$
פרסום ושיווק

זה כבר לא רק אותיות קטנות

היצרניות מקטינות אריזות, והצרכן לרוב לא שם לב

נורית קדוש 08:1720.10.14

לצד יצירת מוצרים חדשים המאפשרים תמחור גבוה יותר ממוצרי הבסיס, יצרו החברות מנגנון התייקרויות סמוי המוביל לכך שהצרכן הישראלי משלם יותר מבעבר ורווחיות היצרניות נשמרת ואף משתפרת. העלאת המחיר העקיפה מתבצעת באמצעות הפחתת כמויות ללא שינוי המחיר ומבלי ליצור שינוי נראה לעין בגודל האריזה.

 

כך לדוגמא, השיקה לאחרונה חברת "נטו" מארז 4 פחיות נתחי טונה בשמן של "ויליגר" במחיר 22.9 שקל שנראה כמחיר אטרקטיבי, שכן מארז מסוג זה עולה בדרך כלל 24 שקלים.

 

טונה ויליגר. מארז מוזל - 20 גרם פחות במשקל טונה ויליגר. מארז מוזל - 20 גרם פחות במשקל

 

אולם עיון באותיות הקטנות העלה כי משקל כל אחת מהפחיות במארז עומד על 140 גרם לעומת 160 במארז הסטנדרטי. צרכן שבחר באריזה בשל היותה זולה מהאריזה שלצדה, שילם 4.09 שקל ל־100 גרם במקום 3.78 שקל ל־100 גרם באריזה הרגילה. היצרן הציג אלטרנטיבה לכאורה זולה יותר, אך מכר מוצר היקר ב־8.2%.

 

"מדובר ברעה חולה שהשימוש בה הולך וגובר ובכוונתנו לשים לו סוף" מסרה עו"ד תמר פינקוס, ראש הרשות לסחר הוגן, ל"כלכליסט". "ישנה הנחיה משנת 2006 לפיה, אם יצרן שינה לחלוטין את האריזה, הוא פטור מציון שינוי הכמות, אולם אם לא שינה באופן מוחלט את האריזה, הוא חייב לציין באותיות בולטות כי הכמות הוקטנה. בימים הקרובים נערוך ביקורת מקיפה לאיתור המוצרים שמשווקים בניגוד להנחיה".

 

חומוס צבר. שקע בתחתית הוריד 80 גרם בלי שמראה הקופסה ישתנה חומוס צבר. שקע בתחתית הוריד 80 גרם בלי שמראה הקופסה ישתנה

 

החל מעוד חודשיים, פינקוס תוכל להשית קנס מינהלי על היצרנים והקמעונאים שמציגים מוצרים ללא ציון שינוי הכמות: "כשיצרן נותן תוספת 33%, הוא מציין את זה באותיות ענק על האריזה ואנחנו דורשים שגם במקרה של הקטנת הכמות, הנוהג יהיה זהה, שכן לא יעלה על הדעת שהצרכן לא ידע". כיוון שבהנחיות לא נקבע פרק הזמן המחייב לציון השינוי, צפויה הרשות לסחר הוגן לעדכן בקרוב ההנחיה כך שציון שינוי הכמות יופיע על האריזה לפרק זמן שינוע בין 3–12 חודשים, בהתאם להסכמות שיתקבלו ברשות.

 

מפקחי הרשות לסחר הוגן צפויים להיתקל גם בבירה היינקן של טמפו, שיצרה לאחרונה אלטרנטיבה מוזלת לכאורה של מארז 6 בקבוקים בנפח 250 מ"ל האחד לעומת מרבית בקבוקי הבירה בנפח 330 מ"ל. המארז מוצע במחיר 48.9 שקל, לעומת 55.3 שקל למארז שישייה בנפח 330 מ"ל. אלא שהלקוחות שבחרו במארז הזול יותר, שילמו 18.1% יותר מכפי שהיו משלמים על 100 מ"ל משקה במארז הסטנדרטי. בטמפו הסבירו כי השקת בקבוקי 250 מ"ל יצאה לדרך אחרי רפורמת המס שייקרה את הבירות ונועדה להקל על הצרכן.

 

באסם שווקו בחודשים האחרונים חלק מסלטי צבר ברשתות הפרטיות באריזת 320 גרם לעומת 400 גרם. גביעי הסלטים השונים נראו כמעט זהים ורק צרכנים חדי עין שהפכו את הגביע, גילו בתחתית שקע המקטין את הנפח.

 

מסלטי צבר נמסר, כי המחיר הקמעונאי של המוצרים ירד ב-20% בשיעור מדויק להקטנת האריזות שהורדו ב-20%. בנוסף לכך, המשקל החדש מודגש על גבי האריזה על מנת שלא לבלבל את הצרכנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x