$
שוקי חו"ל

סגן יו"ר סינדיקט הביטוח לויד'ס: "השוק צריך היום רגולציה טובה יותר ולא יותר רגולציה"

גראהם וויט, מבכירי תאגיד הביטוח המוביל בעולם, מאמין כי מה שהעולם חווה היום הוא משבר של הבנקים בלבד. "תעשיית הביטוח עובדת כרגיל, ולמרות החשש מהמיתון צפוי לה עתיד בריא במיוחד"

רחלי בינדמן 12:5325.07.09

"שבת שלום". אלו המילים היחידות שגראהם וויט, סגן יו"ר סינדיקט חתמי הביטוח המפורסם לויד'ס מאנגליה, יודע להגיד בעברית. וויט הגיע לישראל מאנגליה בחודש שעבר כדי להשתתף בכנס השלישי לביטוח משנה שערך ארגון חברות הביטוח, בראשות היו"ר גדעון המבורגר והמנכ"ל זאב אבן חן. בכנס נפגשו כ־120 נציגים של 30 חברות ביטוח ממדינות שונות ברחבי העולם עם נציגי חברות הביטוח המקומיות, ודנו כיצד ניתן לפתח את שוק ביטוחי המשנה הישראלי.

 

לויד'ס הוא תאגיד הביטוח המוביל בעולם, והוא מספק שירותי ביטוח לעסקים ביותר מ־200 מדינות. למרות השם המטעה, אין לתאגיד קשר לבנק לויד'ס TSB המפורסם. המשותף היחיד לשניהם הוא שמם, שמקורו בבית קפה קטן שניהל לפני 320 שנה אדוארד לויד על גדת נהר התמזה בסיטי של לונדון.

 

לויד, כמארח בריטי טיפוסי, הנעים את זמנם של אורחיו במשקאות, תוך שסיפר להם על המתרחש בנתיבי הסחר הימיים. כך, בהדרגה, החלו פוקדים את המקום בעלי ממון אשר האסונות הכלכליים שאירעו לאוניות מסחר שנטרפו בים קרצו להם. השיחות הארוכות עם הימאים בבית הקפה הקטן הולידו את הרעיון של פיזור סיכונים. בעלי האוניות, שביקשו להוריד מעט מהסיכון הכרוך בפעילותם בים, שילמו לאותם בעלי ממון פרמיה בתמורה לקבלת פיצוי מצדם במקרה שיתרחש אסון ימי.

 

גראהם וויט גראהם וויט
ההון העצמי נשחק

 

תאגיד לוידס מתפרנס בדיוק מהפעילות הזאת: פיזור סיכונים. אולם, שלא כמו פעילותם של בעלי הממון והימאים לפני 320 שנה, לוידס פועל בצורה קצת יותר מתוחכמת. התאגיד מורכב מ־75 ישויות משפטיות (סינדיקטים), שיושבים בהן חתמים שמקבלים לידיהם עסקי ביטוח. בעלי המניות של אותם סינדיקטים הם האחראים להון של החתמים המבטחים.

 

שוק מבטחי המשנה עבר בשנה וחצי האחרונות לא מעט שינויים. בשנות הפריחה בשוק ההון, טרם התהוות המשבר, מבטחי המשנה בשוק נטו להוריד מחירים כיוון שאת הכסף הגדול הם נהגו לגרוף מהשקעות בשוק ההון. אולם, המשבר הפיננסי שפקד את השווקים בעולם שחק את ההון העצמי של מבטחי המשנה, דבר שהביא לירידה ביכולתם להעניק ביטוח. הסיבה היא שבגין כל התחייבות ביטוחית נדרשות חברות הביטוח מהרגולטור לרתק הון, שאותו הן משקיעות בשווקים. כשההון הזה נשחק, הן צריכות להשיג הון נוסף כדי שיוכלו לקחת על עצמן התחייבויות ביטוחיות נוספות. תהליך זה מוביל כמובן לכמה אפקטים, בהם גם עליית מחירים.

 

כיצד השפיעה הקריסה של חברת הביטוח הגדולה בעולם AIG על שוק ביטוחי המשנה?

"אחת ההשלכות של קריסת AIG היתה שמחזיקי הפוליסות החליטו שהם אינם רוצים עוד לשים את כל עסקיהם בסל אחד, כלומר אצל ספק ביטוח אחד, אלא לפזר את הסיכון בקרב כמה מבטחים. מצב זה תומך בעיקרון של שוק שדורש חיתום נכון, וכמובילי שוק החיתום בעולם אנחנו מרוויחים מזה".

 

מה הלקחים שהפקתם מהמשבר הפיננסי? האם צריך להגביר את הרגולציה סביב חברות הביטוח?

"המסגרת הרגולטורית העולמית נכשלה בפיקוח על שווקים גלובליים מסובכים, אולם לצד זאת היו עוד הרבה אלמנטים ששיחקו תפקיד בהתהוות המשבר הזה. ביחס לעתיד, אני מאמין שאנחנו צריכים רגולציה טובה יותר, ולא יותר רגולציה. החקיקה בתחום הזה צריכה להיות פרופורציונלית ומאוזנת".

 

אולם, וויט מסייג את דבריו וטוען כי נסיבות חריגות יכולות לעתים לדרוש מציאת פתרונות לא קונבנציונליים. "מה שאנחנו חווים היום זה משבר בנקאי ולא משבר ביטוחי. יהיה זה טיפשי להעמיד פנים ולומר שהמשבר לא השפיע על ענף הביטוח, אבל בניגוד לבנקים, תעשיית הביטוח עובדת באופן נורמלי ומוכנה לסייע לכל חברה לנהל את סיכוניה. למרות צלו של המיתון, התחזית לענף הביטוח בריאה".

 

וויט טוען כי בלויד'ס מרוצים מהתקדמות תקנות ה־solvency, ומצפים לאימוצן הרשמי על ידי האיחוד האירופי. "זהו המפתח להפיכת הרגולציה של ענף הביטוח למודרנית", הוא אומר. "אנחנו שמחים שאנחנו יכולים להמשיך להתכונן ליישומה", הוסיף.

 

המשבר הכלכלי שחק את ההון של חברות הביטוח, מה שגרם לירידה ביכולתן לספק ביטוח. האם עובדה זו הובילה לעלייה בפרמיות? וכן, האם כעת, כשההון העצמי מתאושש, הדבר יוביל להורדת מחירי הביטוח?

"נושא ההון העצמי הוא לא משהו שמדאיג אותנו בלויד'ס, ההון העצמי שלנו יציב ואיתן. אנחנו מגובים על ידי Lloyd's Chain of Security (מדובר במבנה ההון הייחודי של לויד'ס, שמספק רשת ביטחון למחזיקי הפוליסות. כך, למשל, חלק מכספי המבוטחים מוחזקים בנאמנות לטובת המבוטחים - ר"ב). ערכם של הנכסים המרכזיים שלנו היום הוא הגבוה ביותר מאז ומעולם (2 מיליארד יורו - ר"ב), וביקשנו מהסינדיקטים שלנו במקרים מסוימים להגדיל את ההון כדי להיות זהירים".

 

הפוקוס הוא על הביטוח

 

וויט מסביר שכאשר מזהים מחסור בהון בקרב סינדיקט כזה או אחר, לויד'ס מתמודדת עם הבעיה באופן מיידי. "לויד'ס ערוכה יותר טוב מהרבה חברות אחרות להתמודדות עם התקופה הקשה הזו של חוסר ודאות פיננסית וכלכלית", הוא אומר. "לא השקענו במוצרים שהציעו בנקים להשקעות, אז אנחנו לא סובלים היום מצד הנכסים במאזן שלנו".

 

האם אתה סבור שעל חברות הביטוח לחזור להתרכז בעסקי הליבה במקום להסתמך על רווחי השקעות?

"אני לא יכול לדבר על אחרים, אבל בלויד'ס מעולם לא הסרנו את הפוקוס מביטוח וחיתום קפדני. בניגוד לכמה מבטחים, נשארנו עם מוצרי ביטוח מסורתיים, שבהם אנחנו טובים. לא חיפשנו לגוון באמצעות השקעות במכשירים פיננסיים ושווקים שבהם אנחנו לא מבינים.

 

"האסטרטגיה הזאת הביאה לכך שהתמודדנו טוב מאוד עם הנפילות בשווקים, והדבר בא לידי ביטוי ביציבות של הדירוג שלנו ביחס למתחרים. אנחנו לא אומרים שאנחנו מושלמים, ואנו לא חסינים למשבר הפיננסי, אבל כפי שכמה אושיות בכירות ציינו בעבר - אנחנו מהווים חוף מבטחים בסערה שמסביב".

 

האם אתה מסכים עם הטענה שחברות ביטוח ומבטחי משנה נוהגים לבסס את רווחיהם בעתות פריחה על רווחי השקעות ולא עוסקים בתמחור נכון של הסיכון, דבר שמוביל להורדת מחירים?

"אמנם חברות שמספקות ביטוחי חיים מסתמכות יותר על רווחי ההשקעות שלהן מאשר על פעילות הליבה, אולם הדבר נכון פחות ביחס לחברות שעוסקות בביטוחים מסוגים אחרים. בכל מקרה, לויד'ס לא נופלת לקטגוריה הזו. מאז ומתמיד החזקנו תיק השקעות שמרני מאוד, שהביא בסופו של דבר לכך שאמנם לא ראינו רווחי השקעות מטורפים - שחלק מהתעשייה נהנתה מהם במהלך השנים - אבל היינו מוגנים מהמשבר הכלכלי הגדול תוך שמירה על רווח קטן אך חיובי בתשעת החודשים הראשונים של 2008".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x