$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לבייב חובר לבן-משה ונכנס למירוץ לרכישת אפריקה

לב לבייב ובעל השליטה באלון רבוע כחול מוטי בן־משה הגישו הצעה משותפת לרכישת הבעלות המלאה בחברה של לבייב, שעומדות למכירה בעקבות חובותיו למחזיקי האג"ח. ההצעה מיידית, מחייבת וללא בדיקת נאותות ומתחרה עם הצעת קרן לונסטאר האמריקאית

גולן חזני 06:5217.01.17

התפתחות דרמטית במכרז על אפריקה ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי לב לבייב, בעל השליטה (48%) בחברה, ומוטי בן־משה, בעל השליטה (100%) באלון רבוע כחול, חברו יחד והגישו אתמול הצעה משותפת למחזיקי האג"ח לרכישת החברה. 

פרטי ההצעה אינם ידועים אולם בניגוד להצעות אחרות היא מחייבת, מיידית וללא בדיקות נאותות, מה שמעמיד אותה ביתרון יחסי בהיבט זה מול הצעות אחרות. על פי הערכות, מדובר בהצעה שלפיה השניים יזרימו הון לחברה בהיקף של 500–700 מיליון שקל לפחות ומחיקה בהיקף של כחצי מיליארד שקל. השניים מכירים מארגון חב"ד שבו הם חברים.

 

גם קבוצת חג'ג' הגישה הצעה לרכישה משותפת עם בעלי השליטה שלה, האחים חג'ג', וצדדים שלישיים. בהצעה זו רכיב מזומן של 800 מיליון שקל שיכלול גם ניירות ערך שיונפקו למחזיקי האג"ח של אפריקה. עם זאת, בשוק לא מייחסים רצינות רבה להצעה משום שלחברה עצמה אין יכולות לבצע רכישה בסדר גודל כזה.

 

מימין: לב לבייב ומוטי בן־משה. הצעתם מתחרה עם עוד כארבע אחרות מימין: לב לבייב ומוטי בן־משה. הצעתם מתחרה עם עוד כארבע אחרות צילום: אוראל כהן

 

בנוסף להצעתם של לבייב ובן־משה גם קרן לונסטאר הגישה הצעה לרכישת אפריקה וכלל הנראה גם קרן ברוש. כשבשלב שני היא אמורה לדווח על השותפים שגייסה לצורך הרכישה ואשר כל אחד מהם אמור לרכוש את אחד הנכסים של אפריקה מבין החברות־הבנות.

 

עד היום ריחף סימן שאלה גדול סביב השאלה האם לבייב ינסה להישאר בעל השליטה בחברה. לבייב שכבר מופסד 1.7 מיליארד שקל בגין ההשקעה ארוכת השנים בחברה, ספק התלבט ספק חיפש מימון ושותף לעיסקה, ובסופו של דבר הגיש כאמור הצעה יחד עם בן־משה. בן־משה התעניין והגיש הצעה לרכישת החברה למחזיקי האג"ח כבר לפני חודשיים: 700 מיליון שקל הזרמה והפחתה של 500 מיליון שקל בחוב. אולם ההזרמה התפרשה על פני מספר שנים וההצעה נדחתה.

 

בן־משה מהווה הפתעה גדולה. איש העסקים אז האלמוני נכנס לחיי שוק ההון הישראלי בזמן הסדר החוב של אי.די.בי בשנת 2013, ובסופו של דבר רכש את השליטה יחד עם מתמודד אחד בהסדר – אדוארדו אלשטיין – מידי נציגות בעלי החוב של החברה. מאז נפרדו דרכיהם של השניים בעקבות סכסוך מר סביב ניהול החברה ולאחר שבן־משה נפרד מהשותפות לפני שנה וחצי כשמכר אחזקותיו לאלשטיין במהלך של עצירת הפסדים, לאחר הפסד של 530 מיליון שקל.

 

לפני כחצי שנה רכש בן־משה, שוב במסגרת הסדר חוב, את הבעלות המלאה בחברת האחזקות אלון רבוע כחול, שהיתה בעבר חלק מקבוצת אלון של שרגא בירן, דודי ויסמן והקיבוצים. נושי החברה, הבנקים ומחזיקי האג"ח ניהלו התמחרות בין בן־משה והאחים גינדי ובחרו בהצעת בן־משה ההזרמה של בן־משה בעסקה הסתכמה בסופו של דבר בחצי מיליארד שקל.

 

את המכרז למכירת השליטה באפריקה ישראל מנהל בית ההשקעות אפשטיין קפיטל, הליך המכירה מנוהל על ידי ניר אפשטיין ואמיר צ'צ'יק. לא ידוע כמה הצעות הוגשו אתמול וככל הנראה מדובר ב־4–5 הצעות לרכישת החברה־האם ומספר הצעות נוספות לרכישת החברות־הבנות. אחזקות אלו כוללות 54% ממניות אפריקה נכסים, שמחזיקה בנכסים מסחריים באירופה וישראל, 73% ממניות אפריקה תעשיות (שמחזיקה בבעלות על החברות פקר פלדה ונגב קרמיקה) ו־100% ממניות דניה סיבוס (שמחזיקה גם ב־74% ממניות חברת אפריקה מגורים).

 

אפריקה ישראל חייבת למחזיקי האג"ח 2.8 מיליארד שקל. קברניטי אפריקה, בעל השליטה והיו"ר לב לבייב והמנכ"ל אברהם נובוגרצקי, לא היו מעורבים בניהול המכרז. לבייב כבר ערך הסדר חוב אחד עם נושי החברה ב־2010 כשאפריקה היתה תחת ניהולו של איזי כהן, והחוב עמד על 7.5 מיליארד שקל. במהלך מקדמי להסדר רכש לבייב את נכסי אפריקה ברוסיה שהיו תחת החברה־הבת אפי פיתוח מידי מחזיקי האג"ח תמורת 550 מיליון שקל בספטמבר האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x