בלעדי ל"כלכליסט" - שמן מתכננת קידוח והפקת נפט שיהיה מוכן לשיווק בסוף 2013
המיסוי על מכירת הנפט יחל רק לאחר השגת תשואה של 200% על ההשקעה ובתנאי שפיתוח המאגר יסתיים לפני ינואר 2014
המירוץ אחר הטבת המיסוי של ועדת ששינסקי מגיע לראשונה למגזר הנפט - חברת האנרגיה שמן מתכוונת לבצע מהלך מאוחד של קידוח והפקת נפט בעת ובעונה אחת במאגר הפוטנציאלי ים 3, כך שיהיו בידיה מאגרי אנרגיה מוכנים למכירה כבר בסוף 2013. כך נודע ל"כלכליסט". השיטה שבאמצעותה רוצה שמן להשיג את המטרה היא ביצוע קידוח רחב שכולל דיפון מיוחד שיאפשר הפקת נפט ואחסנתו המיידית באונייה ייעודית או הזרמה שלו באמצעות צנרת לאחד מבתי הזיקוק בישראל, כנראה בית הזיקוק של חברת פז באשדוד.
אתמול הודיעה שמן, שבשליטת חיים לייבוביץ', ג'קי בן זקן, אברהם נניקשווילי ומנופים פיננסים ובניהולו של יוסי לוי, כי קיבלה את אישור משרד הביטחון לביצוע קידוח במאגר שממוקם כ־16 ק"מ מערבית לאזור פלמחים.
האישור ניתן לחצי שנה והוא תקף החל מספטמבר. לפי הערכת חברת הייעוץ האמריקאית Netherland & Sewell, בים 3 קיים פוטנציאל להימצאות נפט (בהסתברות של כ־50%) בכמות של כ־120 מיליון חביות, כמות השקולה לכ־15 חודשי צריכה בישראל. בנוסף, בקידוח קיים פוטנציאל להימצאות גז (בהסתברות של כ־36%) בכמות של 1.8 TCF (טריליון רגל מעוקב), כמעט פי שניים מזה שהתגלה במאגר הגז היחיד שפעיל היום, ים תטיס, ושקול ל־12 שנות צריכה במשק הישראלי.
בשמן מאמינים שהם יצליחו להפיק מהמאגר נפט בכמות מסחרית, ולכן שריינו אסדה שתחל את עבודה בסוף השנה. סקר השפעות סביבתיות של מהלכי הקידוח, שאותו דרש לקבל משרד האנרגיה והמים, כבר נמצא בשלבי סיום והוא יוגש למדינה בשבועות הקרובים.
לפי מסקנות ועדת ששינסקי להעלאת רף המיסוי על חברות הגז והנפט, שאושרו כחוק במרץ 2011, המדינה תחל לגבות מס מהיזמים רק לאחר שאלה ירשמו תשואה של 150% על השקעתם, ובנוסף, המדינה העניקה "סוכרייה" שקבעה שתחילת גביית המסים תחל רק לאחר השגת תשואה של 200% על ההשקעה, ובלבד שפיתוח מאגר האנרגיה יסתיים לפני 1 בינואר 2014.
על פי הערכות ראשוניות, שמן תשאף להגיע לקצב הפקה של כ־20 אלף חביות נפט ביום. תחשיב מיסוי שבוצע בימים האחרונים, מעלה שהכנסות שמן, לפי המחיר הנוכחי של הנפט, עשויות להגיע ל־650 מיליון דולר בשנה. על פי חוק מיסוי תמלוגי הגז, עמידה ביעדי החברה תניב לה הטבת מס של 10%–12%, ששקולים ל־60–50 מיליון דולר בשנה או עד חצי מיליארד דולר לכל תקופת חיי המאגר.
עד כה סירב משרד הביטחון לאשר עבודות במקום בשל קרבתו לכאורה למתקנים אסטרטגיים של המדינה. אחת הדרישות שהועלו בעבר על ידי משרד הביטחון היתה היערכות החברה לפינוי העובדים והמתקנים מאזור הקידוח בהתראה של 24 שעות. הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי מונה ליו"ר הדירקטוריון של חברת שמן בנובמבר האחרון, ועל פי ההערכות, היכרותו המוקדמת עם משרד הביטחון סייעה להשיג את אישורי הקידוח. החברה התחייבה בפני משרד הביטחון לאיטום מהיר של פי הקידוח ופינוי העובדים בתוך 24 שעות, זאת תוך השארת המתקנים במקום. שיטה זו תאפשר את המשך ביצוע העבודות מאוחר יותר בלי לגרום נזק למאגר.