רשות ההגבלים אישרה את מיזוג מגה שקרסה עם יינות ביתן
על ביתן יהיה לפרק את השותפות עם ביכורי השדה דרום בתחום סיטונות ירקות ופירות, להפסיק את פעילותה במתחם תימורים, ובמכירת 10 סניפים ב-8 אזורים שונים
בתום בדיקה שארכה למעלה מחודש, נתנה הבוקר רשות ההגבלים העסקים את אישורה למיזוג רשת מגה הקורסת עם יינות ביתן.
- מגה ניסתה להתחמק מתשלום שעות נוספות לעובדים
- נחום ביתן יציע: סניפי מגה לא יקנו ממנו ירקות
- רשות ההגבלים תחייב את יינות ביתן לפרק השותפות עם ביכורי שדה
העסקה הותנתה בכך שביתן תסכים הסכמתו לתנאים שקבעה הרשות ולפיהם, יהיה על ביתן לפרק את השותפות שלו עם ביכורי השדה דרום בתחום סיטונות ירקות ופירות,להפסיק את פעילותה במתחם תימורים, המשמש אותה לצורך פעילות סיטונות ירקות ופירות. בנוסף, ביתן תמכור סניפים ב-8 אזורים שונים.
יודגש כי על פי תנאי הרשות העסקה לא תוכל לצאת אל הפועל בטרם השותפות מתפרקת והפעילות של יינות ביתן במתחם הלוגיסטי בתימורים מופסקת (תנאי שנקרא fix it first).
לפני חודש אישרה אסיפת נושי מגה את הצעתו של נחום ביתן לרכישת הרשת תמורת 455 מיליון שקל. לאישור ההצעה, קדמה תמיכת העובדים, איתם הגיע ביתן להבנות במסגרתן ישמרו תנאי העסקתם תחת ההסדר הקיבוצי.
יימכרו 10 סניפים ברחבי הארץ
רשת יינות ביתן המונה 71 סניפים תמוזג יחד עם רשת מגה המונה 127 סניפים. אחרי מכירת 10 הסניפים, שדרשה רשות ההגבלים כדי למנוע ריכוזיות יתר באזורים גאוגרפיים מסויימים, תמנה הרשת 188 סניפים בפריסה ארצית.
כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט",ברשות ההגבלים קבעו שעל ביתן למכור 10 חנויות ב-8 אזורים שונים.
הניתוח הכלכלי של הרשות העלה שני חששות מרכזיים לפגיעה בתחרות: התחרות בקמעונאות המזון (סופרמרקטים) באזורים מסוימים ברחבי הארץ והתחרות בתחום רכש הירקות והפירות. לאחר בחינה מעמיקה של חנויות שתי הרשתות באזורים שבהם ישנה חפיפה בין סניפי מגה לסניפי יינות ביתן, נמצא כי ישנם כאמור 8 אזורים בהם המיזוג מעלה חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות: רעננה, הרצליה, שוהם-אייר פורט סיטי, קריית שמונה, אילת, מגדל העמק, תל מונד-קדימה וקריית אתא.
במרבית האזורים העלו הבדיקות הכלכליות ברשות חשש לפיו הרשת הממוזגת תוכל להעלות מחירים (באופן חד צדדי) ולנצל את כוחה לאור נתחי השוק הגבוהים שתחזיק לאחר המיזוג. כמו כן, במרבית האזורים עולה גם חשש מהיווצרות כוח שוק מתואם עם שופרסל אשר יחד יחזיקו בנתח שוק גבוה מאוד. 'כוח שוק מתואם' משמעותו שבגלל מיעוט המתחרים באזור, יווצר מצב שבו לרשתות הפועלות באזור יהיה נוח לעקוב אחת אחר השניה בהעלאת מחירים, במקום להתחרות באמצעות הורדת מחירים. בהחלטה נקבע כי באותם האזורים הרשת הממוזגת תמכור את אחד או יותר מהסניפים שבבעלותה, כמו כן נקבעו מגבלות על זהות הרוכש.
ירקות ופירות: ריכוז כוח מול החקלאים
יינות ביתן מחזיקה יחד עם ביכורי השדה דרום בגורם סיטונאי שנקרא ביכורי ביתן, שתי החברות פועלות במתחם לוגיסטי ביישוב תימורים. ביכורי ביתן פועלת באופן בלעדי ברכישה ואספקה של פירות וירקות לחנויות יינות ביתן.
אחד המאפיינים הבולטים של תחום הפירות והירקות הוא רמת הסיכון הגבוהה הטבועה בו מבחינת החקלאים. למעשה, חקלאי המגדל פירות וירקות נמצא בעמדת נחיתות קבועה מול רוכש הסחורה, בין היתר בשל העובדה שמדובר בתוצרת מתכלה בעלת אורך חיי מדף קצרים, והסחורה חייבת להימכר במהירות, לעיתים בטווח של שעות בלבד.
לחקלאי יש שתי דרכים מרכזיות למכור את הסחורה: מכירה לשוק הסיטונאי (דוגמת השוק שנמצא בצריפין) או מכירה ישירות לרשתות השיווק ולחברות סיטונאיות גדולות (דוגמת ביכורי השדה שהיא אחת המרכזיות). בדיקת הרשות מצאה שעל פי רוב חקלאים יעדיפו מכירה לגוף רכש גדול, בין היתר, מכיוון שמדובר בגופים גדולים שמסוגלים לקלוט כמות
משמעותית של תוצרת חקלאית, ומאפשרים לחקלאי להפחית את רמת הסיכון בה הוא שרוי.
הניתוח הכלכלי שנעשה ברשות ועדויות רבות שהגיעו לידה העלו כי יש חשש ממשי ששילוב כוח הרכישה של מגה עם זה הקיים ממילא אצל ביכורי ביתן וביכורי השדה דרום עלול לפגוע בחקלאים. על מנת לנטרל כוח זה, קבעה הרשות כי תנאי למיזוג יהיה פירוק השותפות.
כזכור, לפני חודש אישרה אסיפת נושי מגה את הצעתו של נחום ביתן לרכישת הרשת תמורת 455 מיליון שקל. לאישור ההצעה, קדמה תמיכת העובדים, איתם הגיע ביתן להבנות במסגרתן ישמרו תנאי העסקתם תחת ההסדר הקיבוצי.
רשת יינות ביתן המונה 71 סניפים תמוזג יחד עם רשת מגה המונה 127 סניפים. אחרי מכירת 10 הסניפים שרדה רשות ההגבלים בכדי למנוע ריכוזיות יתר באזורים גאוגרפיים מסויימים, תמנה הרשת 188 סניפים בפריסה ארצית.