בלעדי לכלכליסט
רוצים למכור קיווי? בואו ניקח אתכם לניו זילנד
חוק המזון אוסר על ספקים לתת מענקים כדי לקדם מוצרים, אך זה לא הפריע לחברת פירות אביב, שמשווקת קיווי מניו זילנד, לארגן לקבוצה של שישה סיטונאים סיור בן חמישה ימים במדינה הדרומית במימון היצרן
הפיקוח על הרווחיות ממכירת פירות וירקות מתעכב, המחירים לצרכן מזנקים, ולרוב מי שגוזר את הקופון הם הקמעונאים והמתווכים. ברקע מסתבר שיש משווקי פירות שמוציאים עשרות אלפי שקלים על הטסת סיטונאים לחו"ל לבחינת פירות מתוצרת זרה.
- נחום ביתן מתחיל לדלל את מטה מגה
- מגה החדשה: הרשת שעברה לבעלותו של נחום ביתן מתחילה בגיוס 400–500 עובדים
ל"כלכליסט" נודע כי חברת השיווק פירות אביב הזמינה לפני כחודש כמה נציגי חברות פירות וירקות לנסיעה לניו זילנד, שממנה היא מייבאת לישראל קיווי זה 16 שנה. זאת, לצורך סיור מקצועי שמימנה חברת ZESPRI מניו זילנד המיוצגת בישראל על ידי פירות אביב.
בנסיעה השתתפו נציג מחברת הירקות והפירות קטיף של שופרסל, שני נציגים של ביכורי ביתן (שהיתה בבעלות משותפת של נחום ביתן וביכורי שדה, וביתן נאלץ אז למכור את חלקו בה במסגרת רכישת מגה), שני נציגים של ביכורי שדה דרום ונציג של ביכורי שדה צפון, שמספקת לטיב טעם ולמחסני השוק. עיתוי הנסיעה נקבע בסמוך לסיום עונת הקיווי המקומי, שנמכר עד לפני כחודש ב־12–15 שקל לק"ג. כעת כבר ברשתות אין תוצרת מקומית, ובימים אלה הקיווי המיובא נמכר בשופרסל וביינות ביתן במחיר אחיד של 29.9 שקל לק"ג. רשת רמי לוי לא שלחה נציג לנסיעה, ובה נמכר הקיווי כיום ב־28.9 שקל. ברשתות ויקטורי ואושר עד, שנציגיהן לא נכחו בנסיעה, נמכר קיווי מיובא ב־15–16 שקל לק"ג.
עצם הנסיעה מעלה חשש לעבירה על חוק המזון, שקובע כי לספקים אסור לתת מענקים כלשהם לרשתות השיווק כדי לקדם את מוצריהם. נשאלת השאלה אם מימון נסיעה לניו זילנד בת 5 ימים, שכוללת טיסות, אירוח ולינה שעלותם עשרות אלפי שקלים נחשבת למענק, כשאף אחד מהסיטונאים לא מימן את הנסיעה בעצמו. "ברור שליבוא תוצרת מחו"ל יש עלויות חריגות של הובלה ימית שמעלה את המחיר הסופי, אולם נסיעה משותפת במימון משווק מעוררת שאלות קשות", טוען בכיר באחת מרשתות השיווק שנציגיהן לא השתתפו בנסיעה. "אנחנו מוזמנים חדשות לבקרים לנסיעות מהסוג הזה, אבל דוחים את ההזמנות בנימוס. בשביל להזמין סחורה אני לא צריך לטוס מסביב לעולם. אני לא רוצה להיות מחויב למי שמימן את הנסיעה, אלא להיות חופשי לקנות ממי שייתן לי את המחיר הכי טוב".
גיל גבעוני, מנכ"ל ומבעלי פירות אביב, לא רואה כל בעיה בנסיעה. "החברה בניו זילנד פיתחה זן חדש של קיווי והזמינה לסיור מקצועי להכרת הקיווי הצהוב וסגולותיו הבריאותיות. לא נחתמו עסקאות במהלכה או לאחריה ולא היו התניות לנסיעה". גבעוני הוסיף כי לקמעונאים היתה אפשרות לשאת במימון הנסיעה. "נתנו לכולם אפשרות לשלם מכיסם, לא נתנו להם הטבות אישיות אלא נסיעה ל־5 ימים נטו של קורסים, השתלמויות והרצאות עם יומיים טיסות לכל כיוון". לדבריו, הקמעונאים שבו לארץ "עם הרבה מוטיבציה למכור את המוצר החדש". ביחס למחיר שהאמיר, אמר גבעוני: "יש בארץ את חוק המזון שאנחנו מודעים לו ופועלים על פיו, ולכן אנחנו לא מתערבים במחירי המכירה לצרכן". לדבריו, מחירו הגבוה של המוצר לא מקל על החברה לקדם את מכירתו בישראל.
משופרסל נמסר: "ההזמנה לא היתה על ידי פירות אביב אלא על ידי הספק מניו זילנד. הרשת קונה את פירות הקיווי מתוצרת הארץ ופונה ליבוא מניו זילנד רק כשנגמרת יכולת האספקה המקומית ואין ברירה אלא לפנות ליבוא.
"מחירי הקיווי המיובאים גבוהים משמעותית בהשוואה לתוצרת המקומית לאור עלויות ההובלה, השינוע וההפצה הירקות במיוחד לאור המרחק בין ניו זילנד לישראל. הרשת קובעת באופן עצמאי את המחיר וזאת כאמור במידה רבה בהשפעת עלות היבוא שהיא גבוהה בהרבה מתוצרת מקומית אשר לא היתה בנמצא, מה שיצר את הצורך ביבוא היקר".
מיינות ביתן לא נמסרה תגובה.