$
בורסת ת"א

ביהמ"ש דחה את הבקשה למתן הקפאת הליכים במעמד צד אחד נגד אייס

בקשת הקפאת ההליכים הוגשה על דעת הנהלת החברה, ולא בהסכמת בעלי השליטה. מדובר בקרע בין המנכ"ל דוד מטלון והיו"ר משה שמש, לבין הבעלים משה גאון ושלמה זבידה. חובות הרשת נאמדים בסכום כולל של 452 מיליון שקל

גולן חזני, ענת רואה וגיל קליאן 18:0117.01.12

נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז, הילה גרסטל, דחתה היום (ג') את הבקשה למתן הקפאת הליכים במעמד צד אחד נגד רשת אייס, וקבעה דיון במעמד הצדדים שיתקיים מחר בבוקר לצורך הכרעה בבקשה.

 

הנשיאה גרסטל הורתה שלדיון יתייצב נציג כונס הנכסים הרשמי, בעלי השליטה של החברות וכן כל נושה שהחוב כלפיו גבוה מ-200 אלף שקל ובנוסף הבנקים שהם מובטחים ונציגי העובדים.

 

חברת אייס דיפו הציבורית וחברת הבת שלה אייס רשתות שיווק הגישו בצהריים לבית המשפט המחוזי בפ"ת בקשה דחופה להקפאת הליכים נגדן, לאחר שנקלעו לחובות בסכום כולל של 452 מיליון שקל. אייס מבקשת כי עו"ד אמיר פלמר ימונה כנאמן בהקפאת ההליכים.

 

פעילות החברות כוללת את רשת אייס, רשת אוטו דיפו ורשת נרות בשנקין, ומעסיקה בסך הכל 1,250 עובדים.

 

בדיווח שהעבירה החברה לבורסה נכתב כי הבקשה הוגשה "לאחר מאמצים ופעולות רבות למציאת פתרונות חלופיים, ובמטרה לנסות להגן על החברה, על חברת הבת ועל רשתות אייס ואוטודיפו ונכסיהן, כמתחייב לטובת הנושים ובעלי המניות".

 

לפי הבקשה, היקף חובותיה של אייס אוטו דיפו עומד על 144 מיליון שקל, מרביתם – 83 מיליון שקל – למחזיקי אגרות החוב, וכן -60 מיליון שקל למאות נושים רגילים של החברה. לחברת הבת ישנם לפי הבקשה חובות של 308 מיליון שקל, מתוכם 83 מיליון שקל חובות מובטחים לבנקים, 15 מיליון שקל חוב לעובדים וכ-200 מיליון שקל חובות למאות, ואולי אף אלפי, נושים רגילים ולא מובטחים שסיפקו לחברה סחורה ושירותים.

 

למול סכומי חובות אלו מהבקשה עולה כי לשתי החברות יש נכסים הכוללים כ-16 מיליון שקל בחשבונות הבנק שלהן כולל פקדונות, המלאי שלהן מוערך בשווי 135 מיליון שקל, לקוחותיהן חייבים להן 27 מיליון שקל וכן כ-40 מיליון שקל לגבייה בכרטיסי אשראי.

 

הרשת נמצאת בבעלות גאון אחזקות ושלמה זבידה. לטענת החברה באמצעות עו"ד גיא גיסין, בעלי השליטה התחייבו ב-30 בנובמבר להזרים לחברה 20 מיליון שקל בסה"כ, 10 מיליון שקל לכל אחד מהם, וכי בכפוף להתחייבות זו אישר דירקטוריון החברה את דוחותיה הכספיים ורואי החשבון שלה לא כללו בדוחות הערת עסק חי על כל המשתמע מכך.

 

לפי הנטען, כעת הודיעו בעלי השליטה כי אין בכוונתם להזרים את אותו המימון אותו התחייבו באופן בלתי חוזר להעמיד וגורמים לה בכך לנזקים כבדים. באופן חריג ביותר כוללת בקשת הקפאת ההליכים דרישה של החברה לחייב את בעלי השליטה שלה להזרים 20 מיליון שקל אשר ישמשו אותה כעת בעת תקופת הקפאת ההליכים, ככל שתאושר ע"י בית המשפט, ועד שימצא משקיע שיזרים כסף לחברה.

 

בבקשה נכתב כי "בעלי השליטה מודעים היטב למצבן התזרימי הרעוע של המבקשות. כמו כן, בעלי השליטה מודעים ליתרונו הממשי של הליך הקפאת ההליכים לצורך הבראת החברות על פני הליך של פירוק או כינוס - ואולם, בוחרים בעלי השליטה להתעלם מהאמור ולהפר את התחייבויותיהם כלפי המבקשות להעמדת המימון כאמור דווקא בעיתוי הנוכחי".

 

בבקשה נכתב עוד כי מאז 2010 ועד לאחרונה נוהלו מגעים שונים למכירת החברה לרוכשים פוטנציאליים שונים אך הניסיונות לא הבשילו לעסקה ברת ביצוע. בתקופה האחרונה, נטען, המשיכה הירידה בהכנסות החברה וצמצום משמעותי בהיקף האספקות שניתנות לה על ידי הספקים באופן בו חלקם הפסיקו באופן מוחלט לספק לה סחורה על לצמצום האובליגו, וכפועל יוצא אין מגוון מוצרים על המדפים, שגורם לירידה במכירות. ספקים אחרים, נטען, עברו לאספקה רק כנגד תשלום במזומן וכי תופעה זו החמירה מתחילת דצמבר 2011. שני אפקטים אלו כל אחד לחוד ובמצטבר, הביאו לכך שהרשת הגיעה לניצול מקסימלי של מסגרות האשראי בבנקים השונים וכתוצאה מכך, ממש סמוך למועד הגשת בקשה זו החלו לחזור צ'קים.

 

לבקשת הקפאת ההליכים צורפו העתקי תכתובות בין בעלי השליטה לבין הנהלת החברה וכן מחזיקי אגרות החוב. האחרונים טוענים כי בעלי השליטה התנגדו בתוקף בימים האחרונים להקפאת הליכים וטענו כי מדובר ב"מהלך פזיז ולא אחראי שיסב נזק רב לחברה, נושיה ובעליה".

 

הבוקר פנה עו"ד רונן מטרי המייצג את גאון אחזקות להנהלת החברות וטען כי הדרישה להזרים מיידית 20 מיליון שקל "אינה אלא ניסיון נואל ושקוף להטיל את האחריות על קריסת החברה על בעלי השליטה בה שהינם הגוף היחידי שניסה להחזיקה בשנה האחרונה, תוך הזרמת עשרות מיליוני שקלים, לפנים משורת הדין".

 

לפי המכתב, "אנו מפצירים בכם לא לעשות מעשים פזיזים שיביאו לקריסת החברות ללא צורך בשעה שניתן אולי לגבש פתרונות חכמים הרבה יותר ועל פי דין בהסדר מחוץ לכתלי בית המשפט. ריצת החברות להליכי חדלות פרעון ללא כל תיאום עם הבעלים... משמעה טריפת הקלפים ושינוי מהותי של כל המצג שנתנו החברות לבעלים עת באו לבקש את ההזרמה הנוספת. הנכם נדרשים לצרף תגובה זאת לבקשת להקפאת הליכים שמסתבר כי הכנתם זה מכבד, ואשר בטיוטות קודמות שלה היללתם ושיבחתם את הבעלים, בין היתר, על תרומתם הכספית לחברה ותמיכתם בה".

 

הנהלת רשת אייס אוטו דיפו מסרה: "לצערנו הרב, עקב הנסיבות המפורטות בבקשה להקפאת התהליכים אנו נאלצים לפעול בדרך זו בכדי להבטיח את המשך קיומה של הרשת ואת המשך פרנסתם של 1,250 עובדיה. דירקטוריון אייס פעל בימים האחרונים ללא לאות בכדי למנוע מהלך זה, אך לצערנו ניסיונות אלו לא צלחו".

 

למעשה מייצגת הבקשה קרע בין ההנהלה, בראשות המנכ"ל דוד מטלון והיו"ר משה שמש, לבין הבעלים. אותם בעלים הזרימו לחברה הון באחרונה ונראה כי האמינו שהרשת תוכל להתייצב ולחזור לרווחיות. כך גם אמרו מנהלי החברה במפגש שהתקיים לאחרונה עם בעלי האג"ח – אך ככל הנראה מאז התגלו חילוקי דעות בין הבעלים למנהלים – שרק מונו לתפקיד באוקטובר האחרון.

 

הרשת יצאה לאחרונה בהליכי התייעלות לאחר שהפסידה ברבעון השלישי 25 מיליון שקל, אך ככל הנראה המאמצים לא צלחו לעת עתה. בדו"חות הרבעון השלישי הודיעו בעלי השליטה על הזרמה של 20 מיליון שקל (החברה נזקקת לעוד הזרמות כדי לשרוד) ועל תוכנית הבראה חדשה. תוכנית ההבראה נפתחה במילים: "התמקדות בסניפים רווחיים תוך סגירת כמה סניפים שהסבו לחברה הפסדים וכן צמצום שטחי מסחר עודפים".

 

איך יתבטא הדבר בשטח? ביולי האחרון סגרה אייס את הסניף בקניון חיפה ובאוקטובר סגרה את הסניף במתחם קניון איילון ברמת גן. אמנם הסניף ברמת גן נסגר כדי לפנות מקום למגדל חדש, אך ככל הידוע אייס לא תקים באתר סניף חדש. בשוק מסמנים עוד כמה סניפים "בעייתיים" שעלולים אף הם להיסגר או להצטמצם. מדובר בסניפי פולג, קריית גת, יקנעם, עפולה וראשון מזרח. בדו"חות מציינת אייס דיפו כי בכוונתה לסגור שני סניפי אייס ברבעון הראשון של 2012, אך לא מפרטת אילו. מלבד זאת היא עתידה לצמצם שני סניפים נוספים ב־1,500 מ"ר.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x