בלעדי ל"כלכליסט": וואן תוכנה במגעים לרכישת טסקום בכ־20 מיליון שקל
טסקום מתמחה בבדיקות תוכנה ונסחרת בבורסה לפי שווי של כ־13 מיליון שקל. העסקה תשפר את מעמדה של וואן בענף
חברת מערכות המידע וואן תוכנה ממשיכה במסע הקניות שלה. ל"כלכליסט" נודע כי וואן מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת חברת בדיקות התוכנה טסקום שבשליטת עופר אלבק (44.15%). לפי הערכות, הרכישה תתבצע לפי שווי של כ־17-20 מיליון שקל, המשקף פרמיה של לפחות 30% לעומת השווי שבו נסחרה מניית טסקום אתמול בבורסה.
בנוסף, תיטול על עצמה וואן את התחייבויותיה של טסקום בהיקף של כ־18.7 מיליון שקל (נכון לסוף יוני 2011). מדובר ברכישה המהותית ביותר שמבצעת וואן מאז רכישת חברת כלנית־כרמון.
מסע הרכש של וואן
וואן ביצעה סדרת רכישות החל מהמחצית השנייה של 2010, בהן רכישת השליטה בכלנית כרמון (57%), המפעילה מרכזי תמיכה טכנולוגיים, תמורת 20 מיליון שקל והראל טכנולוגיות מידע, המספקת תשתיות מחשוב למגזר הפיננסי והציבורי, שעבורה שילמה וואן 12 מיליון שקל. הרכישות עזרו לוואן להעלות את היקף המכירות השנתי לקצב של יותר ממיליארד שקל, ואת מצבת העובדים שלה ל־2,500.
רכישת טסקום צפויה לתרום למחזורה של וואן הכנסות של כ־100 מיליון שקל בשנה. טרם נודע האם תבצע את הרכישה ממקורותיה העצמאיים בלבד כשבקופתה של וואן נכון לסוף הרבעון האחרון נמצאו 55.9 מיליון שקל.
טסקום נחשבת לחברת הבדיקות הייעודיות הגדולה בישראל בתחום התוכנה והיא מחזיקה בכמה חברות־בנות בארצות הברית, בריטניה, צרפת, סינגפור ואוסטרליה. בישראל מחזיקה טסקום בחברה־הבת מאנה נטוורק. המו"מ לרכישתה של טסקום מתנהל לאחר שנים קשות שעברו על החברה, אשר שווי השוק שלה צנח ביותר מ־90% מאז 2005 ועומד היום על פחות מ־13 מיליון שקל.
במהלך העשור האחרון נאלצה טסקום להתמודד עם כניסתן של ענקיות המחשוב בישראל לתחומי הפעילותה, בהן מלם־תים ומטריקס שרכשו פעילויות מקבילות לאלו של טסקום. החברה, בדומה לחברות בדיקות תוכנה נוספות, נאלצה להתמודד בשנים האחרונות עם עזיבת לקוחות (בעיקר חברות מסחריות) שהקימו מחלקות פנימיות של בדיקות תוכנה ולא נזקקו עוד לשירותיה של טסקום ולתחרות מכיוונן של חברות קטנות.
תחלופה של מנהלים
בנוסף לתוצאות החלשות, סבלה טסקום יחד עם בעל השליטה אלבק המכהן גם בתפקיד המנכ"ל מתחלופה גבוהה של בכירים בצמרת החברה.את השנים 2010-2008 סיימה טסקום בהפסד, כשבמחצית הראשונה של 2011 הציגה החברה רווח זעום של 200 אלף שקל עם ירידה בהכנסות וברווח התפעולי. בדו"חות 2010 הציגה טסקום ירידה בהכנסות והפסד תפעולי עקב הקטנת היקף הפעילות באירופה.
כדי למזער את הנזקים פיטרה טסקום בשנה שעברה 11% מעובדיה, ונכון לסוף 2010 העסיקה 215 עובדים. טסקום, שהוקמה בשנת 1990, רשמה את מניותיה למסחר בבורסת תל אביב ב־2004.
מי שייהנה מהרכישה הוא רם בלינקוב, הממונה לשעבר על התקציבים במשרד האוצר, שהפך לבעל עניין בטסקום באמצע ספטמבר האחרון ומחזיק ב־5% מהון החברה. מנגד חברת הביטוח הראל צמצמה בתחילת ספטמבר את אחזקה והפסיקה להיות בעלת עניין. מוואן תוכנה לא נמסרה תגובה.