בהיעדר פיקוח מחירים: שוק תחליפי החלב נושא עיניים לשופרסל ולסופר-פארם
מאמצי הרגולטור להורדת מחירים בשוק תחליפי החלב לא צלחו, אך המפנה יכול להגיע מכיוון אחר: רשות ההגבלים מתכוונת לחדש את ביטול הבלעדיות של החברות בבתי החולים, מאמצי סופר־פארם להשקת מותג פרטי לא תמו ושופרסל עשויה להתחזק עם רכישת ניו פארם
עסקת רכישתה של שופרסל את ניו־פארם, שקיבלה את אישור רשות ההגבלים העסקיים ביום רביעי שעבר, יכולה להיות התרופה שלה מחכה שוק תחליפי המזון לתינוקות (תמ"ל) כבר שנים. בשוק שולטות שתי שחקניות בולטות - מטרנה וסימילאק (כ־87%) - ועד כה מאמצי הרגולטור להורדת מחירים לא צלחו.
- דני דרימר צפוי להתמנות למנכ"ל ניו־פארם
- למה אישרה הלפרין: בין הכוח של שופרסל לעוצמת סופר־פארם
- רשות ההגבלים אישרה בתנאים את המיזוג בין שופרסל לניו-פארם
אך כניסתו של שופרסל בייבי, תחליף החלב של שופרסל, לכ־60 מסניפי ניו־פארם, יכולה לעשות את השינוי. לכך ניתן להוסיף את העובדה שמובילת שוק הפארם, סופר־פארם בניהולו של ניצן לביא, שוקלת אף היא לפתח תחליף חלב תחת המותג הפרטי ונמצאת במגעים עם ספקים לשם כך.
כל אלה יכולים לחפות על המהלכים האחרונים של הרגולטור. לאחרונה החליטה ועדת המחירים של משרדי האוצר והכלכלה לחזור בה מהצהרותיה, ולא להטיל פיקוח על רווחיות חברות תחליפי החלב. זאת אף שהוועדה טענה רק במאי שתחליפי המזון לתינוקות בישראל יקרים ב־12% מממוצע המדינות שבדקה.
לצד כל אלה, התחרות תישאר פתוחה במקום אחד מרכזי לשוק תחליפי החלב - בתי החולים. רשות ההגבלים צפויה בקרוב לפרסם את מסקנותיה מבדיקת שוק תחליפי החלב שערכה בשנה האחרונה. אחת המסקנות שעולות היא שיש להאריך את ההסכם מול חברות תחליפי החלב שלפיו לא תהיה בלעדיות לחברות בבתי החולים, אשר פג בתחילת 2018.
ל”כלכליסט” נודע כי ברשות ההגבלים לא מתכוונים לדרוש משופרסל לחתום על הצו המוסכם כמו יתר החברות, כיוון שזו אינה שחקנית בבית החולים. יחד עם זאת, מדובר בצעד בעייתי - אם תיבחר שופרסל בעתיד להיכנס לבתי החולים, הדבר יכול להציב את הרוגלטור בבעיה.
הצו המוסכם נחתם בשנת 2014, ובמסגרתו בוטלה הבלעדיות של חברות תחליפי החלב בבתי החולים, וכל בית חולים קיבל את האפשרות לספק לפחות שני תחליפי חלב במחלקות היולדות. פחות משנתיים לאחר החתימה על הצו המוסכם נכנסה לשוק תחליפי החלב רשת שופרסל עם המותג הפרטי.
אחת המסקנות של רשות ההגבלים כי הצו המוסכם עזר לשחקנית הקטנה, טבע, שמשווקת את תחליף החלב נוטרילון, להתחזק ולהגדיל את נתח השוק שלה בעקבות הכניסה לבתי החולים. בבית החולים בוחרת היולדת את תחליף החלב וידוע כי לרוב האמהות ממשיכות לרכוש את תחליף החלב שקיבלו בחדר היולדות, גם לאחר מכן ברשתות השיווק. עם זאת, בדו"ח הרשות צפויה להביע אכזבה מכך שהצו המוסכם לא גרר, לדעתה, הורדת מחירים באופן משמעותי למרות השחקנים החדשים, אך כי בחודשים האחרונים דווקא כן נרשמו ירידות מחירים.
אחת הבעיות שצפויות החברות להציג בפני רשות ההגבלים במסגרת השיחות המקדימות לחתימה על ההסכם היא חוסר השקיפות בכל הקשור למחירים שהם נדרשים לשלם לבתי החולים. חברות התמ"ל משלמות עבור כל יולדת בבית החולים 80 שקל, וזאת בנוסף לתחליפי החלב שהן מספקות לבתי החולים ללא תמורה. החברות כבר השמיעו בפני רשות ההגבלים את הטענה לפני כמה שנים כי בגלל שלא ניתנת להן נגישות לרישומים, אין להן דרך לוודא כמה יולדות שעבורן שילמו לבתי החולים באמת בחרו במותג שלהן. ברשות מתכוונים להעלות את הבעיה מול משרד הבריאות.