רשת Be פתחה לראשונה סניף בקניון שבו פועלת סופר־פארם
רשת הפארם של שופרסל פתחה סניף ראשון בקניון במודיעין שבו פועל סניף סופר־פארם; תפתח בשבועיים הקרובים סניפים נוספים בקניונים בבת ים ובב"ש אבל המהלך שרשות התחרות קידמה כדי לחזק את התחרות עלול להוביל לביסוס דואופול בשוק הפארם
שופרסל מבצעת צעד ראשון לשבירת המונופול הלא מוכרז של סופר־פארם בקניונים. ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי האחרון פתחה רשת הפארם Be, שבשליטת שופרסל, סניף קונספט בקניון עזריאלי במודיעין שבו פועל סניף סופר־פארם. עד לפני כשנתיים נהנתה סופר־פארם מבלעדיות בקניונים שבהם היא פועלת, אך חגיגה זו הסתיימה כאשר רשות התחרות (לשעבר ההגבלים העסקיים), שבראשה עומדת מיכל הלפרין, אסרה על חתימת חוזי הבלעדיות, במטרה לעודד את התחרות בשוק הפארם.
- היכונו לקרבות המבצעים: שופרסל מסתערת על הקניונים עם ניו פארם
- שופרסל נגד סופר פארם: הכריזה השבוע על "סופרסייל" בימי המכירות של רשת הפארם
כניסת Be לקניון במודיעין מהווה את יריית הפתיחה לעידן של תחרות בקניונים ובמרכזים המסחריים. בשופרסל עושים הכל כדי להוכיח להלפרין כי החלטותיה בתחום הפארם, ובראשן האישור שהעניקה לעסקת ניו־פארם שהוביל לפתיחת רשת Be, ייצרו תחרות אמיתית בגזרת המחירים, אולם קשה להעריך האם מאמץ זה יישמר לאחר התבססות הסניפים בקניונים.
פתיחת סניף Be במודיעין הנה צעד ראשון במהלך שצפוי להתרחב בשבועות הקרובים. שופרסל צפויה לפתוח בעוד כשבועיים סניף נוסף מול סופר־פארם, במרכז ביג אמות בבאר שבע שבו פעלה עד כה מובילת השוק ללא תחרות. בקניון בת ים, שלא העניק בלעדיות לאף אחת מהשחקניות בשוק הפארם ולכן הפך למיקום היחיד שבו פעלו שתי הרשתות, סגרה Be את החנות לצורך שיפוץ מקיף ותפתח אותה בעוד כשלושה שבועות. מדובר בסניפי קונספט, בכל אחד מהם משקיעה שופרסל כ־4 מיליון שקל, כך שמדובר בהשקעה כוללת של כ־12 מיליון שקל. בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי שופרסל נמצאת במשא ומתן מתקדם לשכירת חמש חנויות נוספות בקניונים שבהם פועלת סופר־פארם בבלעדיות, ואלו צפויים להיחתם בשבועות הקרובים.
חזון רשת הפארם השלישית של הלפרין קרס
השליטה הבלתי מעורערת של סופר־פארם בענף הפארם בעשורים האחרונים היא שעמדה בבסיס ההחלטה הלפרין, לאשר את מכירת ניו־פארם הכושלת לענקית קמעונאות המזון שופרסל לפני כשנה. העסקה אפשרה לשופרסל להגדיל את פריסתה עם 280 חנויות מזון ב־70 חנויות פארם חדשות.
הלפרין קבעה תנאי מקדים לאישור העסקה, שלפיו רמי שביט, בעל השליטה במשביר לצרכן שהחזיקה בזמנו בניו־פארם, יידרש למכור עשרה סניפים לגורם אחד שיפעילם כרשת פארם למשך שנה וחצי לפחות ויעמיד תחרות מול שתי רשתות הפארם הגדולות. תנאי זה היה אמור לרכך את הביקורת החריפה על החלטת הממונה שאפשרה לשופרסל לעקוף את פרק התחרות הגיאוגרפית בחוק המזון, בכל הנוגע להתרחבות הרשת.
רמי לוי, שרכש לפני כשנה 50% ברשת גוד פארם, רצה לקנות את עשרת הסניפים שהוחרגו מהעסקה, אך שביט החליט למכור את אלה לאחים שרון ואיציק ניסנוב. לטענת גורמים בסביבת העסקה, שופרסל לחצה על שביט לבל ימכור את הסניפים ללוי, הידוע ביכולתו לחולל תחרות ענפית שעשויה לפגוע בה. האחים ניסנוב פתחו את רשת סמארט פארם וזו נקלעה לקשיים מהר מאוד ונאלצה לסגור את רוב סניפיה בתוך פחות משנה. לרוב הסניפים הללו נכנסה סופר־פארם וחיזקה עוד יותר כוחה.
כלומר, במצב הדברים היום סופר־פארם ולצדה Be נותרו לבדן במרכזים המסחריים, מבלי שיהיה סיכוי לגוד פארם של לוי לחדור לזירה.
מי שנהנים ממאבק ה"ראש בראש" בין הרשתות על המיקומים הם בעלי הנכסים, שמעלים בהתאם את דמי השכירות. כך, לדוגמה, בגן העיר בתל אביב התמודדו Be וסופר־פארם על נכס שפינה המשביר לצרכן. סופר־פארם נאבקה על הנכס והעלתה את הצעתה, אף שיש לה ברחוב אבן גבירול ארבעה סניפים, ובכך גרמה ל־Be יותר על הנכס שהיה משמעותי עבורה להגברת נוכחותה הדלה בתל אביב.
מהלך דומה קרה במתחם בית החולים איכילוב, שבצמוד לו קיים סניף סופר־פארם ובמרחק כמה בניינים סניף נוסף. החוזה של ניו־פארם הסתיים ו־Be ביקשה לחדשו, אולם נתקלה בהצעה כספית גבוהה יותר שהגישה סופר־פארם ונאלצה לשלם יותר מכפי שתכננה. אפשר להעריך כי זה מה שמצפה לשופרסל בכל אתר אליו תנסה לחדור עם Be.
מבצעי ההוזלות לא יוכלו להמשך לנצח
שופרסל פועלת, כאמור, כדי להוכיח להלפרין שלא טעתה ומעמיקה את מבצעי ההוזלות בסניפי Be. בבדיקה שערכה המועצה לצרכנות בחודש שעבר נמצא כי סופר־פארם הורידה מחירים כדי להשתוות למחירי Be. המועצה מצאה כי פערי המחירים של סל הקניות שנבדק ברשתות הפארם סופר־פארם ו־Be ירדו ל־13% בפברואר לעומת פער של 19% בינואר. בשתי הבדיקות, נמצא כי הרשת שמציעה את המחירים הנמוכים יותר על סמך סל מוצרים קבוע היא Be. אלא שניתן להעריך כי התנהלות זו לא תוכל להימשך לאורך זמן ולכן אינה משקפת את המדיניות העתידית. המאבק של שופרסל להרחיב את פריסת סניפי Be לכ־100 חנויות בתוך שלוש שנים הוערך על ידי הרשת ב־100 מיליון שקל. התנהלות סופר־פארם בנסיון לבלום או לכל הפחות לעכב תוכנית זו, צפויה להעלות את גובה ההשקעה שתידרש משופרסל.
בשיחה עם "כלכליסט" לאחר פרסום דו"חות הרבעון השלישי של השנה שאותו חתמה Be עם הפסד בגובה 10 מיליון שקל, קבע איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל כי רשת המזון תהיה בשנים הקרובות הקטר שסוחב את פעילות הפארם.
המשמעות של הדברים כבר באה לידי ביטוי בהעלאת הרווחיות הגולמית של שופרסל, אם דרך הגברת מכירות המותג הפרטי ואם דרך שיפור תנאי סחר מספקים מבלי להעבירם לצרכנים. בשלב השני, לאחר שרשת הפארם תתייצב, צפויה ענקית הקמעונאות להפסיק לדמם בתחום הפארם.
כדי שזה יקרה תידרש התמתנות מבצעי ההוזלות ברשת Be, מה שיוביל באופן טבעי להעלאת מחירים גם בסופר־פארם.