ועדת השרים לחקיקה תאשר מחר: פיקוח מחירים על תחליפי חלב
לראשונה מאז הוסר הפיקוח על מחירי תחליפי החלב ב-2001, מסתמן כי המחירים יוכנסו שוב לפיקוח. ועדת השרים צפויה לאשר את ההצעה לקריאה טרומית בכנסת
ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לאשר מחר את הכנסת תחליפי החלב לפיקוח מחירים, לראשונה מאז הוסר הפיקוח על התחליפים בשנת 2001. ואולם המחיר המפוקח טרם נקבע. לפי שעה סוכם עם מציעת החוק ח״כ רחל עזריה כי החוק יעבור בוועדה מחר ויעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ואולם לאחר מכן לא יקודם החוק אלא תוקם ועדה מיוחדת ורק היא תקבע למעשה את המתווה לפיקוח על התחליפים.
הצעתה של ח״כ עזריה עלתה כבר לפני כשלושה שבועות לוועדת השרים, אך אז סוכם כי הדיון יידחה למועד אחר, בשל הרצון לבחון את הנושא מצד משרדי הכלכלה והאוצר. עוד סוכם אז כי הוועדה לפיקוח על המחירים תציג תכנית להורדת מחירי תחליפי החלב בעקבות הצעת החוק.
ועדת הפיקוח, המשותפת למשרדי הכלכלה והאוצר, בחנה את שוק תחליפי החלב ומצאה כי יש כשל מבני בשוק - המתבטא בנתח שוק גדול מאוד לאחת היצרניות - דבר אשר גורם למחירים גבוהים ותחרות לקויה בין יצרניות תחליפי החלב. נמצא עוד כי מחירי חומרי הגלם ירדו, וירידה זו לא התגלגלה לציבור, כלומר החיסכון בעלויות הייצור הוביל לעלייה ברווחים של החברות, מבלי שהצרכן הישראלי נהנה ממנו. לפיכך, כעת סוכם באופן עקרוני על הצעת החוק הקובעת כי תחליפי החלב יוכנסו תחת פיקוח, אך כל יתר המתווה טרם נקבע.
בהשוואה למחירי העולם, מחירי תחליפי החלב בישראל גבוהים באופן משמעותי. מהשוואת המחירים שערכה נעמ"ת עולה, כי תרכובות מזון לתינוקות יקרים בארץ בכ-62% מגרמניה וב-35% מהמחירים בבריטניה ובארה"ב. על פי בדיקות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומחקר מרכז המחקר והמידע של הכנסת, משנת 2006 המחירים בישראל התייקרו בכ-20% וכיום עומד המחיר הממוצע של אריזת 900 גרם על 78 שקל.
ח״כ עזריה מסרה כי "הורים משלמים כל כך הרבה כסף על תחליפי חלב, לא מדובר בגזרת גורל. מחיר תחליפי החלב בישראל גבוה ביחס לעולם וגם הרווחיות של אותן חברות גבוהה בהרבה ביחס למקבליהן בחו"ל. חברות תחליפי החלב מתנהגות כמונופול ומנצלות את העובדה שזהו מוצר יסוד הכרחי עבור משפחות. מחירי תחליפי החלב הגבוהים הם עוד מרכיב ביוקר המחיה של משפחות צעירות בישראל, אין לכך הצדקה. הצעת החוק נעשתה בהסכמה של משרדי הכלכלה והאוצר, כדי להקל על משפחות צעירות ולעצור את החגיגה שחברות תחליפי החלב עושות על חשבונן."
מחר צפויה ועדת השרים לאשר את הצעת החוק לפיקוח לקראת קריאה טרומית בכנסת. ח"כ רחל עזריה יוזמת החוק אמרה כי "חברות תחליפי החלב מתנהגות כמונופול ומנצלות את העובדה שזה מוצר יסוד הכרחי. מחירי התחליפים הם עוד מרכיב ביוקר המחיה של משפחות בארץ".
מניתוח שפרסם "כלכליסט" לאחר הדוחות השנתיים האחרונים, עולה כי מטרנה נהנית מרווחיות חריגה בענף המזון. מכירות החברה בשנת 2015 עמדו על 350.1 מיליון שקל. עלויות הייצור עמדו על 181.3 מיליון שקל. מה שאומר שהרווחיות הגולמית המדווחת של מטרנה עומדת של יותר מ-48%. בנוסף, החברה מכניסה לסעיפי הוצאות הייצור תמלוגים לנסטלה ודמי שימוש ברכוש קבוע לאסם. בנטרול הוצאות אלו הרווחיות הגולמית האמיתית של מטרנה עומדת על 58%.
על מנת להבין עד כמה הרווחיות הגולמית של מטרנה חריגה נסתכל על הרווחיות של חברות בתחום המזון. שטראוס נהנית מרווחיות גולמית של 37.7%. לקבוצת אסם, החברה האם של מטרנה, רווחיות גולמית של 42.2%. תנובה, המוכרזת כמונופול בחלק ממוצרי החלב בישראל, נהנית מרווחיות גולמית הנמוכה מ-30%.
במהלך השנים האחרונות ירדו עלויות חומרי הגלם של מטרנה, בעוד מחירי המכירה לא ירדו. שיעור הוצאה על חומרי הגלם של מטרנה מהווה רכיב פוחת בהוצאות בשנים האחרונות. חומרי הגלם העיקריים לייצור התרכובת מזון לתינוקות הם בעיקר אבקת חלב רזה, סוכר החלב (לקטוז), תערובת שמנים צמחיים,תרכיז חלבון מי גבינה, ויטמינים ומינרלים. בשנה האחרונה ירד מחירו את אבקת החלב הרזה, בתחילת השנה הוא נמצא במחירי שפל של עשור.