נטפליקס מאטה בארה"ב אבל עוד אוחזת ב"כתר"
ענקית הסטרימינג הוסיפה פחות מנויים בארה"ב מהציפיות על רקע התחרות הגוברת, אך עקפה את הצפי לגבי גיוס מנויים ביתר העולם
ה"חברים" אמנם עוזבים, אבל "הכתר" מעולם לא היה חזק יותר: בכירי נטפליקס אמרו עם פרסום הדוחות הכספיים של החברה לרבעון הרביעי של 2019 כי 21 מיליון איש צפו בעונה השלישית על מעללי מלכת בריטניה בארבעת השבועות הראשונים לעלייתה לאוויר — מספר הגבוה ב־40% מנתוני הצפייה בעונה השנייה. כלומר בשעה שכולם חוששים מהפגיעה בצפייה בנטפליקס עם ירידתה של "חברים" מהשירות בארה"ב (הסדרה עדיין זמינה בישראל), הצופים בכלל מעדיפים את הממלכה המאוחדת על חבורת הבטלנים מניו יורק.
- נטפליקס איכזבה במספר המנויים החדשים בארה"ב, אך עקפה את תחזית ההכנסות והרווח
- חדש בארה"ב: גלידת בן אנד ג'ריס ב"טעם נטפליקס מקורי"
- נטפליקס היזהרי: הוליווד מקימה שירות סטרימינג חדש והוא עצבני
התפתחויות האלה לקוחות אמנם מעולם התוכן של ענקית הסטרימינג אך קיבלו ביטוי גם בעולם האמיתי. בעוד שקצב צמיחת המנויים של נטפליקס בארה"ב נמצא בהאטה, הרי בשאר העולם החברה מוסיפה מנויים בקצב מהיר וגבוה מהתחזיות. בין הנתונים המעניינים ביותר בדו"חות שפרסמה שלשום בלילה נטפליקס לרבעון האחרון של 2019, בלטה תוספת נמוכה מהצפוי של מנויים בארה"ב — 420 אלף לעומת תחזיות ל־600 אלף — ותמונת ראי מושלמת של תוספת מנויים מחוץ למדינה — 8.4 מיליון לעומת ציפיות ל־7 מיליון בלבד.
סך הכל סיימה נטפליקס את 2019 עם 167 מיליון מנויים גלובליים, תוספת של 5.5% מהרבעון הקודם. בחברה העריכו שברבעון הראשון של 2020 יגדל בסיס הלקוחות שלה ב־7 מיליון, קצב נמוך יותר מבתקופה המקבילה.
לראשונה חצו מספר המנויים של נטפליקס מחוץ לארה"ב את רף 100 מיליון המנויים, מחציתם מאירופה והמזה"ת (כולל ישראל). 31 מיליון מנויים מתגוררים באמריקה הלטינית בעוד אסיה אחראית ל־16 מיליון מנויים בלבד. אזור אירופה והמזה"ת צומח בקצב המהיר ביותר מבין איזורי הפעילות של נטפליקס (9% בין הרבעון השלישי לרביעי 2019), ומחפה על תוספת המנויים האיטית יותר שאפיינה את השוק האמריקאי בשנה האחרונה.
2 דקות מפרק זו צפייה?
המשקיעים התאכזבו בתחילה מהדו"חות והמניה ירדה ב־3% בניגוד למדדים המובילים בניו יורק אתמול, אבל בהמשך הירידות התמתנו. בנטפליקס ניסו למקד את תשומת הלב במספרים "הרכים" יותר של צפייה בתכנים, אבל שוק ההון התמקד במספרים "הקשים", שמרמזים כי לחברה יהיה קשה לסגור את הפער בין הוצאות התוכן הגבוהות להכנסות ממנויים משלמים.
הקושי של נטפיקס גובר על רקע החרפת התחרות בשוק הסטרימינג בסוף 2019, עם עלייתו לאוויר של שירות התוכן המתחרה של דיסני, שמספר מנוייו כבר מוערך ב־24 מיליון, השקת אפל TV וחיזוק התחרות מצד אמזון. השנה צפויים להצטרף לתחרות שני שחקנים נוספים, HBO Max של WarnerMedia ופיקוק של NBCUniversal, שרק יגבירו את התחרות.
"חברות מדיה רבות וענקיות טכנולוגיה משיקות שירותי סטרימינג", אמרו בנטפליקס בהתייחס לתחרות, "וזה מחזק את הטרנד הכללי של נטישת הצפייה הליניארית. זה קורה בכל העולם ונמצא עדיין בשלבים מוקדמים, מה שמשאיר מרחב לשירותי סטרימינג רבים לצמוח ככל שהטלוויזיה הליניארית תיעלם".
בנטפליקס הדגישו כי על אף התחרות הגוברת, נתוני הצפייה למנוי מראים עלייה שנתית הן בארה"ב והן מחוצה לה. אולם גם כאן, עלו שאלות רבות לגבי מידת דיוק הנתונים של נטפליקס, ששינתה ברבעון הזה את ההגדרה של מה מוגדר כ"צפייה בפרק" או "צפייה בסרט": בעבר נדרשה צפייה של 70% מפרק או מסרט כדי שתיכלל בספירה הסטטיסטית, ואילו כעת החליטה החברה שגם צפייה בשתי דקות בלבד מיצירה מספיקה כדי להימדד, בטענה שזהו זמן מספק כדי להוכיח שמדובר בלחיצה מכוונת ולא מקרית.
שיא שלילי לתזרים
איך שלא מודדים את נתוני הצפייה, בכל הקשור לשריפת מזומנים ההגדרות נוקשות ושם טמונים עדיין האתגרים המרכזיים של נטפליקס. הכנסות החברה אמנם הסתכמו לראשונה ביותר מ־20 מיליארד דולר עבור 2019 כולה, אך תזרים המזומנים החופשי היה שלילי והגיע לסכום אדיר של 3.3 – מיליארד דולר. בנטפליקס אמרו שהחברה מאמינה שמדובר בשיא שממנו צריכת המזומנים תתחיל לרדת.
ברבעון האחרון לבדו שרפה החברה 1.5 מיליארד דולר, לעומת 1.2 מיליארד ברבעון המקביל. הרבעון נחתם בהכנסות של 5.5 מיליארד דולר, 6% יותר מהרבעון הקודם. הרווח התפכולי היה 485.5 מיליון דולר והרווח הנקי 587 מיליון דולר — נתונים אלו היו גבוהים מעט מהתחזיות בוול סטריר, ובנטפליקס אף חוזים שיפור נוסף, בעיקר ברווחיות, ברבעון החדש, שמעריכים כי יסתיים ברווח של 760 מיליון דולר על הכנסות של 5.7 מיליארד.
"התוכנית שלנו היא לשפר את התזרים ולהתקדם באיטיות אל עבר תזרים חיובי", נכתב במכתב למשקיעים, "אנו צופים שנסיים את 2020 עם תזרים שלילי של 2.5 מיליארד דולר ונמשיך להשתמש בחוב למימון צורכי ההשקעה שלנו, כמו ברבעון הרביעי של 2019 שבו גייסנו 2 מיליארד דולר. ככל שהתזרים ישתפר נהיה תלויים פחות בשוק הציבורי ונוכל להתממן ממקורות אורגניים שלנו".