פרסום ראשון: נוחי דנקנר מוכר את השליטה בשופרסל
דנקנר סיכם על מכירת השליטה בחברה לקבוצת ברונפמן פישר וליאו נואי. עד כה היו ברונפמן ופישר שותפיו של דנקנר לשליטה בקמעונאית המזון הגדולה בישראל. אם אכן תושלם העסקה, הדבר עשוי לחייב את ברונפמן למכור את מניותיו בבנק דיסקונט – כחלק מיישום מסקנות ועדת הריכוזיות
על רקע המחאה החברתית – נוחי דנקנר מוכר את אחת האחזקות המרכזיות שלו,שופרסל. ל"כלכליסט" נודע כי דנקנר סיכם על מכירת השליטה בחברה לקבוצת ברונפמן פישר וליאו נואי. עד כה היו ברונפמן ופישר שותפיו של דנקנר לשליטה בקמעונאית המזון הגדולה בישראל.
זו לא הפעם הראשונה שמתנהלים מגעים למכירת השליטה בענקית הקמעונאות, ב-2007 סיכם דנקנר על מכירת השליטה לקבוצת ברונפמן אך בסופו של דבר העסקה לא הושלמה, כאשר דנקנר התחרט בדקה ה-90 ולא חתם לבסוף על מסמכי המכירה. לאחר אותה עסקה שלא יצאה לפועל, הכניס דנקנר את קבוצת ברונפמן כשותפים בחברה, בעסקה ששיקפה לשופרסל שווי של 1.1 מיליארד דולר ונחתמה במרץ 2007.
כעת ההערכות הן שכמה גורמים מרכזיים הניעו את מהלך המכירה, מצד אחד המחאה החברתית על יוקר המחיה ומחירי המזון, כאשר שופרסל הצליחה עד כה למנוע קריאות לחרם על החברה אך לא בטוח שתצליח למנוע חרמות נוספים בעתיד, וכן מסקנות ועדת הריכוזיות, שמאיימות לחייב את בעלי ההון הגדולים במשק לרבות דנקנר למכור נכסים.
אם אכן תושלם העסקה, הדבר עשוי לחייב את ברונפמן למכור את מניותיו בבנק דיסקונט – כחלק מיישום מסקנות ועדת הריכוזיות.
כמו כן, השלמת המכירה תמצב את ברונפמן כאחד הגורמים המרכזיים בשוק הקמעונאות בישראל, לאור אחזקתו במניות איקאה ישראל.
נכון לסוף המסחר אתמול עומד שווי השוק של שופרסל על 3.57 מיליארד שקל, כאשר מניית החברה ירדה מתחילת השנה ב-25.4%. דסק"ש שבשליטת דנקנר מחזיקה כיום כ-46% ממניות שופרסל, וישראלום של ברונפמן ופישר מחזיקה עוד 18.6% ממניות החברה. מתיו ברונפמן מחזיק באופן ישיר בכ-2% ממניות בנק דיסקונט, כשמניות נוספות מוחזקות על ידי משפחתו.
מניית החברה סבלה מסנטימנט שלילי בחודשים האחרונים עקב מחאת הצרכנים, אך מגמה זו התהפכה לפני יומיים, אז זינקה ביום אחד ב-7.1% ובמחזור מסחר חריג של כ-22 מיליון שקל, גבוה פי 5 ממחזור המסחר הממוצע במניה. מה שהזניק את המניה היה רכישות של ברקליס קפיטל, אך לא ברור עבור מי נעשו הרכישות.
דנקנר קיבל את השליטה בשופרסל עם רכישת השליטה באי.די.בי, שהושלמה במאי 2002. מאז, מניית שופרסל עלתה ב-88%, כך שלפחות מבחינת במחירים בבורסה, דנקנר מסכם את תקופתו בשופרסל עם תשואה שנתית
ממוצעת של כ-8.4%.
איציק אלרוב: "לא למכור את שופרסל כמקשה אחת"
מי שמיהר להגיב בינתיים למכירה הוא איציק אלרוב, ממובילי מחאת הקוטג' שאמר כי "זוהי הזדמנות לממונה על ההגבלים לדרוש כחלק מהעסקה את פירוקה של שופרסל לכמה גורמים ולא למכור אותה כמקשה אחת. זאת, כדי שלא יקרה מצב שרשת אחת חולשת על נתח שוק של כמעט 40%. אנחנו נשקול לפנות לממונה על ההגבלים בנושא".