בעלי רשתות: "לא נפתח את חנויות הרחוב, זה רק יחמיר את מצבנו"
טוענים כי פתיחה של חנויות בודדות אינה כדאית כלכלית ובלתי אפשרית מבחינה לוגיסטית. יעקב הלפרין: "העלויות לא מצדיקות את זה. כשאני מפעיל מטה, מחסנים ומעבדות בשביל מעט סניפים - אני מפסיד"
רשתות הקמעונאות שהורשו לפתוח חנויות במסגרת ההנחיות החדשות, ובן היתר חנויות כלי בית, ספרים, מכשירי כתיבה וחנויות מחשבים, לא מתכוונות לפתוח את החנויות מכיוון שזה לא כלכלי להן ובלתי אפשרי מבחינה לוגיסטית. כך עולה מבדיקת "כלכליסט". בנוסף, רוב המסחר כיום מתקיים בקניונים ובמרכזי מסחר שעדיין חל עליהם איסור לפעול והחנויות בהם סגורות.
- הקמעונאים מחריפים את המאבק באוצר; מאיימים לא לפתוח את החנויות
- 400 רשתות מודיעות: "לא נפתח את החנויות אם הקניונים לא יבואו לקראתנו בשכירות"
- הראל ויזל בוועדת הקורונה: "האוצר משקר. 30 מיליארד מתוך ה-80 מיליארד זה הלוואות, והלוואות מחזירים"
על פי ההנחיות החדשות, חנויות כלי בית והקסטיל מורשות להיפתח, אבל בפועל זה לא יקרה. "יש לנו רק שתי חנויות מתוך 80 סניפים של פוקס הום שפועלות ברחוב", אמר הראל ויזל מנכ"ל קבוצת פוקס. "אף אחד לא פותח מחסן לוגיסטי בשביל 2 חנויות ואף אחד לא מודיע בשעה 6:00 בבוקר שאפשר לפתוח חנויות ב-8:00 בבוקר. הם חיים בסרט. שכחו שהוצאנו 8,000 עובדים לחל"ת לפני חודש? ואולי הם חושבים שהעובדים עומדים בחניון ומחכים שנבחר מי מהם חוזר לעבוד. ומה עם חנויות ספורט? מותר לפתוח או אסור? אני לא יודע. אף אחד לא מבין מה מותר ומה אסור. ניהול המשבר הכלכלי פה הוא ברמה הכי ירודה מכל מדינות העולם, ויש לי חנויות בכל העולם".
גם רשת אופטיקה הלפרין, שמפעילה כמה עשרות חנויות ברחוב, לא מתכוונת ולא יכולה לפתוח אותן היום. "יותר מחצי מהעובדים שלי הם מעל גיל 65", אומר המנכ"ל יעקב הלפרין. "אין תחבורה ציבורית שתאפשר להם להגיע לעבודה. אין בתי ספר שאנשים יכולים לצאת מהבית לבצע קניות. אין אווירת קניות בכלל. והחשוב מכל - אין אפשרות לתפעל עסק בחצי הריון. אין דבר כזה. אם הקניונים סגורים, מרכזי מסחר סגורים, ורק רחובות ראשיים פתוחים, אין אווירת קניות. אני לא יכול לתפעל מטה שבנוי על 130 סניפים ולהגיד לו תפתח עכשיו רק 50 סניפים. יש לי עלויות שמצדיקות לשאת על הגב שלהן 130 סניפים. ברגע שזה רק 40 או 50 סניפים אני מפסיד. עולה לי לפתוח את הרשת 500 אלף שקל ביום. אני לא מוכן להקריב הפסד של 300-400 אלף שקל ביום שזה מעל 7 מיליון שקל בחודש, כי מישהו החליט היום בשעה שש בבוקר שמותר לי לפתוח, ויכול להיות שמחר בבוקר יחליט שאני צריך לסגור. אני לא משחק פינג פונג. ככה לא מנהלים עסק. אם פותחים אז פותחים בבת אחת את כל החנויות, עם אווירת קניות ולא עם אווירת נכאים".
תשובה דומה קיבלנו מאופיס דיפו, שרשאית גם היא לפתוח סניפים היום, אך לא מתכוונת לעשות זאת. לאופיס דיפו 9 חנויות רחוב מתוך 42 חנויות הקבוצה שכוללת גם את רשת טאצ' איט. "אני חד וחלק לא פותח", אמר מנכ"ל הרשת מנשה זילכה. "אני לא חאפר שפותח ואומר יהיה בסדר. כל עוד אני לא יודע לעמוד בתקנות אני לא אפתח. מה זה רישום דיגיטלי של הלקוח? אמרו שתהיה אפליקציה לרשום את פרטי הלקוח. אני כקמעונאי גדול לא יודע איפה זה נמצא, ולא אפתח ואעשה רישום ידני ולא אשא באשמה. עם כל המצב הגרוע שאנו נמצאים בו, ולא רק אני, עכשיו אני צריך להחזיק עובד שיעשה רישום דיגיטלי, שישמור על 2 מטר בין הלקוחות, שימדוד חום? מאיפה יש לי תקציב לעובדים כאלה כשאין פדיונות. בנוסף, ראש הממשלה אומר שהמדינה תבחן בשבועיים הקרובים אם יש התפרצות מחודשת ואם כן אז יסגרו שוב את החנויות. יכול להיות שבעוד 4 ימים צריך לסגור מחדש. מי ישלם לי את כל החל"ת של העובדים שהחזרתי לעבודה? זה בכלל לא כלכלי. את מי אני אחזיר? את מנהלי אזור? מנהלי רשת? איך עושים את זה? אומרים תפתח חנויות כבמטה קסם?"
"אתמול נתניהו אמר שלמשבר יש לו יד ימין ויד שמאל. יש בריאות בצד אחד וכלכלה בצד שני אבל הוא לא דיבר על הכלכלה", הוסיף זילכה. "פניתי לספקים וביקשתי דחיית תשלומים שלי. עד עכשיו נאבקתי לתת ולשלם ועכשיו אין בקופה בכסף. נגמר הכסף. זה לא עסק שאם הוא סגור חודש וחצי הוא מתמוטט אבל זה גם לא עניין של חודש וחצי. אנחנו מפעילים חנות בדיוטי פרי ושם עד ספטמבר לא נחזור כנראה לעבוד. רשות שדות התעופה הודיעה שלפני יולי אין על מה לדבר על טיסות והטרמינל לא ייפתח. וכשהוא ייפתח, כמה אנשים יטוסו? מי יטוס באוגוסט? אני רוצה לראות את אלה שיושבים במטוס ומישהו יתעטש עליהם. באילת יש לי 7 חנויות של אופיס וטאצ' איט. מתי בתי מלון באילת ייפתחו? מתי אנשים יטוסו לאילת? מה אני אמור לעשות עם המלאי בחנויות האלה? אצלי מלאי בסלולר הוא כמו עולם האופנה. אפל עשו השקה של אייפון חדש ומה שיש לי במלאי כבר לא יהיה שווה בקרוב. פעילות הסלולר באילת מהווה 35% מהמכירות בישראל. אם אילת סגורה זה מוריד משמעותית את הפדיונות. ומה אמורים לעשות העובדים שלי באילת? יש לי עובדים מתחת לגיל 25 שם. בעוד עשרה ימים אין להם יותר חל"ת. מה הם אמורים לעשות? למות? מה אני אמור לעשות איתם? אין רחמים? כל מי שמתחת לגיל 25 זכאי לחל"ת של עד 45 יום ורוב העובדים באילת הם בגיל הזה".
גם אבי שומר מנכ"ל רשת צומת ספרים לא יפתח את החנויות שלו בקרוב. שומר מפעיל ברחובות הערים פחות מעשר חנויות מכלל הרשת שמונה 96 חנויות. "נמל תל אביב זה רחוב או מרכז מסחרי? אף אחד לא נותן הוראות מדויקות, וזה בכוונה. משרד האוצר נותנים הגדרות לא מחייבות כדי לתת הרגשה שהכל פתוח שלמעשה רוב החנויות לא פתוחות. אני רוצה לראות למי יש חשק עכשיו להסתובב ברחובות למסע קניות. אני צריךך להחזיר עובדים מהחלת והמשמעות שאחר כך אי אפשר יהיה להחזיר אותם לחל"ת כי אי אפשר לשגע את העובדים ומי ישלם לי על זה? רק עוד שבוע העובדים מסיימים את תקופת החל"ת. זה לא כלכלי כי כל כללי הרגולציה אומרים שאנחנו צריכים להחזיק עוד עובד שיפקח. עלות של הקמת מחיצות, כמו שביקשו לשים מחיצה בין הקפואי ללקוח, זה עלות נוספת של עוד 100 אלף שקל ביום, שלא לדבר על מסכות, ג'ל חיטוי וכפפות. זה נראה זניח אבל כל העלויות הנוספות הללו מתווספות לעוד הרבה כסף. אנחנו סבורים גם שאנשים לא יצאו לקניות. אם אין פאוור סנטרים וקניונים זה כאילו אין מסחר. האוצר יצא בסיסמה שאין מאחוריה כלום. מי שמפעיל חנות פרטית אחת זה יכול לעזור לו. ברשתות קמעונאיות של עשרות סניפים – פתיחת חנויות הרחוב הבודדות תהפוך את מצבנו מרע לגרוע".