פרופיל: אלי ברקת - מעולם ההייטק לבעלות על בית ההשקעות דש איפקס
"תמיד היה ברור שאלי יתפתח מעבר להייטק", כך מעידים מקורבים לאיש העסקים. אחרי שנים של השקעה בחברות הייטק, ברקת משנה כיוון והופך לשחקן מרכזי בשוק ההון הישראלי. "מדובר ביזם שיודע לזהות הזדמנויות", מסבירים מקורביו את ההרפתקה החדשה
לאחר כמה ניסיונות הצליח אלי ברקת, האח האמצעי במשפחת ברקת, למצב את עצמו כדמות מרכזית מחוץ לעולם ההייטק, לאחר שפורסם כי הוא עומד להיות בעליו החדש של בית ההשקעות דש איפקס. "מאז ומעולם היה ברור שאלי יצטרך להתפתח מעבר להייטק. הוא תמיד רצה להתפתח כאיש עסקים משמעותי, ואם אתה רוצה לגדול ולהיות איש עסקים מהותי - אתה לא יכול להישאר בהון סיכון", מעיד מנשה עזרא, שותפו לשעבר של ברקת.
אולם מבט ברשימת אנשי העסקים המובילים בישראל מגלה כי אלה צמחו במקומות אחרים, מחוספסים יותר. כשביקש לרכוש את השליטה בחברת HOT למד ברקת כי עורכי דין, בנקאים ואנשי נדל"ן משחקים לפי חוקים אחרים, והפסיד לנוחי דנקנר במאבק על חברת הכבלים. לדברי מקורבים, הפיק ברקת את הלקחים ויצא מחוזק מהחוויה הלא מוצלחת.
"בעולם ההייטק בהחלט יש תרבות אחרת", הסביר אתמול אחד המקורבים לברקת את הסיבות לכישלון. "עולם ההייטק הוא עולם שחשוף יותר לתרבות העסקית בעולם המערבי מאשר לסקטורים אחרים בישראל". במילים אחרות, עולם ההייטק הוא עולם בעל ניחוח בינלאומי, לטוב ולרע. הדיסקרטיות והשמרנות הפיננסית מחליפות את תרבות הסמוך הישראלית, את ההדלפות ואת האלתור שגילה ברקת כשהגיח אל מחוץ לחממה.
האם יצליח ברקת להתנהל בשוק ההון הישראלי, המלא תככים, הדלפות ומינופים פיננסיים? אם שואלים את חבריו המלווים אותו שנים, אין שום ספק. "מדובר באדם סופר חכם בעל תעוזה. כשאלי לוקח על עצמו ללמוד, הוא מצליח", אומר עזרא.
"כמו שניר ברקת הפתיע את כולם כשנבחר לראשות העירייה, כך גם אלי יצליח בעולם העסקי הישראלי", אומר יזהר שי, חברו של ברקת מתקופת הצבא. גורם עסקי שעבד בעבר עם ברקת מעיד: "מדובר באדם חזק, דעתן מאוד שמנסה לכפות את דעותיו". אולם בד בבד מודה אותו גורם כי למרות אותה כוחניות, מדובר בסך הכל באיש עסקים הוגן.
בשנת 1998 חברו אלי וניר ברקת ליובל רכבי ולעומרי מאן, חבריו של אלי ללימודי המתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית, והקימו את חברת BRM (ברקת, רכבי ומאן). בעוד רכבי ומאן היו המוח הטכנולוגי שמאחורי המיזם, האחים ברקת היו מעט שונים. "אלי וניר אינם המודל הקלאסי של אנשי טכנולוגיה", אומר מקורב לשניים. "הם אמנם מתעניינים מאוד בנושא, אבל מדובר ביזמים שלא היו שכירים יום אחד בחייהם. הם אנשים שמבינים הזדמנויות".
מה דעתך על מניית צ'ק פוינט:
קנייה חזקה
קנייה
המתן
מכירה
מכירה חזקה
צ'ק מצ'ק פוינט
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בעודם סטודנטים פיתחו הארבעה תוכנת אנטי־וירוס והחלו לשווק אותה בצרפת ובארה"ב, ואף קיבלו צ'ק של חצי מיליון דולר מחברה־בת של ענקית התוכנה סימנטק בתמורה לשימוש בזכויות. אולם מי שאחראי להתעשרות של חברי הקבוצה הוא צ'ק אחר, מייסודו של צעיר בשם גיל שויד, ששקד על הסטארט־אפ שלו בתחילת שנות התשעים. שויד, שלא מצא מימון לרעיון חומת האש שלו, גייס מ־BRM חצי מיליון דולר בתמורה ל־50% מהמניות. איש לא חזה לאיזו מפלצת תתפתח צ'ק פוינט, ו־BRM מכרה בשנים האחרונות את רוב אחזקותיה בכחצי מיליארד דולר. ברקת חתום על עוד כמה אקזיטים, בהם מכירת חברת פס־עבה ברווח של 56 מיליון דולר לחברת Sierra PMC, ומכירת ווייל קומיוניקיישנס (Whale Communications) למיקרוסופט תמורת 75 מיליון דולר. לפי הערכות בשוק, BRM השקיעה בווייל 8 מיליון דולר והרוויחה 20 מיליון דולר.
אולם הנזילות לא הספיקה לברקת, והוא ביקש לחקות את צ'ק פוינט של שויד. חברת בקווב, שפיתחה טכנולוגיה לדחיסת מידע באינטרנט, היתה החלום של ברקת, שצוטט בעיתונות כמי שאמר כי בקווב תהיה גדולה אפילו מצ'ק פוינט. ברקת אסף את בני משפחתו, ארז מזוודות ונסע לארה"ב לנהל את פעילותה של "צ'ק פוינט הבאה". אולם העניינים לא התפתחו כצפוי. בקווב לא המריאה, ברקת חזר ארצה ב־2003 והשאיר חברה מצומקת ששווה היום 5 מיליון דולר. מי שטען בעבר כי כל דבר שברקת נוגע בו הופך לזהב, הבין כי המלך מידאס קיים רק במיתולוגיה היוונית.
האח והאשה
רצונו של אלי ברקת להיהפך לאיש מרכזי במשק הישראלי אינו נעדר הקשר משפחתי. כשהאח הגדול והכריזמטי הצליח להיהפך לדמות פוליטית משפיעה ולהיבחר לראשות עיריית ירושלים, נהפך הדגדוג באצבעות למורגש יותר. גורמים המכירים את משפחת ברקת מעידים: "ניר הוא יותר איש של חזון, של תהליכים כלליים ופחות ירידה לפרטים, בעוד שאלי יותר דקדקן, יותר מתאים לאב־טיפוס של מנהל עסקי. הוא אמנם לוקח סיכונים, אבל סיכונים סופר מחושבים".
סיכונים מחושבים אלה הביאו משקיעים רבים ל־BRM, שדרשו כי ברקת בעצמו יהיה אחראי לניהול הסיכונים. כשהבין שניהול הקרן לא יוביל אותו לראש, החליט ברקת לפרוש מהניהול ולהחזיר למשקיעים חלק מהכסף - מהלך שעורר ביקורת. "אלי התפכח והבין שהמסגרת של ניהול יומיומי אינה מתאימה לו", מעיד עזרא, שפרש עם ברקת מניהול הקרן.
גם העובדה שאשתו של ברקת, אלונה, נהפכה לדיירת קבועה במדורי הספורט מתוקף תפקידה כבעלים של קבוצת הפועל באר שבע, עשויה להשפיע על החלטותיו של בן זוגה. לדברי מקורבים, ברקת "אינו מתעניין יותר מדי בכדורגל, אך מסייע, במידת הצורך, לפעילות העסקית של הקבוצה".
אולם מעבר לאגו ולאספירציות האישיות, טוענים חבריו, יש גם ציונות. "תסתכל על המשפחה. מדובר במלח הארץ", אומר שי. "שלושה אחים בוגרי צנחנים (האח הצעיר, ערן, עובד עם ברקת - ש"א), אחד מהם עזב את ההייטק לטובת פוליטיקה, והשני עומד לעשות את אותו הדבר כדי להשפיע על הכלכלה הישראלית. אלה אנשים שנתנו המון למדינה, ולצערי, אני יכול לומר שהם עדיין לא קיבלו את מה שמגיע להם".