הלחצים על משרד הבריאות השתלמו: נותנים לחברות המזון לשמור על הפרסום
באיחור של שמונה חודשים מינה משרד הבריאות ועדה שתיישם את ההמלצה להגביל פרסום מזון מזיק לילדים ונוער. שליש מהחברים ייצגו את חברות המזון וענף הפרסום
משרד הבריאות הקים ועדה שתקבע הגבלות בפרסום מזון מזיק לילדים ונוער. בראש הוועדה יעמוד דר' אודי קלינר, ממלא מקום ראש שירותי בריאות במשרד הבריאות. בכתב המינוי ציין משה בר סימן טוב, מנכ"ל המשרד כי "לאחרונה סיימה את עבודת הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה. הוועדה הוקמה על בסיס ההבנה, שקיים קשר הדוק בין איכות המזון שצורכת האוכלוסייה למגמות התזונה ולשיפור במדדי בריאות הקשורים לתזונה". בר סימן טוב הוסיף כי מדינות רבות בעולם כבר נקטו צעדי חקיקה הנוגעים למזון, שנועדו לקדם תזונה בריאה. הוועדה דנה בצעדי אסדרה אפשריים בישראל במגוון תחומים. אחת מהמלצות הוועדה הייתה חקיקה בנושא הגבלת פרסום מזון מזיק בדגש, בין השאר, על מוצרים אשר יקבלו סימון שלילי ודגש על ילדים ונוער, בכלל אמצעי הפרסום". הועדה תדרש להעביר המלצותיה עד לחודש אוקטובר.
- יבואני המזון נגד סימון האריזות: מאיימים בהעלאת מחירים
- בעקבות הרפורמה לסימון מוצרים: תנובה תשיק שוקו מופחת סוכר
- בריא יותר, יקר יותר: אסם השיקה את התכנית להפחתת שומן, סוכר ומלח במוצריה
בין חברי הועדה עו"ד דורלי אלמגור, חברת מועצה ויו"ר ועדת טלוויזיה, מועצת הרשות השנייה, עו"ד תלמה בירו, מנכ"ל איגוד השיווק הישראלי, יגאל בראון, מנכ"ל איגוד הפרסום הישראלי, נורית דבוש, לשעבר יו"ר מועצת הרשות השניה, יפה חובב מאיגוד לשכות המסחר המייצג את יבואני המזון ועו"ד גליה שגיא, מנהלת איגוד לשכות המזון בהתאחדות התעשיינים.
כזכור, בנובמבר האחרון הגישה ועדת האסדרה בתחום המזון את מסקנותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. עיקרי המלצות ועדת האסדרה נגעו לחיוב סימון בסמל האדום עבור רכיבי תזונה מסוימים (שומן רווי, נתרן וסוכר) בהתאם לספים שנקבעו על ידה ואומצו מחקיקה הנהוגה בצ'ילה, באופן מדורג ובשלושה שלבים, כאשר היעד לסימון על פי הספים בשלב האחרון נקבע לשנת 2020.
לפי המלצות הוועדה, יחויבו יצרני המזון החל מינואר 2018 לסמן במדבקה אדומה עליה הכיתוב "שומן בכמות גבוהה", "סוכר בכמות גבוהה" או "נתרן בכמות גבוהה" מוצרים שבהם מעל 800 מ"ג נתרן, 22.5 גרם סוכר ו-6 גרם שומן רווי ל-100 גרם מוצר. רף מחמיר יותר, ייכנס לתוקפו ביולי 2019 ויחייב סימון אדום למוצרים המכילים מעל 500 מ"ג נתרן, 15 גרם סוכר ו- 5 גרם שומן רווי ב-100 גרם מוצר. רף הסימון הסופי והמחמיר ביותר ייכנס לתוקפו רק החל מדצמבר 2020, אז יחויבו היצרנים לסמן במדבקות אדומות מוצרים שיש בהם מעל 400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר ו-4 גרם שומן רווי (ב-100 גרם מוצר). בנוסף, המלצות הוועדה קבעו כי יוגדל ויובלט הגופן של רכיבי התזונה קלוריות, שומן רווי ונתרן באריזת המוצר מאחור, וכי כמות הסוכר תסומן על ידי איור של כפיות.
לפני 3 חודשים פרסם משרד הבריאות טיוטת תקנות לסימון התזונתי החדש, אולם היבואנים סירבו לקבל את ההחלטה ושלחו באמצעות איגוד לשכות המסחר מכתבים לשגרירות ארה"ב ולאיחוד האירופי בהם התריע על הסימון הצפוי במטרה לגרום לתעשיינים האמריקאים והאירופאים לייצר לחץ באמצעות ממשלותיהם או ארגונים מטעם התעשייה על הממשלה בארץ לשנות את הדרישות ביחס למוצרי מזון מיובאים, או לפחות להזיז את מיקום המדבקה מהחזית לגב המוצר. בנוסף לפני כחודשיים נפגשו היבואנים עם השר ליצמן בלשכת המסחר ושטחו את טענותיהם בפניו. משזה לא עזר, פנו היבואנים לשר הכלכלה אלי כהן שנפגש עם שגריר האיחוד האירופי לישראל לארס פאבורג-אנדרסן בנושא זה. בעקבות פגישה זו, אימץ כהן את עמדת יבואי המזון והעביר למשרד הבריאות נייר עמדה לפיו מתכונת תקנות סימון המוצרים אינה מקובלת עליו.