$
בורסת ת"א

דונלד סטורם לא מוותר על אמבלייז: "לא רוצים אנשים כמו אלי רייפמן בהנהלה"

סטורם, שכשל בניסיון ההשתלטות על אמבלייז, מצהיר שאינו מתכוון למכור את מניותיו ועדיין מאמין שרוב בעלי המניות תומכים בו. "לפי מצב המניה, ההנהלה עשתה עבודה גרועה מאוד"

ענת ציפקין וגולן חזני 09:2119.04.09

"אין לי שום דבר אישי נגד אלי רייפמן, אבל אמבלייז תוכל לפרוח רק אם תהיה לה הנהלה ראויה", אומר המשקיע האמריקאי דונלד סטורם בראיון ראשון ובלעדי ל"כלכליסט", לאחר שהפסיד בקרב על השליטה בחברת אמבלייז, אותו ניהל עם אנשי העסקים הישראלים איתן אלדר ורועי גיל. "השקעתי באמבלייז 14 מיליון דולר, ונשארתי עם השקעה בשווי 5 מיליון דולר בלבד".

 

חברת אמבלייז מאגדת בתוכה את קבוצת התוכנה פורמולה ואת אמבלייז מובייל - זרוע פיתוח המוצרים והיישומים בתחום התקשורת הסלולרית. מאז נובמבר אשתקד ניהלה קבוצת אלדר־גיל־סטורם מאבק להחלפת השליטה באמבלייז, שנמצאת כיום בידיהם של יו"ר דירקטוריון החברה נפתלי שני וסגנו אלי רייפמן. סטורם מבהיר בראיון, כי סלע המחלוקת העיקרי שלו עם שני ורייפמן, סובב סביב פיתוחו של מכשיר הטלפון הנייד מסוג מונולית', שאמור לצאת לשוק לקראת סוף 2009 ושלדעת סטורם לא יצדיק את מיליוני הדולרים שמושקעים בו.

 

מימין: ישי בר און, שלי נרקיס ואיתן אלדר באסיפה בלונדון מימין: ישי בר און, שלי נרקיס ואיתן אלדר באסיפה בלונדון צילום: גולן חזני

 

אלא שהמאבק הסתיים באכזבה עבור הקבוצה של סטורם, לאחר שהצעתה להחליף את חברי הדירקטוריון נדחתה על ידי מרבית בעלי המניות, באסיפה שהתקיימה בלונדון בחודש שעבר.

 

לדברי סטורם, שרכש את מניותיו באמבלייז (9%) בשנת 2000, "אנחנו מנסים להוביל את החברה לנתיב הנכון, שהיא סטתה ממנו. היא סובלת תחת ההנהלה הנוכחית - המניה שלה צנחה ביותר מ־90% בשנה האחרונה. אני זוכר שלפני שנתיים אלי רייפמן ניגש אליי ואמר לי שאמבלייז נערכת לגיוס 50 מיליון דולר, ולכן לא תיאלץ להשקיע כספים ממקורותיה העצמיים בזרוע הפיתוח שלה. מאז אמבלייז לא גייסה והמניה התרסקה - סימן שגם שוק ההון לא מאמין בתוכניות של אמבלייז".

 

עסקים בדרך השמרנית

 

סטורם, המחזיק בקבוצת הבנקים SFG, מספר כי קיבל את המשמעת העסקית שלו מאביו מארק, שהגיע בגפו מאוסטריה לארצות הברית בתחילת המאה שעברה. כל חייו חסך אביו של סטורם אגורה לאגורה בעבודה קשה, ובשיא הקריירה המקצועית שלו היה מנהל מסעדה שניהל את חייו בצניעות, עד שאיבד את כל מה שהיה לו במפולת הכלכלית שהיכתה בארה"ב ב־1929. "אני זוכר שפעם אבא לקח אותי לסיבוב בניו יורק, להראות לי את הנכסים שאיבד לאחר שקנה אותם במיטב כספו. זה לא דבר ששוכחים מהר", מספר סטורם. אחרי שאיבד את נכסיו המשיך סטורם האב לעבוד במסעדה עד יומו האחרון, ושנא כל רגע. "הוא עשה את זה כדי שאנחנו, המשפחה, נוכל להמשיך לחיות. זה לימד אותי שיעור לעתיד".

 

סטורם הבן צבר את הונו בדרך קצת שונה. הוא החל את דרכו כעורך דין באחת מחברות הנדל"ן הגדולות בארה"ב, Peter Kiewiet, ולאורך הקריירה המקצועית שלו הצליח לזהות הזדמנויות עסקיות שונות. ב־1991 החל לקנות בנקים שנכנסו לתהליך של פירוק או נמצאו קרוב לקריסה ושיקם אותם. אלו הם הבנקים שמרכיבים היום את קבוצת SFG שבשליטתו, המנהלת נכסים בהיקף של 2.1 מיליארד דולר. "תחום הבנקאות הוא פעילות הליבה של הקבוצה שלנו", אומר סטורם. "הקבוצה שלנו מעסיקה כ־800 עובדים בתחום הפיננסים, ועוד כ־20 איש בפעילת מצומצמת יותר בתחום הנדל"ן".

 

סטורם מדגיש כי בסך הכל, הקבוצה עוברת את המשבר הפיננסי בצורה טובה מאוד, אף שבתקופה האחרונה כמה מהלקוחות הבנקאיים ומשוכרי הנדל"ן שלה חווים קשיים. לדבריו, "בכל 1 בחודש, היום שבו השוכרים צריכים לשלם את שכר הדירה, אנחנו תוהים מי לא ישלם בזמן או יתקשר לבקש דחייה בתשלום, אבל בסך הכל אנחנו בסדר גמור".

 

סטורם עדיין מאמין בעשיית כסף בדרך הישנה והשמרנית. כשנשאל אם הוא מכיר את ברנרד מאדוף, שמעל במיליארדים מכספי לקוחותיו, הוא נדהם מעצם השאלה: "לא מכיר אותו, ולא שמעתי עליו לפני שהוא עלה לכותרות. אני לא אדם שמשקיע את הכסף שלו אצל אנשים אחרים".

 

"הגעתי לאמבלייז במקרה"

 

בלבו של מאבק השליטה על אמבלייז נמצאו כאמור סטורם (9%), אלדר וגיל שהיו אמורים לרכוש את מניותיו של רייפמן (15%), וכן קרן שרודרס, שכפי הנראה חברה אליהם בהצבעה. מנגד ניצבו יו"ר אמבלייז הוותיק שני (14%) וקרן פורטיסימו של יובל כהן (16%). באסיפת בעלי המניות האחרונה זכה דירקטוריון אמבלייז בתמיכה גורפת מצד מרבית בעלי המניות, וניסיון ההדחה נכשל. בעקבות זאת הודיע אלדר כי הוא פורש מהמירוץ, וסטורם נותר לבד בדרישתו להחליף את ההנהלה.

 

כשסטורם רכש את מניותיו באמבלייז, נסחרה כל מניה לפי 11.38 ליש"ט. "הגעתי לאמבלייז במקרה", הוא אומר. "אחד העובדים שלי הכיר את אלי רייפמן ויצר בינינו את הקשר הראשוני. זה נראה לי בזמנו כמו הזדמנות טובה להיכנס לתחום הטכנולוגיה".

 

סטורם נפגש עם רייפמן לראשונה בפריז. "רייפמן היה מאוד משכנע אז, ונשאר מאוד משכנע גם היום. הוא יודע לעשות עבודת שיווק טובה מאוד, וכך שכנע אותי להשקיע באמבלייז". הוא מסביר שכעבור זמן קצר יחסית הוא גילה שהמציאות שונה ממה שהציג לו רייפמן: "לאורך הדרך קיוויתי שהמצב ישתפר. כאשר אמבלייז רכשה את פורמולה האמנתי שזה סימן חיובי - שמדובר ברכישה של עסק טוב בהזדמנות ובעיתוי מוצלחים".

 

אלי רייפמן אלי רייפמן צילום: עמית שעל

סטורם מציין כי הוא נוכח שמנהלי החברה הרבה פחות טובים משחשב: "כשבוחנים את מצב המניות של אמבלייז ופורמולה, מגיעים מהר למסקנה שההנהלה עשתה עבודה גרועה מאוד", הוא אומר, ומדגיש שהוא מתייחס ספציפית לשני ולרייפמן.

 

ניהלת קרב על השליטה באמבלייז, אך לאסיפה המכרעת בלונדון לא הגעת והסתפקת בשליחת עורכי דינך. מדוע?

 

"הייתי צריך לטפל בעסקים אחרים שלי בארה"ב. האמת היא שבדיעבד, כשנודע לי מה קרה שם, הייתי מאוכזב מהדרך שבה בוצעה ההצבעה. המניות של אלי רייפמן שהיו צריכות להשתתף בהצבעה היו תקועות בהליך משפטי. זה ממש כמו הצבעה במדינת עולם שלישי, שבה האנשים שסופרים את הקולות עושים זאת בשביל לשמור על מקומם. אני חושב שאלי רייפמן התאמץ בשביל שלמניות שלו לא תהיה זכות הצבעה".

 

בחודשיים שלפני ההצבעה המכרעת שלח סטורם שני מכתבים לבעלי המניות של אמבלייז, ובהם ניסה לשכנע אותם לתמוך במאמציו להחליף את הנהלת החברה. במכתב הראשון שהעביר לבעלי המניות בפברואר 2009, שהגיע לידי "כלכליסט", כתב סטורם: "המניות צנחו עוד הרבה לפני שהמשבר הכלכלי הנוכחי התחיל. איך יכול להיות שאמבלייז משקיעה מיליוני דולרים בפיתוח במכשיר המונולית' בלי שהמשקיעים מקבלים מידע על התקדמות ההשקעה במכשיר, שזמנו כבר עבר והוא יעמוד בתחרות בלתי אפשרית מול הבלקברי והאייפון?".

 

עוד כתב סטורם: "ברור מעל לכל ספק שאלי רייפמן ונפתלי שני מעורבים באופן אישי בפיתוח של פרויקטים יקרים, כדוגמת המונולית', שאינם מביאים תוצאות".

 

סטורם הוסיף במכתבו לבעלי המניות: "הדאגה שלי הרקיעה שחקים כשראיתי שפורמולה חילקה 30 מיליון דולר דיבידנד - מתוכם 15 מיליון דולר הגיעו לאמבלייז, שבכלל לא דיווחה כיצד היא מתכוונת להשתמש בכסף הזה. זרוע הפיתוח של אמבלייז היא מסתורית במקרה הטוב, וחור שחור למשאבים של החברה במקרה הרע". במכתב השני שהעביר סטורם לבעלי המניות של אמבלייז ב־10 במרץ הוא כתב כי הוא נדהם מהעובדה שבשנה הקרובה מתכוונת אמבלייז להשקיע בזרוע הפיתוח 28 מיליון דולר נוספים, "בלי שקיבלה עד עתה אף תמורה עבור ההשקעה".

 

איך אתה רואה היום את אמבלייז?

 

"היום חולבים את המזומנים של פורמולה באמצעות דיבידנדים לבעלי המניות שלה, ומשתמשים בכסף הזה לפתח את המונולית', שעבר זמנו. רייפמן הבטיח לי שאין סיכוי שכסף ייצא מאמבלייז, אך בפועל, מה שקרה זה בדיוק ההפך. אנחנו צריכים לעכל את מה שקרה, ולהבין מה המצב המדויק של המניות של רייפמן. זה מצב לא בריא עבור החברה. זה לא הכסף שמדאיג אותנו - מדובר בלעשות את הדבר הנכון בעולם תאגידי, שבו ההנהלה צריכה להיות אחראית כלפי בעלי המניות שלה. אני מרגיש מחויב לפקח על אמבלייז ולפעול בהתאם. בכל מקרה, אני לא מעוניין למכור את אחזקותיי באמבלייז".

 

מה ידוע לך על מצבו של רייפמן?

 

"ממה שאני קורא ושומע, הבנתי שיש לו בעיה גדולה מאוד בישראל, שקשורה לחובות שהוא צבר לאורך השנים. נראה לי שהוא שעבד את אותן מניות לשלוש הלוואות שונות. אני לא יודע אם מה שהעיתונות הישראלית כותבת הוא אכן נכון — את זה אתם העיתונאים תצטרכו לברר לבד. אבל אני מצהיר שאנחנו לא רוצים אנשים מסוגו שינהלו את החברה. אני חשבתי שלחברה יש עתיד עצום, וקיוויתי שאוכל לעזור לרייפמן עם הניסיון העסקי שיש לי. פיתחתי חברות רבות במהלך הקריירה שלי. אני צופה אובייקטיבי מהצד, ואני יודע מה נכון לפורמולה ולאמבלייז כדי להביא אותן למקום טוב יותר".

 

ואת שלי נרקיס אתה מכיר?

 

"מעולם לא פגשתי את שלי נרקיס. הוא המקור למימון של אלי רייפמן. אני לא יודע אם מה שכותבים עליו בעיתונים נכון, אבל לנו אין הסכמים עם אנשים מסוגו. עם אלי רייפמן אין לי מערכת יחסים אישית - בפעמים הספורות שבהן דיברנו זה עם זה, זה היה רק בהקשר של אמבלייז. פגשתי אותו אולי שלוש פעמים במהלך חיי. את נפתלי שני פגשתי כמה פעמים - הוא בא אליי לקולורדו ולניו יורק, אבל גם איתו אין לי מערכת יחסים אישית".

 

איך הכרת את איתן אלדר?

 

"אלדר הגיע אליי בדצמבר האחרון וביקש ממני לעבוד איתו, כדי שנוכל לשנות את הנהלת אמבלייז. הוא בא לניו יורק, נפגשנו והחלטנו לעבוד יחד. חתמנו בינינו על הסכם של שיתוף פעולה. אני ביקשתי ממשרד עורכי הדין שלנו בארץ - גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' - לבצע בדיקה לגבי הרקע שלו, והם הודיעו לנו שהוא בסדר גמור. מה שהשתבש בדרך זה שאלדר חשב שיש לו הסכם עם אלי רייפמן לרכישת המניות, אך כפי שאתם יודעים, המניות של רייפמן שועבדו והוא לא הצביע בכלל".

 

"הצבעה שרירותית"

 

סטורם מציין שזו הפעם הראשונה שהוא פועל להחלפת ההנהלה באמבלייז. לדבריו, כבר לפני כמה שנים ניסה לשכנע את נפתלי שני לשנות את הכיוון בחברה, אולם שני לא הסכים להכניס לדירקטוריון אף דירקטור שמסתכל על הדברים אחרת. "מה יש לחברה במצב של אמבלייז להפסיד מצירוף מישהו עם נקודת מבט שונה לדירקטוריון?", שואל סטורם, "זה לא אופייני לי לשבת מהצד ולראות את כל מה שקורה בלי לעשות דבר. אני מאמין שיש תמיכה מהותית בקרב בעלי מניות אחרים להחלפת ההנהלה".

 

יש לך קשר לבעלי מניות אחרים?

 

"לפני האסיפה שהתקיימה בלונדון דיברנו עם כמה בעלי מניות שהיו עשויים להסכים איתנו ולהצביע כמונו, אך הם לא עשו זאת מסיבות טקטיות או פוליטיות. אני חושב שאם המניות של אלי רייפמן היו משתתפות בהצבעה, אז גם שאר בעלי המניות היו מצביעים לנו. אני לא יכול לומר מיהם אותם בעלי מניות שבסוף לא הצביעו בשבילנו, אבל אין לי ספק שחוקי המשחק שונו על ידי הנהלת אמבלייז, שהפכה את ההצבעה למבלבלת ושרירותית. אני לא יכול לדבר בשם קרן שרודר, אבל אני חושב שהם איתנו. כל בעל מניות שיש לו שכל ורואה מה קורה באמבלייז מבין שיש שם בעיה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x