$
פרסום ושיווק

מוקש נעל: כולם רוצים את ציון

התפרקות הנעל של זאיון וויליאמסון, פנומן כדורסל ומותג־על בהתהוות, מספקת הצצה מרתקת לכסף הגדול שמניע את תעשיית חסויות הספורט הצינית

אוריאל דסקל 08:0425.02.19
זאיון וויליאמסון הוא מפלצת כדורסל נדירה, גם במונחים של שחקני NBA. טנק מעופף בן 18 שספק אם היו כמותו בעבר. 130 ק"ג של שרירים על כ־2 מטר קפיציים ואתלטים במיוחד, עם כדרור טוב, יכולת חסימה מפחידה וניתור שמאפשר לו להטביע מקו העונשין או להתנגש עם הראש בטבעת הסל. את השנה הנוכחית נאלץ וויליאמסון להעביר במכללת דיוק בגלל מגבלת גיל בכניסה ל־NBA, אבל לאיש כמעט אין ספק שה"פנומן של פעם בדור" יהיה בחירת הדראפט הראשונה בתום העונה הנוכחית, ויהפוך לכוכב־על בליגת הכדורסל הטובה בעולם. כבר היום יש לו יותר עוקבים באינסטגרם מלרוב שחקני ה־NBA.

 

 

 

מקבץ נתונים זה הופך את זאיון וויליאמסון לאחד ה"מותגים האישיים" הנחשקים ביותר בקרב חברות הספורט. ובדיוק בגלל זה, מה שקרה בחמישי האחרון הכניס את עולם הכדורסל לטירוף. וויליאמסון הגיע למשחק של דיוק מול צפון קרולינה, היריבה המרה. 33 שניות בלבד אחרי שריקת הפתיחה, נעל הנייקי של זאיון התפרקה תחת הלחץ של שינוי הכיוון המהיר של הילד. ברק אובמה, ישב בקהל, צעק "הנעל שלו נשברה!", זאיון הפצוע ירד מהמגרש, וכולם עצרו את נשימתם בחשש שהקריירה המבטיחה נגדעה באיבה.

 

הנפילה של וויליאמסון הנפילה של וויליאמסון צילום: רויטרס

 

בסופו של דבר הפציעה התבררה כקלה יחסית והכוכב צפוי לחזור למגרשים בקרוב. מה שנפגע קצת קשה יותר היה המותג נייקי. כשהמסחר בארה"ב נפתח, מניית החברה איבדה כ־1.1% וכמיליארד דולר נמחקו משוויה.

 

כדי להבין את התמונה מהזווית השיווקית, צריך לקחת צעד אחורה. כדורסלן צעיר מוכשר בארה"ב משחק כיום במסגרת תוכניות כדורסל מחוץ לבתי הספר, שאותן מממנות ענקיות הספורט כאדידס ונייקי. הן שולחות סקאוטים למשחקים של ילדים בני 14 או 15, כדי לזהות ראשונות אצל מי טמון פוטנציאל מסחרי.

 

וויליאמסון, מן הסתם, כבר היה בקשר עם נייקי. כתלמיד מכללות עדיין לא היה יכול לקבל ממנה כסף, אבל ההערכות הן שהוא צפוי לחתום עמה על הסכם פרסום נעליים בשווי יותר מ־100 מיליון דולר — היקר בתולדות שחקני השנה הראשונה בליגה. זה לא הסכם שמי מהצדדים רוצה לסכן. לכן פול ג'ורג', השחקן שוויליאמסון נעל את הנעל שנושאת את שמו (PG 2.5), כבר יצר איתו קשר כדי להראות שהחבר'ה בנייקי הם "משפחה". כוכב אוקלהומה סיטי אף טען שדיבר עם נייקי בנוגע לתיקונים בנעל, שמצדה הבטיחה לבדוק את נסיבות הקריעה המוזרה. סביר להניח שלא יחלוף זמן רב עד שהיא תייצר נעל על שמו של וויליאמסון, שהוא כבר היום אחד הכדורסלנים הפופולריים ביותר בקרב צעירים. הדגש יהיה על הכוח והעוצמות שיש לנעל שיכולה "להכיל" את זאיון. משהו כמו "Power of Zion" או Z–Force. כשזה יקרה, המעידה הקטנה בשווי המניה תיראה כמו בדיחה רחוקה.

 

 

כאן עולה השאלה האם נכון לחברה לסמוך בצורה כזו על כישרון אחד, גדול ככל שיהיה? על פניו, חסות פרסונלית לספורטאים חכמה יותר מהעברת כסף לקבוצות ספורט, בוודאי כשמדובר בספורטאים צעירים ומאוד "ויראליים" כמו זאיון. צעירים מתחברים יותר לאינדיבידואלים, וב־NBA במיוחד מדברים על כך שלצעירים אין "קבוצות אהודות" אלא שחקנים אהודים. ילד פותח את הטאבלט לא כדי לראות קבוצות, כפי שעשה אביו בעידן הטלוויזיה, אלא כדי לעקוב אחרי משחקים וביצועים של השחקן האהוב עליו.

לאור השינוי הזה, המגזין "פורבס" העריך שוויליאמסון ירוויח יותר ממיליארד דולר רק מחסויות במהלך הקריירה שלו. רק ארבעה ספורטאים עשו זאת עד היום: מייקל ג'ורדן, טייגר וודס, פלויד מייוות'ר ולברון ג'יימס.

 

אלא שהענקת חסות לאינדיבידואל טומנת בחובה גם בעיות. שחקן בודד אינו "מוסד" שיהיה קיים גם בעוד 50 שנה. הוא עלול לאבד מוטיווציה נוכח הסכומים המסנוורים או לקרוס תחת הלחץ. וודס הסתבך בפרשיות מין, ג'ורדן היה מכור להימורים, מייוות'ר הוא מכה נשים שנוא ויהיר, שאינו מביא בהכרח חשיפה חיובית.

 

וכמובן, אפשר לשלם 100 מיליון דולר לשחקן מבטיח מאוד, ולראות כיצד הוא קורע, חלילה, את הרצועה הצולבת או שובר את הקרסול במשחקו הראשון ב־NBA, והשקעה גדולה ירדה לטמיון. הנעל המתפרקת של זאיון הזכירה לשני הצדדים שגם שחקנים שנראים כמו גיבורי על של מארוול הם רק בני אדם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x