$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

מנכ"לית ישראייר לשעבר ומנכ"ל שטראוס מים לשעבר קונים 50% מסלטי שמיר

קבוצת משקיעים בראשות סבינה בירן ורומי רונן רוכשת מחצית מהבעלות על השחקן השלישי בגודלו בשוק הסלטים. היקף העסקה מוערך ב-18-20 מיליון שקל. ההשקעה נעשית רגע לפני שסלטי שמיר רוכשת את המתחרה סלטי מיקי

גולן חזני 06:5512.01.20

קבוצת משקיעים בראשות סבינה בירן, מנכ"לית ישראייר לשעבר ושותפה מנהלת בחברת הייעוץ mvp, ורמי רונן, מנכ"ל שטראוס מים לשעבר, רוכשת 50% מסלטי שמיר, השחקן השלישי בשוק הסלטים. היקף העסקה אינו ידוע ומוערך ב־18־20 מיליון שקל. ההשקעה נעשית רגע לפני שסלטי שמיר רוכשת את המתחרה סלטי מיקי תמורת 6 מיליון שקל. חלק מכספי ההשקעה של בירן ורונן ישמשו לרכישת סלטי מיקי. 

רונן ובירן ישמשו דירקטורים בחברה, והיא תמשיך להיות מנוהלת בידי המנכ"לים המשותפים יעקב גינצבורג (לשעבר מנכ"ל קלאבמרקט) ועמי גיא, שחלקם בחברה ידולל למחצית מהמניות. השניים רכשו את החברה מכינוס נכסים ב־2006 תמורת 3.75 מיליון שקל. 

מנכ"ל סלטי שמיר עמי גיא ומנכ"לית ישראל לשעבר סבינה בירן מנכ"ל סלטי שמיר עמי גיא ומנכ"לית ישראל לשעבר סבינה בירן צילום: עמית שאבי

 

סלטי שמיר הוקמה ב־1974 על ידי משפחת דרייזין כמתקן ייצור קטן בכפר מעש ועם השנים הפכה לשחקנית השלישית בגודלה בשוק הסלטים המצוננים בישראל, עם נתח שוק של כ־15%. ב־2004 מכרה משפחת דרייזין את החברה לשני שותפים, עצמון ראש ומשה גורביץ, שהתקשו לנהלה, עד שהגיעה בתוך שנה וחצי לפשיטת רגל. גיא וגינצבורג קנו את החברה והכניסו אותה לשוק החרדי ובמקביל החלו לייצר סלטים ללא חומר משמר.

 

שוק הסלטים המצוננים בישראל מוערך בכ־650 מיליון שקל בשנה. חומוס וטחינה מהווים מחצית ממנו. שאר המוצרים הם סלטי ירקות, סלטים מועשרים וסלטי דגים. שמיר משווקת בנוסף לסלטים שמיר גם מוצרי דגים. ההשקעה מיועדת לחזק את ההון העצמי של החברה ולהכין אותה לפיתוח מוצרים חדשים ולצמיחה במכירות.

 

שמיר מייצרת ומשווקת כ־80 מוצרים שונים בתחום הסלטים והדגים. החברה פועלת גם בצפון אמריקה, אירופה רוסיה והמזרח הרחוק. צבר ושטראוס, השולטות בכ־80% משוק הסלטים, לא פועלות בשוק הדגים. שמיר היא הספקית המרכזית למותג הפרטי של שופרסל ובעלת אספקה משמעותית לצה"ל. אל תחום הדגים נכנסה שמיר ב־2014 כשרכשה את מפעל פל דגים תמורת 2.2 מיליון שקל. פל דגים מייבאת ומשווקת דגים מעושנים וכבושים וסלטי דגים. שוק זה מוערך ב־100 מיליון שקל בשנה ושמיר היא שחקן משמעותי בו.

 

סלטי שמיר נכנסה למשבר קשה ב־2016 לאחר שחיידקי סלמונלה נמצאו בסלטים שלה והיא הכריזה על ריקול למוצרי חומוס וטחינה ומוצרים נוספים. הבעיה נבעה מספקית הטחינה הנסיך, שחיידקי הסלמונלה נמצאו במוצריה ושימשו את שמיר. מאז הצליחה החברה להתאושש וחזרה לרווחיות קטנה.

 

בדרך ל־250 עובדים

 

סלטי שמיר הגישה הצעה לרכישת הפעילות והמותגים של חברת מעדני מיקי מכונס הנכסים שמונה לה. העסקה אושרה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, בידי השופט איתן אורנשטיין בתחילת החודש, וממתינה לאישור הממונה על התחרות.

 

למעדני מיקי יש שני תחומי פעילות. האחד הוא ייצור, שיווק ומכירת סלטים, תחום המרוכז במפעל החברה בראשון לציון. התחום השני הוא ייצור, שיווק ומכירת מוצרי דגים - פעילות המרוכזת במפעל של החברה בבית שמש. בעסקה שמיר רוכשת את המותג מעדני מיקי, את מפעל הדגים שלו בבית שמש וכן את המוניטין, רשימת המפיצים, סימני המסחר והלקוחות. ציוד המפעל בראשון לציון יימכר למשפחת ג'בריני מחברון, יצרנית סלטים לרשות הפלסטינית. שמיר תקלוט 30 עובדים של מעדני מיקי ותגדיל את מספר עובדיה ל־250 במפעלי החברה באזור התעשייה ברקן וברמלה ומעתה גם בבית שמש, לאחר רכישת מעדני מיקי.

 

החיבור בין שמיר ומיקי מעניין משום ששתי החברות מתחרות זו בזו - תחרות קשה ולעתים אכזרית מבחינת מחירים - במשך שנים על מעמד החברה השלישית בגודלה בשוק המקומי. מיקי קרסה בשל חוב של 26 מיליון שקל לבנקים. מכירותיה השנתיות הן כ־140 מיליון שקל בשנה. החברה הממוזגת תגיע למכירות של קרוב ל־300 מיליון שקל.

 

סלטי שמיר תנסה להרחיב את פעילותה בתחום הסלטים הבריאים ובשוק הדגים באמצעות מוצרים חדשים שמותאמים להרגלי התזונה המשתנים באוכלוסייה שהולכת לכיוון מזון בריא, מבוסס בחלק משמעותי על ירקות. הבחירה צפויה לשים דגש על מוצרים צמחוניים וטבעוניים. לשמיר קו הפצה מצונן, עובדה שמקנה יתרון ומהווה חלק משמעותי בערך החברה.

 

התחרות העזה בתחום הסלטים הובילה את סלטי שמיר לחפש משקיע במשך כשנה תוך כדי סיום הליך ההתאוששות ממשבר הסלמונלה. בשנתיים האחרונות היא לוותה בידי בירן כיועצת. בירן שימשה כמנכ"לית חברת התעופה ישראייר במשך שש שנים ועזבה ב־2006 שנתיים אחרי רכישת אי.די.בי בידי נוחי דנקנר. לאחר פרישתה הקימה חברה לייעוץ כלכלי ובמסגרת זו בין היתר ייעצה לשמיר. בחיפוש של שמיר אחר משקיע החליטה בירן לחבור לרונן ויחד גיבשו את ההשקעה.

 

קשרים בשוק ההון

 

מנהלי החברה שימשיכו להחזיק במחצית מהבעלות מכוונים לשימוש בקשרים של רונן ובירן מול שוק ההון לצורך פיתוח עסקי הקבוצה וייתכן שהכנסת המשקיע מכוונת להנפקה עתידית של החברה.

 

רונן שימש שש שנים כמנכ"ל שטראוס מים ועם פרישתו הקים את חברת הפינטק וויצ'ק שגייסה 12 מיליון שקל מבנק הפועלים וישראכרט לפני שנה. וויצ'ק שרונן משמש כמנכ"ל שלה כעיסוקו העיקרי, פיתחה אלגוריתם שמספק נתונים למשכירי ובעלי דירות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x