"נצליח להגיע להסדר חוב גם בלי זיל פלדמן"
בנק דיסקונט דורש להכריז על בעל השליטה בפולאר השקעות כפושט רגל, אבל המנכ"ל מנסה לשדר ביטחון: "הבעיות עם פלדמן מקשות, אך זה רק עניין של זמן עד שנשיב את כל החובות לנושים"
בקשת בנק דיסקונט להכריז על בעל השליטה בפולאר השקעות, זיל פלדמן, כפושט רגל לא פוגמת בביטחון של מנכ"ל החברה אורי שני. "אנחנו נמצאים במתווה להסדר עם כל הנושים", אומר שני. "הנושים לא רוצים לפרק את החברה כי הם רואים שיש לנו עודף של נכסים על ההתחייבויות. זו רק בעיה של עיתוי".
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי בנק דיסקונט פנה לבית המשפט כדי שיכריז על איש הנדל"ן האמריקאי זיל פלדמן כפושט רגל, בגלל חוב של יותר מ־130 מיליון שקל על הלוואה שקיבל לרכישת השליטה בחברת הנדל"ן פולאר השקעות ב־2007. אם תאושר בקשת דיסקונט, הבנק עשוי להשתלט על נכסיו של פלדמן בישראל, בין היתר על אחזקתו בפולאר (41%).
"הבעיות עם בעל השליטה די מקשות", אומר שני. פלדמן חייב לחברה כ־12 מיליון שקל, שמיועדים לתשלום בינואר 2013, ושני אומר כי אינו יודע מה יהיה עם החוב. למרות זאת, אומר המנכ"ל כי "אני מניח שמחזיקי האג"ח, קרן אוריגו והבנקים (הנושים שלהם חייבת פולאר כ־220 מיליון שקל - א"ג) יכולים להגיע להסדר עם הנהלת החברה והדירקטוריון שלה, גם בלי בעל השליטה". שני מדגיש כי אינו הנציג של פלדמן, אך מסביר שבעל השליטה, המכהן כיו"ר החברה, מעודכן במתרחש.
שני אומר כי מצבו של פלדמן מעיב על אפשרות של החברה לגיוס הון לאחר ההסדר בהנפקת זכויות. לדבריו, במצב כזה החברה היתה מעוניינת בהתחייבות מבעל השליטה להשתתף בהנפקה. "אין ספק שפולאר צריכה הזרמה של מזומנים", אומר שני ומדגיש כי החברה שוקלת אפשרויות אלטרנטיביות להזרמה.
פלדמן השלים את רכישת השליטה בפולאר בתחילת 2007 תמורת סכום כולל של 207 מיליון שקל. לפלדמן הוקצו כ־40% מהון המניות, ואילו לידר, שממנה רכש את השליטה, נותרה עם שיעור אחזקה של כ־30% (ה־30% הנותרים הוחזקו בידי הציבור).
"ב־2008–2009, עם התרסקות שוק הנדל"ן במזרח אירופה והתפוצצות בועת הסאב־פריים בארה"ב, ספגה פולאר מחיקות כבדות שהובילו את פלדמן להביא אותי לחברה בסוף 2009 במטרה להבריא אותה", אומר שני.
שנה לאחר מכן נקלעה החברה לסערה נוספת. באפריל 2010 התפוצצה פרשת הולילנד - פרויקט הנדל"ן שבו מחזיקה פולאר בכ־60% - שבה נבדק החשד כי יזמי נדל"ן שיחדו בכירים, ובהם אהוד אולמרט, כדי לקדם את הפרויקט ופולאר ספגה הפסדים בעשרות מיליוני שקלים.
"לא ראיתי את נושא הולילנד מהדו"חות, כי באותו הזמן הולילנד היה פרויקט שמכר הרבה דירות", אומר שני ומדגיש כי המנהלים של הפרויקט שנגדם הוגשו האשמות אינם מתקופתו של פלדמן כבעלים או שלו כמנכ"ל. "פרשת הולילנד השפיעה מאוד קשה על החברה ועל איתנותה. מחקנו 200 מיליון שקל, זה לא הולך ברגל גם לנוחי דנקנר.
"בעקבות המעצרים וכתבי האישום ועדות התכנון עשו תכנון מחדש לכל הקרקעות שהיו מוערכות במאות מיליוני שקלים, ונאלצנו למחוק אותן מהספרים, וכך הן גם לא יכולות לשמש כבטוחות לבנק - הכל מוקפא על ידי המדינה. תחשוב איזה נזק זה לחברה.
"הצלחתי להגיע להבנה עם הפרקליטות שלא יוגשו כתבי אישום, ולפיה היינו צריכים להסכים לכמה ויתורים, על יחידות דיור וכדומה, בהיקף של 40–50 מיליון שקל, אבל בתמורה היה סיכוי לצאת מהפרשה. לא הצלחנו בגלל שהשותפים שלנו (קרדן נדל"ן ולאומי - א"ג) טרפדו את העסקה".
בשנתיים האחרונות ביצעה פולאר שורה של מימושים כדי להקטין את המינוף ולעמוד בהתחייבויותיה לבעלי האג"ח, שלהם היא חייבת 140 מיליון שקל, לקרן המנוף אוריגו, שלה היא חייבת כ־60 מיליון שקל, ולבנקים, שלהם חייבת החברה 18 מיליון שקל. "לפני כחצי שנה הצלחנו לסגור הסכם בפרויקט 51 (פרויקט בניו יורק שבו החזיקה החברה כ־50% - א"ג) עם קרן CIM. החזרנו כ־60 מיליון שקל לישראל ונותרנו עם 18% בפרויקט בלי סיכון". כיום נותרו לפולאר כ־30 מיליון שקל מהסכום, לאחר ששילמה התחייבויות שונות, בהן תשלום ריבית למחזיקי האג"ח ותשלום לאוריגו.
"הכנסנו את קרן אוריגו ב־2010 כי היינו צריכים כסף לצמיחה. זה היה לפני שראינו את ההאטה בפרויקטים השונים".
החוב לאוריגו מגובה בבטוחות משמעותיות, מה שעורר את זעמם של חלק ממחזיקי האג"ח, שנותרו עם חברה שלא יכולה לספק להם ביטחונות. "מחזיקי האג"ח רוצים ביטחונות ואנחנו חושבים שאפשר לתת להם", מסביר שני. "יש קושי מסויים עם אוריגו, אבל אני חושב שהם גם מבינים. בין החברה לבין בעלי האג"ח וקרן אוריגו אין סכסוך. אוריגו האמינה בחברה, אבל גם היא לא צפתה את כל מה שקרה מאז שנכנסה, אך בשביל זה הקרנות האלה הוקמו".
בהתייחסו למתווה להסדר החוב עם הנושים מספיר שני כי "מדובר על כל החובות בלי ויתור. זה מתווה שחלקים גדולים ממנו מוסכמים, אבל עדיין זה מתעכב. בכל מקרה, לא ביקשנו מחיקת חובות, אלא רק פריסה.
"פולאר מכרה כבר הרבה נכסים, בהם את קניון אם הדרך, חברת סיטי פס והמשרדים ברחוב הארבעה בתל אביב. יש לנו עוד נכסים ששווים הרבה כסף. נוכל לפרוע את החובות שלנו, זה רק שאלה של עיתוי, אנחנו לא רוצים למכור נכסים ב־Fire Sale (מכירת חיסול - א"ג)".
בעקבות ירידה באחזקה בחברה־הבת הבורסאית גול פרטנרס, שטרם פרסמה את דו"חותיה, מ־75% ל־25%, צפויה פולאר השקעות לפרסם בשבוע הבא את דו"חותיה לרבעון הראשון של 2012, צעד שיאפשר להשיב את המניה למסחר לאחר השעיה ארוכה.