$
שוקי חו"ל

כך פספסתם תשואה של 17%

מי שהשקיע באג"ח לעשר שנים של מדינות סקנדינביה, גרף השנה רווחי הון פנומנליים דו־ספרתיים. אולם, החגיגה הזו עומדת להסתיים - החרפה של המשבר באירופה לא תשאיר את המדינות הללו יבשות

יעל חלק 06:4906.12.11

משקיעים שהצליחו לחזות את הבריחה מהמדינות בגוש היורו, או סתם הצטרפו להמונים שנמלטו לביטחון שהשרו המדינות הסקנדינביות, והשקיעו, לדוגמה, באיגרות חוב של ממשלת דנמרק לעשר שנים, גרפו בשנה האחרונה רווח הון של 13% (במונחי מטבע מקומי).

 

המשקיעים המבולבלים שציפו ש־2011 תהיה שנה של העלאת ריבית והתאוששות כלכלית, ברחו מהשקעה במדינות גוש היורו, חיסלו במהירות פוזיציות אדירות באג"ח של איטליה, ספרד ובשלב מאוחר יותר אף נסוגו מהשקעה בגרמניה וצרפת, חיפשו אלטרנטיבות בטוחות יותר ונדחפו אל חיק החוב של המדינות האירופיות שאינן חלק מהאיחוד המוניטרי. בחודשים האחרונים התופעה צברה תאוצה, כאשר יותר ויותר משקיעים רכשו את האג"ח הללו, ומי שכבר היה שם קודם, גרף רווחים מדהימים.

 

נבחן לדוגמה את האג"ח הממשלתיות הארוכות של שבדיה. עד 2007 נסחרו האג"ח בתשואה "נורמלית" של 4%–4.5%. במהלך המשבר הכלכלי של 2008 נהרו המשקיעים לחוף המבטחים בדמות האג"ח הממשלתיות ועד תחילת 2009 נפלו התשואות לפדיון לרמה של 2.5%. עם התאוששות שוקי המניות שבו התשואות לעלות והגיעו לרמה של 3.5%, אולם החל באפריל 2011 כשברקע החל להתגלגל רעיון של חבילת החילוץ ליוון חזרה הנהירה לאג"ח של המדינה והתשואה עליהן נפלה ל־1.6% (כיום מציעות האיגרות תשואה של 1.8%). וכך, מי שנכנס להשקעה בהן בתחילת השנה גרף רווח הון של 20%–40%.

 

גיל לאופר, כלכלן המאקרו של פסגות, מסביר כי "המדינות האירופיותשאינן חלק מהאיחוד המוניטרי נהנו מההפקר. הבעיות של צרפת וגרמניה מעמידות את הסקנדינביות באור יותר טוב, ועצמאות מטבעית היא הקלף המשמעותי ביותר כיום. ברור שאירופה הולכת למיתון ב־2012, והאג"ח הללו הן הבריחה לביטחון החדש של אירופה".

 

 

לא חסינות מפגיעה

 

אבל תמונה זו עלולה להשתנות בקרוב. המדינות הסקנדינביות אכן שימשו מקלט חם בכאוס הכלכלי של 2011, אבל אם המצב ימשיך להדרדר, גם הן לא ישארו חסינות מפגיעה. אם אירופה, ובתוכה ספרד ואיטליה, ידרדרו למיתון, גם מדינה דוגמת נורבגיה עלולה לספוג פגיעה בכלכלתה.

 

"הבנק המרכזי בשבדיה הוריד בחדות את תחזית הצמיחה ל־2012 רק לפני חודש מ־3.8% ל־1.3%", משרטט לאופר את התסריט הפחות אופטימי. "ברור מאוד שגם שבדיה, כמדינה שמייצאת אל גוש היורו, חשופה מאוד להתרחשויות באירופה. עם זאת, המשקיעים מאמינים יותר למדינות, שגם אם הן תלויות באירופה, הן לא תלויות ביורו. הקרונה עומדת בפני עצמה וזה בהחלט שיחק לטובת האג"ח השבדיות. המשקיעים מתייחסים אליה כאילו היתה מדינה בלתי תלויה, כדוגמת ארצות הברית או בריטניה, והיא נהנית מזה".

 

"מדיניות סקנדינביה לא נשארו יבשות לגמרי מהמבול שהציף את אירופה, והן כולן נרטבו מעט כשהדבר בא לידי ביטוי בפרמיות הסיכון שלהן. בסך הכל, הפעילות הכלכלית שלהן קשורה לגוש היורו, וההכנסות שלהם ממסים עלולות להיפגע במצב שהגוש כולו נכנס להאטה כלכלית", מסביר כלכלן המאקרו של כלל פיננסים אמיר כהנוביץ'.

 

"יש אנשים שחושבים שגם במצב התשואות הנוכחי כדאי לקנות את האג"ח האלה, אך הם טועים. למעשה, בעקבות עליות ריבית שיתרחשו בשנים הקרובות, המשקיע משלם למעשה תמורת הזכות לתת לממשל את הכסף, רק כדי לדעת שיקבל את הקרן בסוף התקופה. משקיע שירצה לממש את האג"ח במהלך הדרך לפדיון, ייאלץ להתמודד עם הפסדי ההון שינבעו כתוצאה מעליית הריבית. מנגד, משקיע שמנחם את עצמו במחשבה שיחזיק באג"ח עד לפדיון, ייאלץ להתמודד עם ריבית ריאלית שלילית", מסביר אסטרטג שווקים בינלאומיים מוביל.

 

יסודות ראשוניים לאיחוד

 

ביום שישי הקרוב תיערך פסגה של ראשי מדינות אירופה. "השוק כבר מתחיל לגלם את התקווה ששם יונחו יסודות ראשוניים לאיחוד פיסקאלי. זה כבר לא יהיה מצב שבו אתה נותן הלוואה למדינה שאתה לא לגמרי מסוגל לסמוך עליה", הוסיף כהנוביץ'. "אם האמון בגוש יחזור, וציפיות הריבית יעלו, מחזיקי האג"ח של מדינות סקנדינביה ייהנו מעוד רווחי הון. עם זאת, חשוב לזכור שבמבט אופטימי על המשבר האירופי, האג"ח הללו לא נראות אטרקטיביות. הסיכון לא יכול כמעט לרדת והסיכוי היחיד להמשיך ליהנות מרווחי הון הוא דווקא אם המשבר באירופה יתרחב משמעותית".

 

השורה התחתונה: ההערכות הן שלאחר הראלי, האג"ח הסקנדינביות ירשמו עוד רווחי הון רק אם המשבר באירופה יעמיק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x