בלעדי לכלכליסט
נחום ביתן יציע: סניפי מגה לא יקנו ממנו ירקות
על רקע בדיקת רשות ההגבלים אם האחזקה של נחום ביתן בחברת ירקות בעייתית עבור רכישת מגה, יציע ביתן שסניפי מגה ירכשו ירקות מספק אחר
יינות ביתן תנסה לשכנע את רשות ההגבלים להסיר את התנאי לאישור המיזוג עם מגה באמצעות התחייבות הפרדת פעילות הרכש של הירקות והפירות של הרשתות, כך נודע ל"כלכליסט".
- רשות ההגבלים תחייב את יינות ביתן לפרק השותפות עם ביכורי שדה
- דו"חות נטו חושפים גם את חגיגת הירקות של נחום ביתן
- נאמני מגה לביהמ"ש: רשות ההגבלים צפויה לאשר מכירת מגה לביתן תחת מגבלות
ההערכות בענף הן כי יינות ביתן, בבעלות נחום ביתן, תבקש להמשיך את השותפות עם ביכורי שדה דרום של נטו, בה מחזיקה ביתן ב־49%, לצורך אספקת תוצרת חקלאית לסניפי יינות ביתן, בעוד את הירקות והפירות לסניפי מגה (בין אם תעבור מיתוג מחדש ובין או לא) תרכוש מחברת ביכורי שדה צפון, שבבעלות האחים דרור וגדעון חכם. בכך אמור להתייתר חשש רשות ההגבלים מכוח שוק מופרז בתחום הירקות והפירות, שעלול להיגרם מכך שהחברה תרכוש תוצרת מהחקלאים לכ־200 סניפים.
הצעת ביתן צפויה להיבחן במסגרת השימוע שתקיים רשות ההגבלים העסקיים בנושא השבוע. ביום חמישי הודיעה הרשות כי היא שוקלת להתנות את המיזוג בפירוק השותפות של יינות ביתן עם ביכורי שדה, וכן להתנות את האישור בהפסקת הישיבה המשותפת של חברת ביכורי ביתן, החברה המשותפת של ביתן וביכורי שדה, במתחם בו יושבת ביכורי שדה בתימורים.
נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים דובי אמיתי מסר בתגובה להצעת הרשות לפרק את השותפות עם ביכורי שדה כי הוא "שמח שמאבקינו למניעת הרחבת המונופול הסיטונאי בעקבות מיזוג מגה ויינות ביתן נשא פרי. התאחדות האיכרים והחקלאים תמשיך לפעול נגד הריכוזיות בענף, עד שמתחם תימורים יפורק על כל יושביו, וכך גם קופת הרווחים על גב החקלאים והצרכנים גם יחד".
בינתיים הבדיקה הגיאוגרפית הושלמה, ועולה שהרשות שוקלת להורות על מכירתם של כ־10 סניפים של יינות ביתן בתשעה אזורים שונים, לפי הערכות באילת, ברעננה, בתל אביב ובהרצליה.
רווחי ביכורי שדה בזינוק
בשלב זה מדובר בחששות ובתנאים לכאורה של הרשות שהוצגו לצדדים לעסקה, שכן טרם מוצתה לגביהם זכות השימוע של הצדדים. בעקבות טענות שעלו, נערכות בימים אלה בדיקות נוספות שצפויות להסתיים בשבוע הבא. החלטה סופית בעניין המיזוג צפויה להינתן בתום הליך שמיעת טענות הצדדים.
בעוד ביכורי ביתן היא חברה פרטית, היא נשלטת (51%) בידי ביכורי שדה, שמצויה בבעלות (50%) קבוצת נטו שבראשות עדי עזרא, שהיא חברה ציבורית. כך מתאפשרת הצצה להיקף פעילותה של ביכורי שדה.
מדו"חות ביכורי שדה דרום עולה שלמרות קיפאון במכירות שהותירו 201 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה, זינק הרווח הנקי של החברה ב־24.2% והסתכם ברבעון החולף ב־12.3 מיליון שקל. עם אישור הדו"חות, החליטה החברה על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות של 20.4 מיליון שקל.
בעיה עם המרכז הלוגיסטי
לפני שבועיים הצביעו נושי מגה בעד הסדר הנושים שיניב להם החזר של 40%-55% מחוב מגה באמצעות מכירת הרשת ליינות ביתן ב־455 מיליון שקל. בשבוע שעבר אישר בית המשפט המחוזי את הסדר הנושים, אולם השבוע הגישה חברת איל ברבוע, חברה בשותפות שווה לרבוע כחול נדל"ן ולקיבוץ אייל, התנגדות לאישור ההסדר על רקע שחרורו של ביתן ממחויבות להסכם שכירות המרכז הלוגיסטי (מרלו"ג) של החברה, עליו חתומה מגה עד 2029.
בכוונת ביתן לצאת מהמרכז הלוגיסטי העצום בגודלו, ובחברת איל ברבוע חוששים כי יתקשו למצוא גורם שיהיה מעוניין לשכור שטח כה גדול. אך אם תעמוד הרשות על דרישתה להפסיק את הישיבה המשותפת של ביתן עם ביכורי שדה בתימורים ונוכח הצמיחה אליה יוביל המיזוג עם מגה מ־71 סניפים לכ־200 סניפים, לא מן הנמנע שביתן תבחן אפשרות לשכור מאיל חלק מהמרלו"ג בקיבוץ.
תגובת יינות ביתן לא נמסרה עד סגירת הגיליון.