ניתוח כלכליסט
ביתן במאמץ אחרון לשמור על השליטה
בסביבת ביתן טוענים כי בקרוב ייחתמו עסקה שתסייע לרשת, ככל הנראה הלוואה מקבוצת משקיעים בהובלת עדי צים. בענף עוקבים: “כדי לשקם את הרשת צריך הון”
“יש כרגע שתי עסקאות על השולחן, שאחת מהן בניסוחים סופיים ותיחתם בימים הקרובים. העסקה הזאת תיתן את הפתרון שיוציא את קבוצת ביתן מהמקום הלא נוח שאליו נקלעה”, כך טוען בשיחה עם “כלכליסט” מקורב לקבוצת יינות ביתן בניסיון לבלום את הסחף שנוצר בימים האחרונים בעקבות צמצום היקפי ביטוח אשראי ודחיית תשלומים לספקי הרשת שבבעלות נחום ביתן.
- ביתן ממשיך לממש נכסים: מוכר עוד שתי חנויות מגה לוויקטורי
- המשבר ביינות ביתן: בססח מפחיתה את הכיסוי הביטוחי לספקים
- נחום ביתן מנסה להרגיע את עובדי הרשת: "בקרוב בשורות טובות"
העסקה שאליה רומז אותו גורם היא הלוואה של מאות מיליוני שקלים מקבוצת משקיעים, ובראשם עדי צים מחברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר אקורד וקרן שקד שמנוהלת בידי גיל דויטש.
על פי הערכות בשוק, ההלוואה תיעשה בריבית של כ־6%, תוך שעבוד מגה כבטוחה. לשאלה האם לקבוצת ביתן יש יכולת פיננסית לעמוד בהחזרי ההלוואה בריבית גבוהה כל כך, אותו גורם טוען שכן.
“לא מדובר בשיעורי הריבית האלה, אבל נכון שיהיו כאלה שיגידו ריבית מטורפת. אלא שמי שמסתכל רק על שיעור הריבית, טועה. צריך להבין שהכסף שיוזרם יאפשר לקבוצה לבצע מהלכים, שבהמשך יאפשרו גם הכנסת משקיע שיסייע להצמיח את הרשת ולייצר רווחיות. לא צריך להסתכל על שיעור הריבית, אלא על העובדה שעסקה כזאת יכולה לקדם את החברה”.
פגיעה בפעילות השוטפת
הקושי בהגעה להבנות עם המשקיעים הפוטנציאליים, לצד הלחצים המופעלים על ידי הספקים וחברות ביטוחי האשראי, מובילים את בעלי הרשת נחום ביתן להמשיך לממש נכסים לצורך מימון הפעילות השוטפת של רשתות מגה ויינות ביתן. אתמול סיכם ביתן עם אילן שבע מביכורי שדה על מכירת סניף יינות ביתן בצומת הסיירים בחולון. זאת לאחר שאתמול בבוקר מכר ביתן שני סניפי דגל של מגה לשעבר לרשת ויקטורי, אחד בקניון איילון ברמת גן והשני בקניון מלחה בירושלים, בתמורה לכ־35 מיליון שקל.
העסקאות עם ויקטורי ואילן שבע אמנם מעניקות לביתן חמצן לטווח הקצר מאוד, אולם פוגעות משמעותית בפעילות הרשת, שתאבד עוד כ־150 מיליון שקל של מכירות עבור חנויות אלה. ביתן מכר לאחרונה 12 סניפים: 7 לפרשמרקט, 5 נוספים לוויקטורי, 3 ליוחננוף ואחד לקינג סטור. השלמת העסקה תוביל את ביתן לאבד ב־2020 מכירות בהיקף של כ־600 מיליון שקל, שכן מכירותיהם השנתיות הסתכמו בכ־450 מיליון שקל. עורך הדין שליווה את כל עסקאות מכירת הסניפים של ביתן הוא אשר אפריאט המתמחה בתחום הקמעונאות.
בסביבת קבוצת ביתן מסבירים כי התארכות המו”מ עם המשקיעים נועדה להגיע לעסקה המיטבית וכי הנזק למכירות הרשת בטווח הקצר מצדיק את ההשפעה החיובית העתידית. “לא מדובר בעסקה למכירת חנות אחת, אלא עסקה מורכבת שמחייבת תפירת חליפה מדויקת שתאפשר לממש את האסטרטגיה החדשה, תוך שמירה על מקור פרנסתם של 8,000 עובדים. כל נקודה במו”מ קריטית ולכן יש צורך לשקול ולבחון כל סעיף, גם אם זה מתארך”, טען אותו גורם שמספק הצצה לתוכניות העתידיות של ביתן: “הקבוצה בנתה אסטרטגיה לשנת 2020, שמבוססת על מיקוד בחנויות שכונתיות בגודל של 1,200–1,500 מ”ר שמניבות רווח. אובדן ההכנסה מחנויות הפסדיות וגם מחנויות רווחיות, אך שאינן משתלבות בתוכנית האסטרטגית, ייתן פירות בעתיד. לשם החברה מסתכלת”.
מכירות הסניפים של ביתן מתבצעות במקביל לכך שחברת ביטוחי האשראי בסחח הודיעה לספקים על צמצום היקף הכיסוי הביטוחי לרשת. בעוד הספקים הגדולים כמו תנובה ושסטוביץ נאבקים בבסחח מתוך רצון לאפשר את המשך פעילות יינות ביתן, לספקים הקטנים צומצם הכיסוי ב־15% ומעלה והם יתקשו להמשיך לספק לרשת. בססח קבעה פגישות עם הספקים שיתקיימו היום בניסיון להגיע עימם להבנות. המהלך של בססח מצטרף לצמצום היקף הכיסוי הביטוחי של חברת ביטוח האשראי coface שעשתה זאת בפעם השנייה לאחרונה לפני כשבועיים.
בנוסף, בשבועות האחרונים עזבו את יינות ביתן בכירים בתפקידי מפתח: סמנכ”ל הכספים של הקבוצה רו”ח איל וינברג, ומנהל השיווק רועי וייזר, התפטרו. וינברג נחשב לאיש מפתח בחברה, האחראי למגעים מול הבנקים והמשקיעים הפוטנציאלים שביתן מנסה לגייס בשנתיים האחרונות. מלבד שניהם, עזב גם יוסי בכר, לשעבר מנכ”ל משרד האוצר, שהובא לקבוצת יינות ביתן כיועץ מיוחד כדי לנסות לייצבה.
הלוואה זה לא מספיק
המשבר המתמשך שחווה ביתן בשלוש השנים האחרונות הגיע בשבועות האחרונים לנקודת רתיחה שצמצמה את יכולת התמרון שלו. חיפוש משקיע שיזרים הון לרשת יינות ביתן החל כבר לפני כשנתיים. בראיון ל”כלכליסט” באפריל הצהיר ביתן כי הוא מנהל מגעים עם משקיע זר, אך לא ימכור שליטה. “אייפקס ופז ביקשו לקנות שליטה, ולי אין כוונה למכור את השליטה בחברה”, אמר ביתן, “אני בקשר עם משקיעים אסטרטגיים, אבל לא באמצעות גיוס חוב כי לא נהיה ציבוריים וגם לא באמצעות הון אלא בהלוואה. אנחנו גם בוחנים אפשרות לשותפים אסטרטגיים מהתחום מחו”ל”.
ככל שביתן התמהמה עם קבלת החלטה, החריף מצבה של קבוצת הקמעונאות שייסד ולטענת ספקים מובילים, היקף הרכישות מהם ירד ב־2019 בכ־15%. זאת עוד בטרם באה לידי ביטוי במלואה השפעת מכירת החנויות בחודשים האחרונים. על רקע זה, קשה לראות, כיצד הלוואה של 300 מיליון שקל תחלץ את ביתן מהבור אליו נקלע. “אין תנועת לקוחות בחנויות ואנחנו רואים את זה בסבב הסחורה האיטי ברשת”, אמר בכיר בענף, “בהיעדר לקוחות, אין מקורות לתפעול השוטף ובוודאי שלא עודפים להחזר הלוואה. במיוחד כשמדובר בהלוואה בריבית גבוהה”.
לדברי גורם אחר, החלטת חברות ביטוחי האשראי לצמצמם את היקף הכיסוי הביטוחי לקבוצה תכווץ את החשיפה של הספקים שינסו לצמצם למינימום הניתן את האספקות. “זה מצב שיש רק את מוצרי הליבה שחייבים ברשת, ולא את מלוא מגוון המוצרים. מצב כזה גורם ללקוחות לחפש אלטרנטיבה ולהעביר קניות לרשתות אחרות, וזה מאוד מסוכן לביתן”.
“מכירות הרשת ירדו בשיעור לא מבוטל והמשמעות היא שכדי לשקם אותה, צריך לא רק 300 מיליון שקל, אלא מאות מיליוני שקלים נוספים לטובת שיפוץ חנויות, הקמת מועדון לקוחות ומהלכי שיווק משמעותיים לסגירת הפער שנפתח מול הרשתות המתחרות”, העריך בכיר בענף והוסיף: “בשיעורי הרווחיות הקיימים בענף, זה לא עושה רושם של השקעה כדאית”.
בסביבת ביתן דוחים את הטענות על ירידה במכירות, וטוענים כי מהלכי התייעלות שביצעו השנה וביניהם התאמת הקטלוג למוצרים המבוקשים הובילה להפסקת מכירות של מוצרים מסוימים. “לצד הכשלונות יש הצלחות שלא בולטות כלפי חוץ, כמו הפעילות החדשה שנפתחה ב־2019 למכירה סיטונאית למכולות שחיזקה את החברה”, מסרו.
משקיע עדיין על הפרק
האלטרנטיבה השניה שעמדה לביתן בתחילת המשבר היתה הכנסת משקיע, שלצד הזרמת ההון לחברה, יוכל להוביל מהלכים להפיכתה מחברה משפחתית בה נושאים תפקידים המייסד, ילדיו וחתנו, לתאגיד מסודר. עם זאת, הנסיגה שחוותה הרשת בשנה החולפת הפכה את העסקה לאחרונה לפחות כדאית.
לדברי אותו גורם בסביבת הקבוצה, האפשרות של הכנסת משקיע עדיין על הפרק ויכולה להתקיים לצד העסקה לקבלת הלוואה: “אם לוקחים בחשבון אפשרות שבעקבות ההלוואה וההתייצבות, הרשת תוכל לעשות מהפך, יכול לבוא משקיע שיראה את ההזדמנות”, מסר המקורב, “אם יוחננוף הנפיק לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, אז בקבוצת ביתן לא עיוורים ויכולים לעשות לא פחות. הזמן שחלף יצר נכונות גבוהה יותר להנפקה, למכירת השליטה או למיזוג עם חברה גדולה”.
ויקטורי עושה לימונדה מהלימון של ביתן
החולשה של ביתן פתחה עבור אייל רביד, מנכ”ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי, הזדמנות חסרת תקדים לצמיחה. המהלך האחרון היה רכישת שתי חנויות דגל של מגה בעבר בקניון איילון ברמת גן ובקניון מלחה בירושלים. מעבר לעניין התדמיתי ולדריסת רגל ראשונה בירושלים, הנחשבת למעוזו של המתחרה רמי לוי, העסקה צפויה להזניק את מכירות הרשת ולחזק את מעמדה מול הספקים.
המהלך החל כבר ב־2015, אז רכש רביד שהחזיק 31 חנויות 13 חנויות מגה בשתי עסקאות תמורת כ־42 מיליון שקל, מרבוע כחול. שנה לאחר מכן רכש מביתן 5 חנויות תמורת 12.5 מיליון שקל וצמח ל־49 סניפים. בספטמבר החולף הוסיף ויקטורי חמש חנויות נוספות. כל אלו, לצד פתיחת חנויות חדשות, הקפיצו על פי הערכות את מכירות ויקטורי ב־2019 ל־1.8 מיליארד שקל. בתוספת החנוית החדשות, צפויה החברה לחתום את 2020 בכ־2.5 מיליארד שקל.