עניין של הרגל: אקסלנס מייקרת 5 קרנות נוספות
דמי הניהול הועלו גם בקרנות מגייסות שנחשבו למקלט עבור המשקיעים. תעשיית הקרנות סיימה שבוע של גיוסים בקרנות המסורתיות
בית ההשקעות אקסלנס שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה העלה את דמי הניהול על חמש קרנות שברשותו באופן שאם היקף הנכסים בקרנות יישאר כפי שהוא, תירשם לו תוספת של כמיליון שקל להכנסה השנתית בעקבות הייקור.
עד כה העלו בתי ההשקעות דמי ניהול בעיקר בקרנות הפודות ושמרו על מחירים תחרותיים בקרנות המגייסות, אך כעת נראה כי הם מיישרים קו בייקור דמי הניהול גם בקרנות האטרקטיביות, בהן קרנות המק"מ שהפכו לאטרקטיביות במיוחד בחודשים האחרונים על רקע חיפוש המשקיעים אחר חוף מבטחים לשים בו את כספם.
בתעשייה נטו לשווק את הקרנות הללו בדמי ניהול של 0.25%. כעת לאחר שהקרן של אקסלנס גייסה כספים מהלקוחות (היקף הנכסים מגיע כמעט לחצי מיליארד שקל), אקסלנס מייקרת את דמי הניהול ומעלה את הרף ל־0.3%. בית ההשקעות מעלה דמי ניהול גם באקסלנס אג"ח עד שלוש שנים ללא מניות, אקסלנס צמודים קצרים ואקסלנס קונצרני מח"מ עד 3 שנים + 10. הקפיצה הגבוהה ביותר בדמי הניהול נרשמת בקרן אקסלנס דיסקברי המנהלת כ־600 אלף שקל, שבה דמי הניהול עולים מ־0.5% ל־0.95%. אקסלנס מעלה דמי ניהול גם בקרן אקסלנס מק"מ שיא פלוס ללא מניות, שבה דמי הניהול עלו מ־0.25% ל־0.3%.
בסוף 2010 ביצעה אקסלנס העלאה משמעותית בדמי הניהול בשמונה קרנות, ומתחילת השנה היא המשיכה להעלות דמי ניהול בשורה נוספת של קרנות. בין השאר החלה אקסלנס לגבות דמי ניהול באחת הקרנות הכספיות שלה שקודם לכן לא גבתה דמי ניהול עבורה וסגרה את הקרן הכספית השנייה שלה לכניסת משקיעים חדשים. בתי השקעות נוספים יישרו קו עם המגמה הזו והעלו דמי ניהול בקרנות הכספיות שלהם, כך שהיום למעט קרן כספית אחת של מגדל שוקי הון, משקיעים לא יכולים לרכוש קרנות כספיות ללא דמי ניהול.
תגובת אקסלנס: דמי הניהול הממוצעים באקסלנס קרנות נאמנות נמוכים משמעותית מממוצע התעשייה.
שבוע המפנה?
שינוי מגמה חיובי הסתמן בשבוע החולף בתעשיית קרנות הנאמנות המסורתיות. מנתונים של בית ההשקעות מיטב עולה כי לאחר שבעה חודשים רצופים של פדיונות בקרנות אג"ח חברות וכללי עברו קרנות אלו בשבוע החולף לגיוסים קלים. גם הקרנות המנייתיות הציגו שבוע שני ברציפות של גיוסים, לראשונה מאז חודש אפריל. עם זאת, עדיין בשורת הנטו סיימו הקרנות המסורתיות את השבוע בפדיונות קלים של 60 מיליון שקל, בדומה לשבוע שקדם לו.
במיטב מציינים כי השבוע החולף עשוי להיזכר בעתיד כשבוע המפנה של תעשיית הקרנות. זאת לאחר שבוע נוסף שבו רשמו המדדים המובילים עליות שערים ניכרות, על רקע תוכנית החילוץ האירופית ליוון. במיטב מסבירים כי המשקיעים החלו לקבל ביטחון והפנו שוב כספים לקרנות המסורתיות, אם כי עדיין בסכומים נמוכים. מגמה זו, עם זאת, נבלמה אתמול על רקע המצב הביטחוני המעורער בדרום הארץ.
טרם הידיעה על ההסלמה בדרום, המשקיעים החלו יוצאים מהבונקר שאליו נכנסו במרץ עת הסיטו את הכספים שלהם לקרנות כספיות וקרנות מק"מ סולידיות. בסיכום השבוע החולף נפדו מהקרנות הכספיות 380 מיליון שקל, הפדיון השבועי הגבוה ביותר בשבעת החודשים האחרונים, זאת בד בבד כשציבור המשקיעים מתחיל להתרגל לתום עידן דמי ניהול אפס באפיק זה לאחר יישור קו מצד בתי ההשקעות בהעלאת דמי הניהול בקטגוריה. מעבר לכך, כאמור, המומנטום החיובי בשוקי המניות והאג"ח הקטין את צד הביקושים לקרנות הכספיות ששימשו עד כה מפלט לחוסר הוודאות בשווקים.
למרות האור שמסתמן בקצה מנהרת הקרנות, בתי ההשקעות עדיין סוחבים גיבנת של חודשים רבים של פדיונות עתק והסטת כספי המשקיעים לקרנות סולידיות בדמי ניהול נמוכים, תהליך שפוגע בחדות בהכנסותיהם.
מעבר למהלכי התייעלות הכולל קיצוץ במשכורות והקפאת גיוסים, בתי ההשקעות מתמודדים עם החולשה בענף, באמצעות העלאת דמי ניהול.