$
שוקי חו"ל

מומחה למדיניות ציבורית בברקלי: "וול סטריט מעורבת בליבורגייט"

פרופ' רוברט רייך: "ברקליס לא היה מצליח להשפיע על הליבור ללא עזרת הבנקים הגדולים בארה"ב"

ענת ציפקין 07:5711.07.12

ליבורגייט, שערוריית זיוף הריביות שעושה לא מעט רעש בבריטניה ובאירופה, מעוררת לא יותר מאשר פיהוק בקרב קהילת שוק ההון האמריקאית. שם משוכנעים שהחרפה הזו שהמיטו הבנקאים הבריטים מוגבלת רק לצדו האחר של הגלובוס. אבל במאמר נוקב שפורסם בסוף השבוע טוען פרופ' רוברט רייך, מומחה

למדיניות ציבורית בברקלי ושר העבודה לשעבר בממשל של ביל קלינטון, כי פרשיית הליבור קשורה באותה המידה גם לבנקים בארצות הברית.

 

רייך הולך רחוק יותר וטוען "אין ספק שגם וול סטריט מעורבת. הבנקים הגדולים, כולל ג'יי פי מורגן, סיטיגרופ ובנק אוף אמריקה, גם הם עלולים להיות מעורבים בפרשייה. אין סיכוי שברקליס היה מצליח להשפיע בצורה חדה כל כך על הליבור ללא עזרה מתוחכמת מצד הבנקים האמריקאיים הגדולים", טוען רייך. "אם זה מה שיתגלה, אני יכול לומר בוודאות שהסיבה שבעטיה הם השתתפו בחגיגה זהה לזו של ברקליס - להרוויח יותר כסף".

 

לחלק האשמה עם אחרים

 

רייך מעריך שברקליס שש לשתף פעולה עם הרשויות בארה"ב, כי הוא סבור שזה יאפשר לו לחמוק מעונש כבד יותר אם יעביר חלק מהאשמה למוסדות פיננסיים אחרים. רייך מחלק את הפרשייה לשניים. "ב־2007 ברקליס, וכפי הנראה גם בנקים אמריקאיים נוספים, ציטטו שיעורי ריבית ליבור (שיעור הריבית הבין־בנקאית) מפוברקים. לו הרגולטור האמריקאי היה עולה על זה, ייתכן שהיה מסוגל לפעול מוקדם יותר בטיפול שורש מניעתי להשלכות של המשבר הפיננסי שהגיע ב־2008", הוא אומר.

 

לדבריו, שערורייה נוספת שהחלה כבר ב־2005 חמורה הרבה יותר וקשורה למסחר בנגזרים שהבנקים מקיימים על ריבית הליבור. על פי ממצאי החקירה של רשות ניירות ערך הבריטית, סוחרים של ברקליס פנו לאנשים במחלקות מסוימות בבנקים המצטטים את ריבית הליבור, כדי שהריבית שהם יציעו תתאים לפוזיציות שבהן ירוויח הבנק.

 

כתבי האישום בדרך

 

"מדובר במסחר לפי מידע פנים. זו עבירה פלילית", טען רייך. "הלקוחות התמימים היו משוכנעים שהציטוטים של ריבית הליבור הם טהורים, ללא התערבות כלשהי, ונשענים באופן מלא על בסיס מחירו של הכסף. כולנו פעלנו לפי הנחת הבסיס הזו באינספור עסקאות שביצענו עם כספנו, בכל העולם. אם יתברר שההאשמות האלה נכונות, הרי שמדובר בסקנדל בקנה מידה קוסמי של טריליוני דולרים שהחוסך הממוצע הפסיד או אולי היה יכול לחסוך, ובמקום זה זרמו לבנקים.

 

"האמריקאים עדיין לא מודעים לגודל השערורייה. הם עייפים מהתוצאות של המשבר הפיננסי בארה"ב ולא מסוגלים לשמוע דבר הקשור לוול סטריט. החלק הציני בכל הסיפור הזה הוא שוול סטריט עדיין חזקה מתמיד. אף בנקאי לא הועמד לדין בכל מה שקשור לקריסה הפיננסית של 2008. להפך, הם חזרו לעשות כסף".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x