לחץ יבואני המזון מגיע ללשכת ליצמן
נציגי משרדי האוצר והכלכלה, שאימצו את עמדת היבואנים, ינסו לשכנע היום את שר הבריאות שיש להקל בסימון המזון המזיק. יציעו לו סימון וולונטרי שנהוג בעולם
מסע הלחצים של יבואני המזון צפוי להגיע היום ללשכת שר הבריאות יעקב ליצמן, שייפגש עם נציגי משרדי האוצר והכלכלה שאימצו את עמדת היבואנים שלפיה טיוטת התקנות לסימון מזון מזיק מחמירה מדי.
לפי טויטת התקנות, החל מינואר 2018 יסומנו מוצרי מזון עם ריכוז גבוה של סוכר, נתרן ושומן רווי במדבקה אדומה בחזית המוצר, אחת לכל רכיב. בנוסף, לפי התקנות מוצרי מזון עם ערכים תזונתיים גבוהים יקבלו סימון ירוק, שהוא מעין תו תקן של משרד הבריאות. דרישת היבואנים היתה שלכל הפחות יוותר משרד הבריאות על סימון הסמל האדום בחזית האריזה ויעבירו לחלקה האחורי. ל"כלכליסט" נודע כי היבואנים ציידו את משרד הכלכלה לקראת הפגישה היום בתשע שיטות לסימון מזון הנהוגות במדינות שונות באירופה ובהן בריטניה, צרפת, הולנד, דנמרק, שוודיה ונורבגיה. במרבית המדינות הסימון הוא וולונטרי ולא מחייב וכן מופיע בגב האריזה ולא בחזית. זאת ועוד, בחלק מהשיטות, ישנה חלוקה לקטגוריות מזון, בטענה שדין מיץ תפוזים סחוט שונה מדין משקה עתיר סוכר אחר, דרישה אותה דחה בעבר משרד הבריאות על הסף וכעת ידרש להתמודד איתה.
הפגישה יוצאת לדרך ארבעה חודשים אחרי שמשרד הבריאות פרסם טיוטת תקנות לסימון התזונתי החדש, אולם היבואנים סירבו לקבל את ההחלטה וגייסו באמצעות איגוד לשכות המסחר את שגרירי ארה"ב והאיחוד האירופי והתריעו בפניהם על הסימון הצפוי. זאת במטרה לגרום לתעשיינים האמריקאים והאירופים לייצר לחץ באמצעות ממשלותיהם או ארגונים מטעם התעשייה על הממשלה בארץ, לשנות את הדרישות ביחס למוצרי מזון מיובאים, או לפחות להזיז את מיקום המדבקה מהחזית לגב המוצר. בהמשך, פנו היבואנים לשר הכלכלה אלי כהן שנפגש עם שגריר האיחוד האירופי בישראל לארס פאבורג־אנדרסן בנושא זה. לאחר פגישה זו, אימץ כהן את עמדת יבואי המזון והעביר למשרד הבריאות נייר עמדה לפיו מתכונת תקנות סימון המוצרים אינה מקובלת עליו. היבואנים דורשים עוד שמשרד הבריאות יקדם את נושא הסימון החיובי הירוק למזון, שנזנח עד כה. במשרד הבריאות התחייבו לפני כחודשיים להקים ועדה מקצועית שתקבע את הקריטריונים להענקת סימן ירוק למזון, אולם הדבר לא נעשה עד כה.
למרות שמשרד הבריאות לא הודיע על כך באופן רשמי, מועד כניסת תקנות סימון המזון שנקבע לינואר 2018, צפוי להידחות. בשבוע הבא תצא הכנסת לפגרת הקיץ ממנה תשוב רק אחרי החגים. המשמעות היא שוועדת הבריאות העבודה והרווחה שאמונה על הדיונים בתקנות, תשוב לדון בהן רק בעוד שלושה חודשים. כיוון שהתקנות ייכנסו לתוקף חצי שנה לאחר קביעתן, נראה כי רק בקיץ 2018, ניתן יהיה לראות התקדמות בנושא.
בעוד סימון המזון נותר שנוי במחלוקת, מנסה משרד הבריאות לקדם את נושא הגבלת הפרסום של מזון מזיק לילדים ולבני נוער. בשבוע הבא תתכנס הוועדה שהקים המשרד, בראשות ד"ר אודי קלינר, ממלא מקום ראש שירותי בריאות במשרד הבריאות, לדיון ראשון בנושא. בין חברי הוועדה גם נציגים רבים לתעשיית המזון.