הרפתנים והאוצר על סף הסכם: מחיר המטרה של החלב יופחת, המכס על חלב מיובא יירד באופן הדרגתי
בתום שנה של מחלוקות ניצבים הצדדים על סף סיכום, שיאפשר לאוצר לא לממש את האיום בפתיחה אגרסיבית של שוק החלב ליבוא. במסגרת ההסכם, מחיר המטרה של החלב יירד בהדרגה, והרפתנים יקבלו פיצוי של 450 מיליון שקל שנועד לרפתנים שיפרשו
בתום שנה של מחלוקות, הסכימו היום הרפתנים על התנאים להסכם עם האוצר שיחול בין השנים 2019-2028, כך שמשרד האוצר לא יידרש לממש את האיום בפתיחה אגרסיבית של שוק החלב ליבוא. עיקרי ההסכם כוללים הפחתה הדרגתית של המכסים על חלב מיובא, הפחתת מחיר המטרה של החלב ופיצוי של 450 מיליון שקל לרפתנים.
- דיון חירום של הרפתנים מחשש לפתיחת שוק החלב לייבוא
- נכשל המו"מ עם הרפתנים; באוצר נערכים לפתיחת שוק החלב לייבוא
- מחלוקת בין הרפתנים מאיימת על ההסכם מול האוצר
אביתר דותן, יו"ר איגוד מגדלי הבקר מסר: ״מועצת ההתאחדות הצביעה פה אחד בעד ההסכם בתנאי שפרק המכס יגודר וייצור החלב המקומי יישמר״. דותן הוסיף כי ההסכם מורכב ומאתגר וכי משרד האוצר חייב לנהוג באחריות לאומית על מנת לשמור על הענף כולו.
במסגרת ההסכם, צפוי המכס על יבוא חלב לרדת בצורה מתונה יותר מכפי שאיימו באוצר בתחילה מ-8.5 שקל לק"ג היום ל-4.7 שקל ולהמשיך לרדת לאורך 10 שנים ל-2.5 שקל לק"ג. עם זאת, הרפתנים עדיין מעוניינים למתן את מתווה זה ומעוניינים בכך שהירידה הראשונית תהיה ל-4.9 שקל לק״ג ותסתיים ב-3.2 שקל לק״ג ושהאוצר יכלול בהסכם מנגנון הגנה על יצור מקומי.
במסגרת ההסכם, יקבלו הרפתנים מהאוצר 450 מיליון שקל לפיצוי רפתנים שיפרשו. בתמורה, יופחת מחיר המטרה של החלב הגולמי באופן הדרגתי ב-23 אגורות לליטר לאורך שנים. בנוסף, ייתנו הרפתות הפחתה של 16.5 אגורות נוספות בחלוקה ל-4 שנים במחיר המטרה. הפחתה זו תהיה כהלוואה שתושב להם בתום התקופה.
סעיף זה נותן פתרון למשרד האוצר שנדרש להגיש בעוד כשבוע את תגובתו לעתירת תנובה על סירובו לאמץ את המלצת ועדת המחירים מחודש מרץ להעלות את מחירי מוצרי החלב שתחת פיקוח ב-3.4%. ההלוואה של הרפתנים תאפשר לאוצר להציג לבג"צ ירידה של מחיר המטרה מ-2.02 שקל לליטר היום ל-1.9 שקל לליטר בינואר.
למרות שבאוצר רואים בהפחתת מחיר המטרה מענה לעתירת תנובה לבג״צ, ספק אם המחלבה הגדולה שלא היתה צד להסכם ולא זכתה להגנה מפני פתיחת הייבוא שתפגע בה, תמשוך את העתירה. זאת ועוד, ניתן להעריך כי המחלבה תנקוט צעדים לצמצום הייצור, אשר יהיו כרוכים בפיטורי עובדים.
עוד קובע ההסכם כי חישוב המחיר יתבסס על רפתות המייצרות 1.2 מיליון ליטר בשנה, לעומת 700 מיליון ליטר עד כה. זאת, לאחר שהאוצר דרש בשלב הראשון שהכמות תעלה ל-1.5 מיליון ליטר. הצ׳ופר לרפתנים, נעוץ בוויתור על העברת חישוב מחיר המטרה לוועדת המחירים והשארתו במנגנון הנוכחי, כלומר בידי ועדת היישום שבה שולטים הרפתנים.
כעת צפויים הצדדים לסגור את הפרטים האחרונים ולחתום על ההסכם. יחד עם זאת, הישיבות האחרונות, כולל הבוקר היו בין האוצר לרפתנים וקולו של שר החקלאות לא נשמע עדיין. בנוסף, תגובת נגד צפויה מצד המחלבות שנותרו מחוץ להסכם וייפגעו בצורה קשה מפתיחת השוק לייבוא. הערכות הן כי פתיחת השוק לייבוא תצמצם את ייצור הגבינות הקשות בשוק המקומי ועלולה להביא לצמצום בכוח האדם.
"ההחלטה התקבלה פה אחד - מושבים וקיבוצים"
בתום הפגישה שהתקיימה היום בהשתתפות נציגי הרפתנים, הסביר ישראל בלוך יו"ר "שולחן החלב" (הפורום המייצג את הרפתנים במושבים) את האילוץ שהוביל לכניעת הרפתנים לדרישות האוצר: ״כיוון שבכוונת האוצר לחתום על צווי הורדת מכס על גבינות קשות כבר ביום ראשון, זאת במידה ואם עד אז לא יחתם הסכם, התכנסה מועצת התאחדות מגדלי בקר לישיבה דחופה״, כתב בלוך בהודעה ששלח לרפתנים.
״במהלך אתמול בלילה התקיים משא ומתן עם אגף התקציבים של משרד האוצר במשרד החקלאות. הנושא העיקרי היה מתווה המבטיח את היצור המקומי לאורך שנות ההסכם. למרות שלא הגענו להסכמה, כונסה מועצת ההתאחדות. בישיבה הוצגה הטיוטה האחרונה עם הפערים בהסכמות. בסיום החליטה מועצת ההתאחדות לקבל את הטיוטה, תוך כוונה שבסופו של דבר האוצר יאשר את ההסכם. ההחלטה התקבלה פה אחד - מושבים וקיבוצים״.
עוד הוסיף בלוך כי ״ההסכם מטפל בהגנה על היצור המקומי תוך הקטנת שעורי המכס, מענקים של 100% על קניית מכסה של רפתנים שיפרשו ומענקים לצורך התייעלות. וזאת תוך הפחתה מדורגת במחיר המטרה״. בלוך הבהיר כי, חישוב מחיר המטרה על בסיס מחלבות המייצרות 1.2 מיליון ליטר ומעלה (לעומת 700 מיליון ליטר היום), יחל רק ב-2025.
יצוין, כי בניסיון לפייס את המחלבות שנותרו מחוץ להסכם, הרפתנים הכניסו סעיף לפיו יופעל מנגנון לעידכון אוטומטי של המחירים לצרכן אחת לשנה בהתאם לשינויים שחלו במדדי התשומות הקיימים כולל חישוב רטרואקטיבי לפערים במחיר המטרה. מנגנון זה ימנע את המצב הנוכחי, שמחיר המטרה עולה מבלי שהמחיר לצרכן עולה בהתאם, משיקוליים פוליטיים של שר האוצר משה כחלון.