$
בורסת ת"א

פיינל בעיניים

לפני שלושה חודשים הודיע השלד הבורסאי נקסט ג'ן על העברת מניות השליטה בו ל"פיינל אלגו טרייד". המשקיעים התלהבו מהאפשרות שפיינל, חברת האלגו טריידינג המוכרת מהרצליה, נכנסת לשוק ההון והזניקו את המניה ב־120%. אלא שבפועל, מדובר בחברה שהקימו שני יהלומנים אלמוניים ששמה רק דומה להפליא לחברה המצליחה

שי אספריל 07:4712.06.12
שני החברים ידידיה שמעונוב ועזרא גאנאלי קיבלו השנה החלטה פשוטה ומעניינת: להקים ולרשום ברשם החברות חברת מסחר ישראלית בשם פיינל אלגו טרייד, ששמה מזכיר חברת מסחר אחרת ומצליחה מאוד - פיינל מהרצליה שפועלת באמצעות מסחר באלגוריתמים.

 

השם, כמובן, מצלצל מוכר. ישראלים רבים כבר שמעו וקראו על חברת פיינל מהרצליה, שנחשפה לראשונה לפני שלוש שנים ב"כלכליסט" וריכזה מספר כתבות המשך שניתן למצוא בקלות במנועי החיפוש באינטרנט. החברה ההרצליינית, שאינה קשורה כלל לשמעונוב וגאנאלי, מפתחת אלגוריתמים מורכבים למסחר בנגזרים בעשרות בורסות ברחבי העולם. בעשור האחרון הרוויחה החברה, לפי הערכות, כמיליארד דולר.

 

שמעונוב, יהלומן חרדי אמיד, וגאנאלי, חילוני שהגדיר עצמו באוזנינו כ"גאון בכסף. אחד שמבין בהשקעות", מתרוצצים בימים אלה על מנת לגייס כספים לחברה החדשה שלהם שנרשמה בינואר האחרון ברשם החברות הישראלי, כאשר שמעונוב הוא בעל המניות היחיד שלה.

 

חשוב להדגיש כי הדמיון בין השמות אינו מהווה עבירה על החוק, אולם לא מן הנמנע כי לפחות חלק מציבור הקוראים והמשקיעים אכן התבלבל מהדמיון בין השמות.

 

 צילום: אוראל כהן

 

זינוק מהיר, נפילה חדה

 

הסיפור המעניין בנוגע לפיינל אלגו טרייד החל לפני שלושה חודשים. ב־20 במרץ, בשעה 14:05, הודיע השלד הבורסאי "נקסט ג'ן" על העברת מניות השליטה (57.5%) בו מסוחר השלדים הבורסאיים, שוקי הרשקוביץ, לחברה בשם "פיינל אלגו טרייד" תמורת 6.4 מיליון שקל. לקראת פרסום ההודעה הכריזה הבורסה על הפסקת מסחר במניות נקסט ג'ן, אולם פחות משעה לאחר מכן הוציאה הבורסה הודעה לכלל חברי הבורסה, ובה נכתב כי הבורסה פנתה לחברה לקבלת הבהרות ולכן הפסקת המסחר במניות נקסט ג'ן תימשך.

 

אלא שהמסחר במניה לא חודש עד תום המסחר, מאחר שרק ב־16:59 פרסמה נקסט ג'ן הבהרה לעסקה, ובה נכתב כי תמורת העסקה תועבר בשמונה תשלומים חודשיים ועד להעברת התשלום האחרון יוחזקו מניות השליטה בנאמנות.

 

למחרת נפתח המסחר במניה בסערה. נקסט ג'ן זינקה ב־122%, ממחיר של 2.3 שקלים למחיר של 5.1 שקלים, וריכזה מחזור גבוה מהממוצע של 333 אלף שקל. לא יהיה זה בלתי סביר להעריך כי לפחות חלק מהמשקיעים סברו שפיינל מהרצליה נכנסת לשוק ההון ומיהרו להשקיע בחברה.

 

ביום המסחר הבא הודיעה נקסט ג'ן כי לבקשת רשות ניירות ערך, הודיעה לה פיינל אלגו טרייד, כי "היא מתכוונת שנקסט ג'ן תפעל בתיווך בעסקאות פיננסיות, מסחר במניות, סחורות ומט"ח בתדירות גבוהה. המסחר יתבצע על ידי מחשוב אלגוריתמי בשוקי העולם". באותו היום ובשלושת הימים שלאחריו נמשכו המחזורים הגבוהים במניה ונקסט ג'ן השלימה קפיצה של 90% נוספים בארבעה ימים למחיר של 9.7 שקלים.

 

אלא שלאחר כשבועיים דיווחה נקסט ג'ן כי העסקה נתקלת בקשיים ומנייתה החלה לרדת בחדות, ובתוך שבוע נפלה למחיר של 4.2 שקלים. לדברי גורמים המקורבים לנקסט ג'ן, מאחר שצמד היהלומנים לא השיג את המימון לעסקה בתנאים שסוכמו. גאנאלי, טוען בשיחה עם "כלכליסט" כי העסקה נתקעה בשל חוסר הסכמה.

 

 

זה לא מוזר שקראתם לחברה פיינל?

 

גאנאלי: "למה מוזר?".

 

כי יש חברה מוכרת ומצליחה בשם פיינל שגם פועלת בשוק ההון.

 

"שמע, אנחנו קוראים לעצמנו פיינל הרבה זמן ולא קשורים".

 

אבל הקמתם את החברה לפני ארבעה חודשים.

 

"היתה לנו חברה בחו"ל. פיינל FX".

 

אתה מכיר את פיינל מהרצליה?

 

"אה, אין מישהו שלא מכיר".

 

השם לא יכול לבלבל משקיעים?

 

"קודם כל, בוא אני אסביר. אתה מכיר משקיע שקם ומשקיע מחר? בדרך כלל המשקיע בא ועוקב".

 

האם הזינוק במניית נקסט ג'ן קשור לדעתך לשם של החברה שלכם?

 

"יכול להיות, אבל כששאלו אותנו, אמרנו ישר שאין לנו קשר לפיינל השניה. תתקשר אליהם, אולי הם לקחו לנו את השם. אנחנו חשבנו טוב לפני שהשתמשנו בשם ויש לנו סיבה, נכון?".

 

מה הסיבה?

 

"את הסיבה אנחנו משאירים לעצמנו. אם היה אסור, לא היינו משתמשים."

 

 

"חשבתי שמדובר בפיינל מהרצליה"

 

במקביל לניסיונות להיכנס לשלד בורסאי, שנמשכים בימים אלה, פצחה פיינל אלגו טרייד לפני כחודשיים בקמפיין פרסומי אגרסיבי באתר אינטרנט כלכלי, על מנת לגייס משקיעים פרטיים שלא באמצעות הבורסה. כותרת הקמפיין: רובוט המסחר הטוב בעולם. מתחתיו שואלת הכותרת את המשקיע הפוטנציאלי: האם גם אתה רוצה לקחת חלק בשוק שסוחר ב־4 טריליון דולר ביום?

 

גם הפרסומות הללו יכולות לכאורה ליצור בלבול אצל משקיעים עם פיינל המקורית. מ', איש הייטק, ששוחח עם "כלכליסט", סיפר כי לאחר שקרא את הפרסומת, חיפש בגוגל את שם החברה והגיע לכתבות על פיינל מהרצליה אשר מרוויחה סכומי עתק. לאור זאת, הוא השאיר את פרטיו במודעת הפרסומת ונציג המכירה שב אליו.

 

באופן לא מפתיע, כיוון שמ' לא שאל את נציג המכירה אם מדובר באותה החברה, הנציג מצדו לא טרח לנדב את המידע הזה מעצמו ונשא נאום נלהב על אפשרויות הרווח הטמונות בפיינל אלגו טרייד.

 

"קראתי את הכתבות על פיינל מהרצליה וחשבתי שמדובר באותה החברה. בהתחלה מה שהוא אמר לי נשמע טוב מדי. הוא אמר שאני לא יכול להפסיד בחודשים הראשונים שאקבל תשואה מדהימה. חשדתי אבל כשראיתי את הכתבות חשבתי שאולי זה אמיתי", אומר מ', שכנראה לא התעמק בכתבות שבהן נכתב כי פיינל מהרצליה סוחרת רק בהון העצמי שלה, ושחברה שמרוויחה 200 מיליון דולר בשנה אינה צריכה את אלפי הדולרים שלו.

 

כש"כלכליסט" פנה אל אותו נציג מכירה שניסה לגייס ממ' 10,000 דולר חזר האחרון על הנאום הנלהב: "אנחנו מתחייבים על הרובוט הזה. אנחנו מתחייבים ששלושה חודשים אתה לא יכול להפסיד. אם הפסדת אנחנו משלימים את הרווח מה שבעצם לא יכול לקרות. כשאסביר לך על הרובוט תבין שאין סיכוי שזה יקרה. זה רובוט שעובד על ארביטראז'ים. הוא הולך על העסקאות היותר גדולות שיש בשוק ועל המטבעות החזקים. ויש סיסטמה, שכנגד כל עסקה יש עסקה אחרת. אתה לא נכנס לעסקה עד שאתה לא יוצא מעסקה. יש תחלופות של עסקאות. זו צורת עבודה שתמיד תמיד תמיד יהיה לך באלאנס בחשבון".

 

אז אני נותן לכם כסף ואתם משקיעים בשמי באמצעות הרובוט?

 

הנציג: "כן".

 

ואין לי סיכוי להפסיד?

 

"אנחנו מכירים את הרובוט, הוא עובד שלוש שנים וחצי ומכירים את היכולות שלו. אנחנו מבטיחים לך, שלושה חודשים ראשונים לא תפסיד, נשלים לך אם תפסיד. זה לא יכול לרדת מהקרן שלך".

 

ואחר כך?

 

"בוא תגיד לי על איזה סכום אתה מדבר".

 

יש מינימום?

 

"כמובן שיש מינימום - 12 אלף דולר".

 

יש לכם הרבה לקוחות?

 

"יש לנו הרבה".

 

ואתה אומר שהם מרוויחים תמיד?

 

"אין לנו לקוח שהפסיד כסף שנתי. הפסד חודשי היה אבל לא שנתי. לא היה מישהו שנמחק או שיצא מופסד".

 

מעניין. כמה לקוחות יש לכם?

 

"אני יכול להגיד לך שמהקמפיין האחרון שעשינו, בחודש וחצי האחרונים, הצטרפו כמעט 60 איש. אנחנו מנהלים כמה מיליונים טובים".

תראה, אני בדקתי ומצאתי כתבות על פיינל. זה עליכם?

 

"איזו כתבה ראית?".

 

ראיתי כתבה על מכונת הכסף. משהו מ"כלכליסט".

 

"זה לא אנחנו, זה משהו אחר. אנחנו פיינל שונים".

 

אה, כי יש לכם אותו השם.

 

"כן, אני יודע שכן. הם חברה אחת, אנחנו אחרת, אבל עובדים על אותו דבר. אלגוריתם".

 

ואתה אומר שאתם פועלים שלוש שנים וחצי.

 

"הרובוט פועל שלוש שנים וחצי, החברה מינואר האחרון. לפני זה הרובוט פעל בנוסטרו של הבעלים וכמובן שהוא נתן להרבה חברים שלו לנסות. קוראים לו ידידיה שמעונוב".

 

ערפל על הפעילות

 

אלא שמשיחות עם גורמים בשוק ההון ועם שמעונוב וגאנאל עצמם עולה תמונה קצת פחות ברורה ביחס להיסטוריה שלהם.

 

גאנאלי אמר בתחילה כי היו לו שלוש חברות שפעלו מקפריסין ואיי הבתולה וציין שהיתה לו חברה בשם פיינל FX. בשיחה מאוחרת יותר, הסביר שהוא לא היה הבעלים של חברת פורקס אלא לקוח של כמה חברות, וכי הוא "פיתח שיטת מסחר" שבעקבותיה משקיעים החלו לעקוב אחרי הביצועים שלו.

 

בכלל, מעמדו של גאנאלי בחברה אינו ברור. מבט ברשם החברות מגלה כי הוא אינו רשום כבעל מניות בחברה. גם הוא עצמו מדגיש כי הוא לא שותף אבל שהוא "ירוויח אם שמעונוב ירוויח". בשיחה אחרת אמר גאנאלי שהוא לקוח וכי "יכול להיות שהוא ישקיע בעתיד בחברה".

 

לדברי גורמים בנקסט ג'ן ובחברה אחרת, שהתעניינה בפעילות משותפת עם פיינל אלגו טרייד, שמעונוב הגיע תמיד ביחד עם גאנאלי לפגישות הרלבנטיות. לדבריהם, הוא הציג את עצמו פעם בשם "עזרא גאנאלי" ופעם בשם "עזרא נאנאלי".

 

אדם שפגש אותו מספר פעמים מסר ל"כלכליסט" כי "עזרא תמיד הציג את עצמו בשם הפרטי ולא חשף את שם המשפחה". בשיחה הראשונה עם "כלכליסט" הציג עצמו כעזרא גנן.

 

"רשם החברות אפשר לנו לרשום את החברה"

 

הערפל הזה, שמפוזר על נקודות שונות בפעילותה של פיינל אלגו טרייד, גרם לגורם ותיק בשוק ההון, שהתבקש על ידי השניים לשתף איתם פעולה, להרגיש שלא בנוח כשנפגש עם צמד היהלומנים. "הגעתי לשם, למשרד שלהם ברמת גן, ובתוך שנייה חיפשתי את הדלת. הגעתי לאיזה חדר עם מחשב אחד ואז הם אמרו לי שהמסחר בכלל לא נעשה משם. הרגשתי מאוד לא בנוח אז פשוט אמרתי להם תודה, לא השארתי כרטיס ביקור וברחתי".

 

ידידה שמעונוב מסר ל"כלכליסט" כי "רשם החברות אפשר לנו לרשום את החברה. הלקוחות שלנו יודעים שמדובר בשתי חברות שונות שעושות דברים שונים".

 

בחברת פיינל שפועלת מהרצליה סירבו להגיב לכתבה. עם זאת, מקורבים לחברה ציינו כי "אין שום קשר בין פיינל מהרצליה לבין פיינל אלגו טרייד ובבחירת השם יש חשש שהציבור יוטעה".

 

רשם החברות מסר בתגובה: "במרשם החברות נרשמה חברה בשם 'פיינל אלגו טרייד בע"מ', אולם לא מצויה חברה ששמה הוא 'פיינל בע"מ'. במרשם רשומות מספר חברות שהמילה 'פיינל' מופיעה בשמן, ביניהן חברת חוץ ששמה FINAL INC, וברישום עברי 'פיינל אינק'.

 

"נציין כי העובדה שיש מילה אחת משותפת (פיינל) בשמן של מספר חברות שונות, אין בה כדי למנוע שימוש במילה זו בשמות נוספים, ובלבד שיש תוספת מבדילה. במקרה דנן, בתוספת המילים 'אלגו טרייד' יש כדי לייחד את שם החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x