בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות בציפייה לצעדים מהבנק המרכזי
פוטסי בלונדון וקאק בפאריז עלו ב-1.3%, דאקס בפרנקפורט הוסיף 1.4% ובורסת מינו באיטליה זינקה ב-2.6%; איטליה הנפיקה אג"ח בהיקף 5.48 מיליארד יורו כאשר התשואה על אג"ח ל-10 שנים ירדה ל-5.96% בהשוואה להנפקה בחודש שעבר
נתונים עגומים שפורסמו היום הראו כי מצבה של אירופה רק מחמיר.
מדד אמון הצרכנים והמנהלים בגוש היורו ירד ל-97.9 נקודות החודש בהשוואה ל-89.9 נקודות ביוני, כך הודיעה הנציבות האירופית היום. זוהי הקריאה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2009.
בתוך כך, איטליה הנפיקה אג"ח בהיקף 5.48 מיליארד יורו – קרוב ליעד ההנפקה של 5.5 מיליארד יורו. התשואה על האג"ח ל-10 שנים בהנפקה הייתה 5.96% בהשוואה ל-6.19% בהנפקה ב-28 ביוני.
הימים הקרובים נחשבים קריטיים לשווקים הפיננסים, כאשר גם הבנק האירופי המרכזי וגם הפד צפויים לערוך פגישות לקביעת המדיניות המוניטרית. שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר, יפגש היום בברלין עם שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה ועם נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי.
השיאים שרשמו בשבוע שעבר התשואות על האג"ח הספרדיות יצרו אחדות דעות בקרב בכירי הכלכלנים בעולם שהתריעו כי ספרד תזדקק בוודאות לחילוץ מלא. ואולם קבוצת החשיבה האירופית הנחשבת Open Europe פרסמה בסוף השבוע מחקר שמראה כי צעד כזה הוא בלתי אפשרי מבחינה כלכלית ופוליטית.
על פי המחקר, צורכי המימון של ספרד מהיום ועד 2015 מסתכמים ב־542 מיליארד יורו, כאשר מערכת הבנקאות זקוקה ל־100 מיליארד יורו נוספים. אולם חבילת חילוץ דומה לזו שהועברה ליוון תרוקן את קרן החילץ של גוש היורו, שמסתכמת ב־500 מיליארד יורו, ולא תותיר ברירה אלא למצוא פתרון אלטרנטיבי. ההערכה של Open Europe מבוססת על ההנחה שספרד תאבד את הגישה לשוקי האג"ח למשך שלוש שנים, לאחר שעלויות המימון יטפסו לרמות בלתי אפשריות.
בסדרה של ראיונות במהלך סוף השבוע אמר ז'אן קלוד יוניקר כי גוש היורו נמצא בנקודה מכרעת וכי אי אפשר להשתהות נוכח הזינוק בתשואה על האג"ח של ספרד.
"אין לי ספק שניישם את ההסכמים שאליהם הגענו בוועידה האחרונה. אנחנו עדיין צריכים להחליט על לוח זמנים. זה תלוי בהתפתחויות במהלך הימים הקרובים", אמר יוניקר בהמשך להכרזות דומות מצד קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת איטליה מריו מונטי ונשיא צרפת פרנסואה הולנד.
HSBC דיווח על רווח לפני מס של 12.7 מיליארד דולר בששת החודשים שהסתיימו בסוף יוני, עלייה של 11% בהשוואה לשנה שעברה ומעל לממוצע תחזיות האנליסטים שצפו רווח של 12.5 מיליארד דולר. כמו כן, הבנק הקצה 2 מיליארד דולר כדי לכסות עלויות משפטיות ורגולטוריות ולפצות לקוחות בבריטניהעל רקע החקירה של הבנק בעניין הלבנת הון בארה"ב וחשיפתו של הבנק לפרשת קביעת ריבית הליבור.
ברקליס, הבנק הבריטי שעמד במרכז פרשת המניפולציה בריבית הליבור, פרסם את תוצאות המחצית הראשונה של השנה, שהיו גבוהות מתחזיות האנליסטים. הרווח לפני מס, לא כולל הוצאות חד פעמיות, עבור ששת החודשים שהסתיימו ב-30 ביוני, עלה ב-13% ל-4.2 מיליארד ליש"ט (6.6 מיליארד דולר), זאת לעומת תחזיות לרווח של 3.96 מיליארד ליש"ט.