ניתוח כלכליסט
בין הבלעדיות לתחרות: מכה לרשת שופרסל, בשורה לעסקים הקטנים
רשות ההגבלים קנסה את שופרסל ב־8.9 מיליון שקל וחייבה אותה לבטל בתוך חצי שנה את הסדרי הבלעדיות שיש ל־180 מסניפיה בקניונים וברשתות מסחריות. אלא שהרשות התירה לה בדלת האחורית להמשיך את הבלעדיות בסניפים חדשים
רשות ההגבלים הטילה אתמול על שופרסל קנס בגובה 8.9 מיליון שקל בשל עבירה על חוק המזון. בעקבות צו מוסכם עם הרשות שופרסל התחייבה לבטל בתוך חצי שנה 180 מהסדרי הבלעדיות שיש בידה לחנויות ותיקות. עם זאת שופרסל תוכל לשמר את הסדרי הבלעדיות בחנויות החדשות שתפתח למשך שלוש שנים.
- קנס של 9 מיליון שקל לשופרסל והפסקת הסדרי הבלעדיות במרכזים מסחריים
- בקשה לאישור ייצוגית נגד ניו פארם: מפרה את חוק שוויון זכויות לבעלי מוגבלויות
- שופרסל תשקיע 600 מיליון שקל באונליין
מי שאחראית לכך שרשות ההגבלים החלה לבחון את נושא הסדרי הבלעדיות של רשתות בקניונים ובמרכזים מסחריים היא לא אחרת מניו פארם, שאותה רכשה שופרסל לפני חצי שנה. רמי שביט, מבעליה הקודמים של רשת הפארם, נדהם לגלות כשרכש את ניו פארם ב־2007 כי לא יוכל ליישם את התוכנית העסקית להרחבת פריסתה. זאת לאחר ששמע בכל קניון ומרכז מסחרי שאליו ביקש להכניס את הרשת, כי הם חתומים על הסכם בלעדיות עם סופר פארם.
הסדרי הבלעדיות הללו הם הסכמי שכירות שמונעים מבעליו של קניון או מרכז מסחרי להשכיר חנויות לעסק המתחרה בשוכר. כך מבטיח השוכר את הגבלת התחרות בסביבתו המסחרית באופן העלול לפגוע בתחרות ובצרכנים. שביט הבין שידיו כבולות ופנה לרשות ההגבלים בבקשה לאסור על קיומם של הסכמי בלעדיות. הרשות לא מיהרה להגיב, עד שב־2016 פנתה מכבי שירותי בריאות בתלונה לפיה מכוח הסדר בלעדיות במרכז מסחרי, מונעת סופר־פארם פתיחת בית מרקחת בצמוד למרפאת מכבי.
התנהלה בעצלתיים
התלונה הניעה את רשות ההגבלים לערוך בדיקה מעמיקה של הסדרי הבלעדיות והשפעתם השלילית על מידת התחרות בענפים שונים. בתום הבדיקה הגיעה הרשות לצו מוסכם עם סופר פארם לפיו בתוך חצי שנה תבטל זו את הסדרי הבלעדיות בלמעלה מ־120 מסניפיה של הרשת והבלעדיות שהיתה לה עד כה בקניונים תוגבל למשך שלוש שנים בלבד מיום פתיחת חנות חדשה. שנה נוספת לקח לרשות לבדוק את הסדרי הבלעדיות של שופרסל המונה 272 סניפים ברחבי הארץ.
חיובן של שופרסל וקודם לכן סופר־פארם לבטל את הסכמי הבלעדיות מוצג כהישג של הרשות, אולם כבר בשנת 2005 קבעה רשות ההגבלים שהסדר בלעדיות במקרקעין שבין בנק דיסקונט לבין קניון הראל במבשרת ציון מהווה הסדר כובל אסור. הדבר לא גרם לה לפעול במשך למעלה מעשור לאכוף את החלטתה. גם אם מתייחסים לצעד הנוכחי כאל הישג, הרי שהוא חלקי בלבד. זאת מכיוון שהרשות אפשרה לשופרסל להמשיך ולהיות צד להסדרי בלעדיות עתידיים ביחס ל־25 סניפים חדשים למשך שלוש שנים. כלומר, בכל חנות חדשה ששופרסל מתעתדת לפתוח, הרשות מבטיחה לה שלא תידרש להתמודד עם מתחרים שעשויים להציע מחירים נמוכים יותר לצרכן.
בניגוד לחוק
לצד זאת רשמה רשות ההגבלים ניצחון קטן עם קנס בגובה 8.9 מיליון שקל. זאת בזכות חוק המזון שנכנס לתוקף בינואר 2015, ואשר כולל פרק הנוגע לתחרות הגאוגרפית. בפרק זה נקבע כי חל איסור על הרשתות הקמעונאיות להתקשר בהסדרי בלעדיות במקרקעין או להאריך הסדרי בלעדיות קיימים באזורים שבהם יש לקמעונאי נוכחות משמעותית של למעלה מ־30%. ממצאי בדיקת הרשות את הסכמי הבלעדיות של שופרסל העלו כי הרשת האריכה 18 הסדרי בלעדיות להם הייתה צד, בניגוד לחוק המזון ולמרות שקיבלה מרשות ההגבלים את רשימת האזורים בהם חלקה עולה על 30% מהשוק. לא מן הנמנע כי לרשת המגלגלת מכירות בהיקף של 12 מיליארד שקל, מדובר היה בהפרה משתלמת של האיסור.
ביטול הסדרי הבלעדיות לא צפוי להוביל לשינוי דרמטי במפת התחרות בשוק המזון. עיקר הבשורה היא לעסקים קטנים שעד כה לא הצליחו להציב אלטרנטיבה לרשת. זאת כיוון שחלק מהסכמי הבלעדיות אינם בולמים רק כניסת רשת מתחרה למרכז המסחרי אלא גם לא מאפשרים פתיחת קצביה, ירקניה או בית מאפה, כיוון שהרשת המחזיקה בהסכם הבלעדיות מוכרת בשר, ירקות ומאפים בסניפיה ואלו עלולים להפגע מכל תחרות שתקום בסמוך להם.