"משרד החקלאות יצא בכותרת, אבל זו הפאשלה שלו"
חוקרי משרד החקלאות לכדו אתמול 20 טונות נוספים של בשר מוברח מהשטחים שאינו ראוי למאכל אדם, אך המסעדנים מאשימים: המשרד אחראי על תקינות האישורים
במשרד החקלאות מעריכים כי בימים הקרובים ייתפסו כמויות נוספות של בשר מוברח שאינו ראוי למאכל אדם שנאגר לרגל מכירות חג הפסח. אתמול תפסה יחידת האכיפה והחקירות המרכזית של המשרד כ־20 טונות בשר שהוברח מהשטחים הפלסטינים, שהעלו את כמות הבשר המוברח שנתפס מתחילת השבוע ל־55 טונות. לפי ההערכות במשרד, הגורמים המחזיקים בכמויות גדולות של בשר מוברח פועלים להסתירו במחסנים וצפויים להיתפס בעת העברתו.
בעוד במשרד החקלאות חוגגים את הצלחת סיכול פעולת ההברחה, בענף המסעדנות טוענים כי הגעת הבשר אל המסעדות וחנויות הבשר בשטחי ישראל באמצעות אישורים מזויפים היא למעשה כישלון של המשרד עצמו. "האחריות על וידוא תקינות האישורים היא של משרד החקלאות", טוען בעליו של מפעל בשר בארץ. "מסעדן או בעל חנות לא יכול לבדוק אותם אם הם נראים תקינים. משרד החקלאות פה יצא עם כותרות, אבל בעצם הפשלה היא שלהם".
הבשר יובא לשטחים ומשם הוברח לישראל
חוקרי יחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות בראשות רואי קליגר פעלו על סמך מידע שקיבלו בדבר ארגון שמייבא מחו"ל בשר לשטחים ומעבירו לרשות הפלסטינית כחוק — אולם אז פועל באופן בלתי חוקי לכאורה להבריחו לישראל דרך מחסומים, בתנאים המנוגדים להנחיות השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ומשרד הבריאות. הסחורה המוברחת היתה מגיעה למחסן באזור התעשייה עטרות בירושלים, שם היא היתה נארזת מחדש תוך זיוף חותמות הכשרות, תאריכי התוקף והאישורים וטרינריים. לאחר האריזה המחודשת מוצרי הבשר היו מופצים למסעדות בישראל ולאיטליזים.
אתמול תפסו אנשי משרד החקלאות 6.5 טון בשר בעת הברחתו מהשטחים הפלסטינים, ושהוסתר במשאית בעלת דופן כפולה. נוסף על כך נתפסו כמויות גדולות של בשר שכבר הוברח לתוך שטחי ישראל: 6 טון בשר במחסן בקיבוץ מזרע, 700 ק"ג בשר בשני איטליזים בשוק התקווה וכמות גדולה של בשר במחסן באום אל־פאחם.
בפשיטות נתפסו עד כה 12 חברי רשת ההברחה, הכוללת פלסטינים, ישראלים ממזרח ירושלים ויהודים, שמעצרם הוארך עד ליום שני. עם מעצר חברי הרשת נתפסו מסמכים שהובילו למסעדנים שרכשו את הבשר ובמשרד החקלאות אומרים כי ייתכן ויינקטו הליכים כנגד מסעדנים שביצעו מספר רכישות מהרשת.
"לא נעשו שום צעדים לייעול הפיקוח"
"זו לא הפעם הראשונה שנתפס בשר מוברח. כולם משתאים אבל לא נעשה שום צעד אופרטיבי כדי ליעל את הפיקוח", אומר חיים כהן, בעלי מסעדת דיקסי בתל אביב שבחנה בינואר האחרון אפשרות לעבוד בלאק אנגוס, ספק הבשר החשוד בהברחת בשר מהרשות הפלסטינית. לדברי כהן, דיקסי לבסוף לא עבדה עם בלאק אנגוס ולא מכרה את מוצריו, אף שהאישורים שסיפק נראו תקינים לחלוטין: "אין לי דרך לוודא אם האישורים מזויפים או לא", לדבריו.
"ברגע שאני מקבל בשר ממפעל שמציג את כל הרשיונות, כפי שהיה במקרה הזה, מלבד לראות ולהריח את הבשר ולהעביר אותו בדיקות מעבדה אין לי דרך לוודא את האישורים שהמפעל מציג לי", מוסיף רפי אהרונוביץ', בעלי מעדנית ידע הבשרים ברמת אביב, שעבדה עם בלאק אנגוס. "אני יכול לומר שאחרי עשרות שנות נסיון בתחום אני מזהה בשר טוב, ואת הבשר שמכרתי אכלנו גם אני והמשפחה שלי. אני מקווה שיגבירו את האכיפה בנושאים האלו".
כל נתח בשר שמיובא לישראל לישראל נדרש לקבל מספר רב של אישורים ותעודות לאורך המסלול הארוך שהוא עושה מבית המטבחיים בחו"ל. המסלול הארוך הזה ומרובה האישורים משמש כעת את המסעדנים לטעון שלא יכלו שהבשר מוברח. לטענתם, אם האישורים זויפו, להם אין דרך לוודא את תקינות האישור.
יבואן שמעוניין ביבוא בשר נדרש ראשית לדאוג שבית המבטחיים יקבל אישורים מהרבנות הראשית לישראל, משרד החקלאות הישראלי ומוטרינר מקומי. נציגי הרבנות בודקים את כשרות השחיטה ווטרינר מטעם משרד החקלאות בוחן אותו ומעניק אישור תברואתי נוסף לאישורים של וטרינר בית המטבחיים עצמו.
לאחר קבלת האישורים הראשונים בית המטבחיים מתחיל בשחיטת בעלי החיים, פירוק הבשר ואריזתו ואז שולח אותו לישראל בתנאי קירור של 18– מעלות. עם הגעת הבשר לנמלי ישראל, השירותים הוטרינרים של משרד החקלאות נוטלים ממנו דגימות שנשלחות לבדיקות מעבדה. אם הכל תקין, הבשר מאושר להפצה והיבואן מקבל אישור וטרינרי שמשמש לשחרור הסחורה. המשלוח מועבר למחסני היבואן, שנדרש להחזיק מתקנים מתאימים לדרישות הקירור של הבשר. במחסנים נערכת בדיקת וטרינר נוספת במהלכה נבדקים האישורים שניתנו עד כה למשלוח ומונפק אישור שאותו מגיש היבואן ללקוח הסופי: מסעדה או חנות בשרים.