בלעדי: לב לבייב שם גם את זארה על המדף
תג המחיר שהוצמד לפעילות הטקסטיל של אפריקה, הכוללת את גוטקס, פול אנד בר, זארה וקריסטינה - עומד על 400 מיליון דולר. חלקה של אפריקה בחברה הוא 50%
תעשיית הטקסטיל של אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, מוצעת למכירה לפי שווי של כ-400 מיליון דולר - כך נודע ל"כלכליסט".
מדובר בחברת גוטקס מודלס, המחזיקה במותג בגדי הים של גוטקס, קריסטינה, הפועל בארצות הברית ובקנדה, וברשתות האופנה זארה ופול אנד בר בישראל, המעסיקות יחד כ-1,800 עובדים.
גורם בענף רשתות האופנה שבחן את העסקה ציין כי השווי שלפיו אפריקה מבקשת לקיים את העסקה הוא מופרז, ועל כן קטנים הסיכויים כי העסקה תצא לפועל אם אפריקה לא תתגמש במחיר.
באפריקה מסרבים להתייחס לכוונה לממש את האחזקות, אולם ל"כלכליסט" נודע כי החברה פנתה לגורמים בארץ ובחו"ל כדי לעניין אותם בקניית חלקה של אפריקה בפעילות הטקסטיל - עם או בלי חלקו של השותף הקנדי בחברה, ג'ואי שוובל, המחזיק בכ-50% מהפעילות. כך, למשל, פנתה החברה לגופים מוסדיים בישראל, לרשתות אופנה וכן לתאגידי אופנה מובילים בחו"ל, כגון רשת M&H העולמית, שעם נציגיה אף ניהלו מגעים לפני כחודש.
מחזור של 1.25 מיליארד ש'
אפריקה ישראל מאחדת את תוצאות מגזר הטקסטיל עם פעילויות נוספות של החברה, על כן לא ניתן לקבל מידע על אודות פעילות הטקסטיל לבדה, אולם על פי הערכות מדובר בפעילות בת מחזור כולל של 1.25 מיליארד שקל בשנה ושיעור רווח תפעולי הגבוה מ-10%. ההערכה היא כי ב-2007 הסתכם מחזור הפעילות של זארה בישראל בכ־600 מיליון שקל, מחזור הפעילות של גוטקס (בגדי ים) הסתכם בכ-250 מיליון שקל, ומחזור הפעילות של קריסטינה הסתכם בכ-400 מיליון שקל באותה שנה.
במרץ 2006 אמר פיני כהן, אז מנכ"ל אפריקה ישראל, כי "ברגע שהמכירות יגיעו למיליארד שקל, נחשוב על הנפקה". אלא שלמרות ההצהרות, כיום הנפקה אינה עומדת על הפרק, בעיקר בשל היובש בשוק החיתום, ועל כן מעדיפה אפריקה למכור את חלקה בפעילות הטקסטיל שבה היא מחזיקה - 50% - תמורת 200 מיליון דולר.
מכירת החיסול של לבייב
מכירת אחזקותיה של אפריקה בתחום הטקסטיל בישראל מצטרפת אל הודעתה של אפריקה נכסים מהשבוע שעבר, כי היא מקיימת מגעים ראשוניים למימוש חלק מאחזקותיה בנכסים מניבים בישראל. היקף הנכסים המניבים של החברה בארץ מוערכים בכ-10 מיליארד שקל. מכירת האחזקות בישראל מתיישבת היטב עם מדיניות הקבוצה להפוך את אפריקה ישראל לשחקנית גלובלית - מדיניות שנהפכה למוחשית עם עזיבתו של בעל השליטה בחברה לב לבייב ללונדון בסוף 2007.
כמו כן, מימוש האחזקות מתיישב היטב עם פעולותיה של החברה להגדלת הונה העצמי, לאחר שזה נשחק ביותר ממיליארד שקל ברבעון האחרון. ההון העצמי צפוי להישחק גם ברבעון השני של 2008 בשל היחלשות המטבעות שבהם פועלות החברות-בנות של אפריקה לעומת השקל.
תגייס יותר מהמתוכנן
ממצגת למשקיעים שהציגה אתמול אפריקה ישראל עולה כי בכוונתה לגייס כ-300 מיליון דולר בהקצאת מניות לציבור, ולא 150-200 מיליון דולר כפי שדיווחה החברה לפני פחות מחודש. את ההנפקה יובילו אפריקה חיתום בארץ ודויטשה בנק בחו"ל.
את אחזקותיה בגוטקס מודלס רכשה אפריקה ישראל בשנת 1997 מידי לאה גוטליב, שייסדה את החברה, תמורת עשרות מיליוני דולרים, כך שאם אכן תיסגר עסקה לפי השווי המבוקש - אפריקה צפויה לרשום רווח הון מהותי. בגדי הים של גוטקס מופצים בישראל באמצעות שתי חנויות המפעל וכן על ידי רשת המשביר לצרכן. בארה"ב מופצים בגדי הים של גוטקס באמצעות 30 מפיצים אזוריים. פעילות רשת האופנה זארה בישראל כוללת 15 חנויות, ופעילות רשת פול אנד בר כוללת 17 חנויות בישראל.
לאחרונה גייסה אפריקה אשראי לטווח קצר, בניגוד למגמת החברה בשנים האחרונות לגייס בעיקר בהלוואות לטווח ארוך. לפני כשבועיים השלימה אפריקה גיוס פרטי של 100 מיליון שקל מחברת דרבן שבשליטת אליעזר פישמן. מדובר בהלוואה לתקופה של 120 יום בריבית שנתית צמודת מדד של כ-3%. עד למועד הפירעון, הליך גיוס ההון באמצעות הקצאת מניות צפוי להסתיים.
בתוך כך אתמול איבדה מניית אפריקה ישראל 7.45% מערכה במהלך המסחר. הרקע לצניחה במניה הוא מבנה הקצאת המניות המתוכננת ליום רביעי הקרוב. על פי המבנה, יתקיים מכרז ובו מחיר המינימום למניות המוצעות ייקבע בדיסקאונט על מחיר סגירת המניה ביום שלישי, או מחיר המניה הממוצע בחמשת ימי המסחר שקדמו ליום המסחר - על פי הנמוך מביניהם. מבנה הנפקה זה גורם למשקיעים שמחזיקים היום במניית החברה למכור את אחזקותיהם בשוק, ולנסות לרכוש מניות בחזרה באמצעות המכרז. לבייב צפוי להזרים ביקושים במכרז בהיקף של 225 מיליון דולר על מנת לשמור על שיעור אחזקותיו בחברה. גורמים בשוק ההון המקומי מציינים כי הזרמת הון זו מצד בעל השליטה מסייעת למשקיעים רבים בשוק לקבל את ההחלטה לפעול כמוהו ולהשתתף במכרז.
דובר אפריקה ישראל מסר בתגובה כי החברה אינה נוהגת להתייחס לשמועות.