$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

משרד הכלכלה: "אמזון לא תקים מחסנים בישראל"

במשרד לא מאמינים כי ענקית המסחר המקוון תגיעה ארצה, אך הזמינו דו"ח כלכלי שיסייע לאמוד את הנזק לענף האופנה והקניונים

אורנה יפת 08:4009.04.19

בעוד ענקית המסחר המקוון אמזון מסרבת לחשוף אם תיכנס לישראל, במשרד הכלכלה מבקשים לצמצם את אי הוודאות הטורדת את מנוחתם של קמעונאים רבים. 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי המשרד הזמין מפירמת הייעוץ וראיית החשבון דלויט עבודה כלכלית על השפעות המהלך על המשק הישראלי. הדו"ח, שנמצא בימים אלה בהכנה, מתייחס לענפי הקמעונאות והמסחר בישראל וכן לענף הקניונים.

 

במשרד הכלכלה מעריכים כי אמזון כלל לא תפתח מחסנים בישראל. "אמזון לא תיכנס לישראל", אמר שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן בשיחה עם "כלכליסט". "החברה מגדילה את היקף המכירות שלה בישראל בדרכים שונות, אבל אנחנו עדיין לא רואים אותם נערכים לפתיחת מרכז לוגיסטי. אנחנו מתקשרים אליהם אחת לשבועיים ומבטיחים להם הקלות רגולטוריות, אבל עדיין לא התגבשה אצלם החלטה סופית בנושא".

אמזון אמזון צילום: AFP/Johannes Eisele

 

במשרד מסבירים כי למרות שהאיתותים המתקבלים מצד אמזון בנוגע לכניסה לישראל הם שליליים, ישנה חשיבות להיערכות להשפעות שונות של מהלך בסדר גודל כזה. בארה"ב, בה שליש מהקניות המקוונות נעשות דרך אמזון, כבר פועלים להגבלת כוחה.

 

לאחרונה הודיעה אמזון על ביטול הקמת המטה השני שלה בניו יורק, נוכח התנגדויות מצד פוליטיקאים וארגונים חברתיים להענקת מענק כספי לחברה. המתנגדים טענו, בין היתר, כי כניסתה של אמזון תייצר ג'נטריפיקצייה שתיפגע בתושבים הוותיקים. גם בקנדה, אנגליה, גרמניה ויפן הצליחה אמזון לתפוס נתח שוק משמעותי והפכה בכך איום על השחקנים המקומיים.

 

על פי ההערכות אמזון תבצע כניסה חלקית לישראל. כלומר, החברה תקים אתר בעברית, אך לא תקים מרלו"ג בישראל ותשלח את המוצרים ממחסנים שיוקמו במדינות שכנות, כמו טורקיה או ירדן. מודל עבודה כזה יאפשר לאמזון לדלג מעל מכשול המס מבלי לאבד את הערך המוסף שבאפשרותה להעניק לצרכן הישראלי. לא מדובר במודל חדש. אמזון פועלת בצפון ומערב אירופה ממחסנים שהקימה בגרמניה. מצב כזה גם יפחית את האיום של אמזון על רשתות שיווק המזון, כיוון שהיא אינה משלחת מוצרי מזון טרי במדינות בה אינה מתפעלת מחסנים משלה.

 

"אנחנו רוצים שאמזון תיכנס לישראל והמדינה מעודדת פתיחת ערוצים וכניסה של חברות בינלאומיות לפה", מסביר כהן. "הזמנו את העבודה כי יש חשש שעובדים בענף המסחר יפוטרו וצריך לדעת איך להתמודד עם זה. בנוסף, יש דילמות ושאלות אחרות שעולות בהקשר זה כמו האם לתת הקלות לגוף כמו אמזון, האם להטיל או לא להטיל עליו מסים. עשינו מספר צעדים כדי להקהל על יבואנים ויצרני טקסטיל כמו הורדת מכסים ותקצוב, ואנחנו רוצים ללמוד מה עשו במדינות אחרות שאמזון נכנסה אליהן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x