מדינות קרות, מניות חמות: חברות סקנדינביות שיצלחו את המשבר
4 המלצות קנייה ושורט אחד
1. קרלסברג (CARLB)
ממליץ: משה אוזקרגוס
קרלסברג הדנית היא מבשלת הבירה הרביעית בגודלה בעולם, והיא מייצרת, מפיצה ומוכרת מגוון משקאות. לחברה מותגי בירה בינלאומיים מובילים באירופה הכוללים את קרלסברג וטובורג, ומותגים מקומיים כגון בלטיקה ברוסיה והולסטן בגרמניה.
הסיכוי: החברה מחזיקה ב־5% מהיקף מכירות הבירה העולמיות עם מכירות שנתיות של יותר מ־10 מיליארד דולר, והיא השנייה בגודלה באירופה אחרי חברת היינקן. קרלסברג השכילה בשנים האחרונות להתמקד בהגדלת נתח המכירות לשווקים המתפתחים כמו השוק הרוסי, שם עומד נתח השוק של החברה על 35%.
הסיכון: רווחיות החברה נמוכה יחסית למתחרות הגלובליות הגדולות בשל ההתמקדות במכירות לחתכים שונים של האוכלוסייה האירופית על ידי מותגים מקומיים. בנוסף, העלאת שיעור המס על משקאות אלכוהוליים ברוסיה עשויה להשפיע לרעה על מכירות החברה.
השורה התחתונה: נתח של 5% מהשוק העולמי והתמקדות בשווקים מתפתחים עם ביקושים ערים הופכים את קרלסברג לאטרקטיבית להשקעה.
הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר ני"ע בדיסקונט
2. אריקסון (ERIC)
ממליץ: אבי מועלם
אריקסון היא חברה שבדית המספקת ציוד תקשורת, שירותים מקצועיים ופתרונות מולטימדיה למפעילי רשתות סלולר ברחבי העולם. עיקר הכנסותיה מגיע מחטיבת מכשירי הטלפונים הניידים וקווי הטלפונים הסלולריים. החברה נסחרת כיום לפי שווי של 29.4 מיליארד דולר ופועלת ביותר מ־150 מדינות.
הסיכוי:
לאריקסון צמיחה ממוצעת של 10% בשנים האחרונות והיא מחזיקה ב־35% משוק הסלולר העולמי. לחברה מכירות שנתיות של 30 מיליארד דולר, ומרווח תפעולי של 11% - גבוה יחסית לממוצע בענף. מכפיל הרווח של אריקסון עומד על 13.5, ואילו מכפיל הרווח החזוי עומד על 9.8 לעומת מכפיל שוק ממוצע של 16.
תוצאות החברה הן מהטובות בענף, בעיקר הודות לביקושים מצד כלכלות מתעוררות. מכירות אריקסון באסיה מהוות 40% מהכנסותיה, והן משמשות כמנוע צמיחה עיקרי לחברה.
הסיכון: האטה בכלכלה העולמית שתפגע בתעשיית התקשורת העולמית בכללותה.
השורה התחתונה: לאריקסון צמיחה של 10% בשנה, מכפיל רווח נמוך ומנוע צמיחה אסייתי חזק, שהופכים אותה להשקעה מעניינת.
הכותב הוא מנהל השקעות ראשי באלומות ספרינט
3. נובו נורדיסק (NOVO)
ממליצים: עופר שבח וניר מימון
חברת נובו נורדיסק הדנית היא מהמובילות בתחום הסוכרת. החברה מעסיקה יותר מ־32 אלף עובדים ועוסקת גם בפיתוח ושיווק תכשירים הורמונליים ותכשיר לטיפול בהפרעות קרישה.
הסיכוי: על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), בעולם קיימים 346 מיליון חולי סוכרת - כמות שצפויה להכפיל את עצמה עד 2030. נתון זה הופך את שוק הסוכרת לבעל פוטנציאל עצום עם ביקוש קשיח.
נובו נורדיסק, שלה שווי שוק של 62 מיליארד דולר, הציגה תשואה עודפת הן ביחס לשווקים והן ביחס לענף בתקופה של הטלטלה בשוקי אירופה - תשואה של 6.7% ב־12 החודשים האחרונים. ב־2010 הציגה החברה צמיחה של 38% ברווח הנקי, ועלייה של 19% בהכנסות.
החברה נסחרת במכפיל רווח של 21 ומכפיל חזוי של 20.7, והיא צלחה את המשבר האחרון בשל צמיחה בהכנסות בארה"ב ובאסיה.
הסיכון: תחרות קשה בתחום הטיפול בסוכרת.
השורה התחתונה: נובו נורדיסק נהנית מביקושים קשיחים למוצריה שצפויים להתחזק בעתיד בשל התפשטות מחלת הסוכרת.
הכותבים הם מנהלי השקעות במנורה מבטחים
4. (H&M (HMB
ממליץ: אריאל קורינאלדי
ענקית קמעונאות האופנה השבדית H&M מונה כיום יותר מ־2,400 סניפים הפזורים ב־41 מדינות. H&M ידועה ביכולתה לספק מגוון רחב של פריטי אופנה במחירים נמוכים.
הסיכוי: לחברה אסטרטגיה המאפשרת לה להציג רווחיות תפעולית של יותר מ־20%, גם בזמנים קשים. H&M מציגה יעילות לוגיסטית גבוהה, כשמנוע הצמיחה העיקרי שלה הוא פתיחת חנויות חדשות, בעיקר מחוץ לאירופה. בחמש השנים האחרונות הכפילה H&M את מספר סניפיה, ובדו"ח הרבעון השלישי פורסם כי היא הגדילה את נתח השוק שלה.
החוזקות התפעוליות של החברה, עודף המזומן בקופתה, פוטנציאל הצמיחה והעובדה כי היא מספקת תשואת דיבידנד גבוהה של כ־5% בשנה - צפויים כולם להימשך.
הסיכון: מיתון עולמי עלול לגרום להאטה בקצב הצמיחה של החברה. כמו כן, לחברה יש חשיפה מטבעית לכמה מדינות שעלולה לשחוק את הרווחיות. סיכון נוסף הוא המכפיל הגבוה יחסית (20) שבו נסחרת החברה כיום.
השורה התחתונה: H&M השבדית נהנית מחוזקה תפעולית, עודף מזומנים, פוטנציאל צמיחה ותשואת דיבידנד גבוהה של 5% בשנה.
הכותב הוא האנליסט הראשי ביובנק
5. (SKF (SKFB
ממליץ: אופיר נבות
קבוצת SKF היא יצרנית מתכות ומכלולים שבדית. החברה פועלת דרך שלוש חטיבות: תעשייה ושירותים, שיתופי פעולה עם יצרני משנה וחלפים מקוריים לתעשיית הרכב. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על כ־8.5 מיליארד יורו, והיא מניבה תשואת דיבידנד של 3.9%.
הסיכון: בשנה האחרונה השקיעה החברה מאמצים רבים בייצור הכנסות נוספות בסין והגדלת תרומתה של אסיה להכנסות החברה. אף שזוהי אסטרטגיה חיובית, מדובר בשינוי ארוך טווח שייקח כמה שנים ליישמו.
43% מהכנסות SKF מגיעים מאירופה, ואחוז נכבד מתחום הרכב - זאת כששוק הרכב האירופי נמצא במצב של קיפאון. בעיה זו מהווה משקולת כבדה על רווחי החברה, שצפויה לדווח על ירידה של 5% ברווח הנקי ב־2012. בנוסף, סקטור המתכות התעשייתיות סבל לאחרונה מהאטה בסין - הקניינית העיקרית בתחום - ומשבר החובות באירופה הביא להקטנה מסיבית בביקושים, בעיקר בתעשיות הרכב והנדל"ן.
השורה התחתונה: ההשקעה של SKF בסין צפויה להניב פירות רק בעוד שנים רבות, וההתבססות על השוק האירופי מזיקה לחברה בטווח הקצר.
הכותב הוא מנהל השקעות דסק חו"ל באקסלנס