בלעדי ל"כלכליסט": הכנסות רשות ני"ע מאגרה על קרנות צפויות לזנק פי שלושה
הרשות גובה ממנהלי הקרנות אגרה שאינה תלויה במשך הניהול, ועשויה אף לרבע את גובהה. רשות ני"ע: "האגרה הנגבית נמוכה משמעותית מבעבר"
לאחרונה נחשף ב"כלכליסט" כי הבנקים גוזרים כשליש מדמי הניהול שמקבלים מנהלי קרנות הנאמנות מהלקוחות, באמצעות עמלת הפצה שמשלמות הקרנות לבנקים, שמספקים ייעוץ ללקוחות. כעת מתברר כי גורם נוסף גוזר קופון מדמי הניהול שמשלמים הלקוחות עבור ניהול הקרנות - רשות ניירות ערך, הגוף שמפקח
"אגרת יצירה"
מדי חודש גובה רשות ני"ע ממנהלי הקרנות את "אגרת היצירה" - שמשולמת עבור הכספים נטו (כספים שנכנסו בניכוי כספים שיצאו, מכונים בעגה המקצועית "יצירות") שנכנסו לקרנות הנאמנות של הגוף הרלבנטי. שיעור העמלה עומד על 0.03% מהיצירות החודשיות. אגרות אלו מכבידות על מנהלי הקרנות וגורמות להם להעלות את דמי ניהול כדי לספוג את העלויות.
לכאורה, קיים היגיון שמנהלי הקרנות ישלמו אגרה הנגזרת מההכנסות שלהן, אך גביית האגרה יוצר מצב אבסורדי: גם במקרה שבו הכסף יוצא יום לאחר כניסתו, העמלה לא מוחזרת למנהל. בפועל עמלת היצירה עשויה לזנק פי ארבעה ל־0.12%: המשקיע הישראלי נוהג לנייד את כספו 3–2 פעמים בשנה, ולכן נוצר מצב שבו כסף שעבורו שולמה אגרה לרשות עשוי לצאת מהקרן בתוך ימים ספורים ולחזור אליה זמן קצר לאחר מכן — ואז שוב תיגבה עבורו עמלה של "אגרת יצירה".
בחודשים האחרונים גדל הנטל על מנהלי הקרנות בגין האגרה המדוברת כיוון שמיליארדי שקלים נדדו מהקרנות המסורתיות לקרנות הכספיות. עד לא מזמן הקרנות הכספיות לא גבו דמי ניהול כלל, ולכן בפועל מנהלי הקרנות הפסידו על לקוח שנכנס לקרן הכספית בשל תשלום עמלת הפצה של 0.125% לבנקים ובשל גביית אגרת היצירה.
עוד עולה כי מנהלי הקרנות בישראל ישלמו ב־2011 לרשות ני"ע כ־55 מיליון שקל עבור אגרות יצירה, וביחד עם אגרות קבועות המשולמות מדי שנה וכן אגרות לבורסה, יגיעו סכומי האגרה הכוללים ל־115 מיליון שקל. זאת, לעומת תשלום אגרות כולל של 74 מיליון שקל בלבד ב־2010. כתוצאה מכך, הרשות צוברת עודפי גבייה גבוהים, ואילו מנהלי הקרנות מעמיסים את העלות הנוספת על הלקוחות באמצעות העלאת דמי ניהול.
כך לדוגמא, לפני כחצי שנה החל פסגות, בית ההשקעות הגדול במדינה, לגבות דמי ניהול בקרנות כספיות, ולפני כשבועיים בוצע במיטב מהלך דומה.
"האגרות הופחתו"
מרשות ני"ע נמסר כי "הרשות פועלת להפחתת אגרות מהגורמים המפוקחים על ידיה, ובמהלך השנים האחרונות הרשות הפחיתה את האגרה השנתית שנגבתה ממנהלי קרנות הנאמנות בשיעור משמעותי. גם אגרת היצירה הנגבית כיום ממנהלי הקרנות נמוכה מזו שהיתה מקובלת בעבר. יתרה מזאת, אופן החישוב שונה לרווחתם של מנהלי הקרנות, מחישוב על בסיס יצירות יומיות לחישוב על בסיס עודף היצירות החודשיות. הרשות בוחנת מעת לעת את מבנה האגרות, את שיעורן ואת הצורך לעדכן אותן ופועלת להפחתת דמי הניהול באמצעים שונים, דוגמת הקמת פלטפורמת הפצה אלטרנטיבית לקרנות, הפחתת עמלות ההפצה ועוד".