$
פרסום ושיווק

ויזל: "בלי הלוואות מדינה 20% מהעסקים לא ישרדו"

בעל השליטה בפוקס הראל ויזל ומנכ"ל גולף רביב ברוקמאייר מתריעים מפני התמוטטות מגדל קלפים

"אני נלחם לא רק בשביל קבוצת פוקס, אלא גם בשביל בעל הפלאפל שנמצא במחנק תזרימי", אומר מנכ"ל פוקס ומבעלי השליטה בחברה הראל ויזל. "כרגע בכל בית בישראל יש אי־ודאות, שהיא הדבר הגרוע ביותר מבחינה כלכלית. בלי תוכנית כלכלית פשוטה וברורה לתמיכה בכל המשק, חוסר הוודאות עלול לגרום לאנשים לעשות צעדים קיצוניים".

 

מה זה אומר?

"כשעסקים לא יודעים איך המדינה תתמוך בהם, יש מי שלא משלמים לספקים שסיפקו סחורה. גם אם לעסקים נשאר מעט כסף בקופה הם לא יודעים כמה זמן המשבר ימשך, ואי־תשלום יוצר מצב של מגדל קלפים. לכן ראש הממשלה חייב לתמוך בכל העסקים - גם בחנויות הרחוב הבודדות. כל עסק חייב לקבל מענק חד־פעמי כדי לאפשר לגלגל להסתובב. הצענו לממשלה להעביר לעסקים כאלה למשך חודש 20% מהמחזור של אשתקד, כדי שיוכלו להעביר את השבועות הקרובים. שישלמו לספקים ולעובדים משכורות לפסח.

 

 

 

"אנשים באי־ודאות עוצרים תשלומים, בעיקר על שירותים שקיבלו טרום המשבר. חלקם באמת לא יכולים לשלם כי נעצר הגלגל. וחלקם גם אם יכולים, לא יודעים מה יקרה בעוד שבועיים אז הם עוצרים תשלומים כדי לשמור על העסק קיים. ראש הממשלה חייב להתערב ולהזרים כסף לשוק. מענק מיידי, וליד זה כל נושא ההלוואות לעסקים. צריך לאפשר הלוואות בערבות מדינה בלבד, ללא ריבית, כי עסקים לא יוכלו לשלם את הריביות".

 

מימין רביב ברוקמאייר והראל ויזל מימין רביב ברוקמאייר והראל ויזל צילומים: ענבל מרמרי, דימה טליאנסקי

 

ההצעה שלך תגלגל על המדינה עסקים שבמוקדם או במאוחר יפשטו רגל.

"במידה שלא ייתנו הלוואות לאף אחד, רק 20% ישרדו. אין זמן לבדוק כל עסק ועסק. גם אם חלק קטן מהעסקים לא ישרוד — בלי סיוע 80% לא ישרדו. נחוצים צעדים מהירים גם אם חלק קטן מהכסף ילך לעסקים שלא ישרדו".

 

בתחילת המשבר הודעת חד־צדדית לבעלי הקניונים שלא תשלם שכירות. ראו בזה מהלך אגרסיבי חד־צדדי ומסוכן.

"זיהיתי מה הולך לקרות. עובדה שקבוצות הקניונים הבינו שבחנויות סגורות אי אפשר לגבות שכר דירה ודמי ניהול. מיד אחרי שביג הודיעה שלא תגבה שכירות, כל האחרים התיישרו. אני חושב שהם גם מבינים שאין ברירה".

 

מה יקרה בחזרה לשגרה?

"עומס השכירות ודמי הניהול יצטרך להיות מותאם למחזור המכירות של כל רשת ורשת. צריך איזון עד שהשוק יחזור לעצמו. לצערי, ייקח זמן למשק — חודשים במקרה הטוב אבל אולי גם שנה — עד שיחזרו למספרים הרגילים".

 

"התקופה מאוד מאתגרת, לחלשים יהיה קשה לעבור אותה", אומר מנכ"ל גולף רביב ברוקמאייר. "אנחנו לא יודעים מתי נחזור לעבוד, וסביר שהחזרה לעבודה תאופיין בירידה בביקושים בגלל האטה".

 

מה המשבר לימד אותך?

ברוקמאייר: "למדתי מה זה קושי גלובלי. לפני חודשיים תמכנו בספקים הסינים שלנו וחיפשנו חלופות אספקה. והנה הגלגל התהפך, סין חוזרת לעבוד ודווקא הודו וטורקיה שאליהן פנינו בדרך להסגר. זו סיטואציה מורכבת, וזה מקדם את ההבנה שישראל זקוקה לתעשייה מקומית חזקה. אולי זה הזמן להחזיר לכאן חלק מהתעשייה. רואים כמה חשוב שיהיו פה חקלאות ותעשיית מזון, אי אפשר לחיות רק על הייטק ואאוטסורסינג".

 

תעמדו בדמי השכירות בקניונים?

"היציאה מהמשבר צריכה להיות מתונה, אי אפשר יהיה לחזור לשלם בחודשים הראשונים אותו דבר. רוב בעלי הקניונים מבינים את גודל השעה. אני מאמין שנצטרך לצאת יחד לתקופה של מחירים יותר ריאליים ממה שמשלמים היום. מנגד, יש רשתות מזון שבימים אלו דווקא עושות חיל, אז הפתרונות צריכים להיות מותאמים".

 

x