הפסקת מסחר: "כל אנליסט חייב לחוות בועה או שתיים"
בחדרי המסחר של קומרצבנק בלונדון ומריל לינץ' בניו יורק חווה גלעד אלפר מאקסלנס על בשרו איך בועה הולכת ומתנפחת עד לפיצוץ
גלעד אלפר, אנליסט בכיר במחלקת הברוקראז' של אקסלנס, היה פריק של פיזיקה מאז שהוא זוכר את עצמו. "זה היה תחום שתמיד עניין אותי. קראתי את כל ספרי המדע הפופולרי ולמדתי פיזיקה ומתמטיקה בתיכון", מסביר אלפר.
את אהבתו למדעים מדויקים החליט אלפר לממש כשנרשם לתואר ראשון בפיזיקה באוניברסיטה, אך לבסוף שינה כיוון לנתיב מקצועי ופרקטי יותר. "נהניתי מהלימודים, אבל אחרי שסיימתי בערך שני שלישים מהתואר הבנתי שזה לא נכון עבורי מבחינה תעסוקתית". לקראת סוף התואר עזב אלפר את החוג לפיזיקה, והצטרף לחוג לכלכלה, שם סיים את לימודי התואר הראשון.
הדרך לוול סטריט מתחילה בנורבגיה
לאחר סיום הלימודים אלפר חיפש דרך לתואר שני במינהל העסקים. לאחר שבדק כמה מקומות בחו"ל נתקל בבית הספר הנורבגי לכלכלה בברגן. "זה נראה היה כרעיון מוצלח - הלימודים היו באנגלית וקיבלתי מלגה מלאה, כך שלא הייתי צריך לעבוד".
לאחר שחזר לארץ התברג בשוק ההון כאנליסט טכנולוגיה בזנקס - בית ההשקעות הישראלי הראשון שלקוחותיו היו משקיעים מוסדיים זרים, והיווה את הבסיס לפעילות של אקסלנס נשואה ברוקראז' כיום. "זה היה בסוף שנות התשעים בשיא בועת הטכנולוגיה. זה היה שוק מטורף, וקיבלתי את התפקיד ללא שום ניסיון קודם".
בשנת 2000 אלפר שוב ארז את המזוודות ועבר לעבוד בשלוחה הלונדונית של הבנק הגרמני קומרצבנק. "זה היה התפקיד הכי משמעותי בקריירה שלי כי הניסיון של עבודה בלונדון בזמן התנפחות והתפוצצות הבועה הוא ניסיון שלא יסולא בפז. מבחינתי, זה היה להיות בזמן הנכון במקום הנכון. היה מדהים לראות איך כולנו - חברות, עיתונאים, אנליסטים וכלכלנים - המשכנו לחיות את הבועה אף על פי שראינו איך היא מתנפצת מול העיניים. מבחינתי, מה שרואים היום, מה שראינו ב־2008 ומה שראינו ב־2000 הם היינו הך. התגובה של השוק זהה ומביאה לידי ביטוי ניסיון להתחמק מהמציאות. בהתאם לתקופה, רק צריך להחליף את המילה טכנולוגיה בחוב, באינטרנט או בסאב־פריים - המונחים השתנו, אבל העיקרון זהה".
מסעותיו של אלפר בעולם לא נעצרו בלונדון. "ב־2005 החלטתי לעזוב, ועברתי לעבוד במשך שנתיים במריל לינץ' ניו יורק כאנליסט טכנלוגיה".
מה שרואים משם בגדול, רואים גם מכאן
"אחרי כמעט עשר שנים רצופות בחו"ל הגעתי לקצה גבול היכולת שלי וב־2007 חזרתי לעבוד בארץ, תחילה לפריזמה, כאנליסט ביי סייד, וב־2008 חזרתי לאקסלנס נשואה (לאחר שמוזגה עם זנקס - ע"צ) כאנליסט בכיר.
"באופן כללי, ההבדל בין להיות אנליסט כאן לבין שם הוא קטן, כי העבודה היא אותה עבודה והניתוח הוא אותו ניתוח. אבל יש כמה תחומים אחרים שבהם התפקידים נראים אחרת. העבודה כאנליסט חברות בחו"ל מצריכה נסיעות רבות לעומת העבודה בישראל, שבה הפריסה הגיאוגרפית מצומצמת מבחינת המרחבים בחו"ל. כמו כן, התרבות הארגונית בחו"ל הרבה יותר מכופתרת והמבנה של הפעילות מהודק והיררכי יותר.
הטעויות שלי להתרחק מהעדר
"למדתי מהניסיון שצריך לקחת בעירבון מוגבל גם מה שהחברה עצמה אומרת לך, והתובנות שלי על איך שהעולם פועל השתפרו משמעותית בשל כך. מי שאמר לפני התפוצצות הדוט.קום שהאינטרנט זה בועה התייחסו אליו כהוזה, או מטומטם. המשמעות העמוקה היא שאסור לסמוך על דעת הרוב. צריך להפעיל חשיבה עצמאית ולא להיות מושפע ממה שכולם חושבים, מה שכתוב בעיתונים או מה שאנליסטים אומרים. גם אני טעיתי אז, כמו כולם, והייתי אחד החסידים השוטים של הטכנולוגיה - זו המשמעות של ניסיון, כל אנליסט חייב לעבור בועה או שתיים בקריירה".
אם לא הייתי... קרוב לוודאי שהייתי וטרינר
לפני כמה שנים ייסדתי עם חברים אמריקאים שלמדו איתי בנורבגיה סטארט־פ בתחום הטכנולוגיה. כיום אני מייעץ, ואני מאוד גאה שלפני כשבועיים פתחנו מרכז פיתוח מצומצם גם בארץ. בסך הכל מועסקים בסטארט־אפ שלנו 15 עובדים בנורבגיה, צ'כיה, טייוואן וסן פרנסיסקו. אולם, אם הייתי צריך לבחור מקצוע אחר שרחוק משוק ההון, קרוב לוודאי שהייתי וטרינר, למרות שלפני עשרים שנה הייתי אומר שאני רוצה להיות פיזיקאי".
והרי התחזית כלכלת ארה"ב בדרך למטה
"אני מאוד פסימי לגבי השווקים בארה"ב ואירופה, שלדעתי סובלות מאותה מחלה. המצב בארה"ב הרבה יותר נורא מהרושם שמקבלים כשקוראים את העיתונים. גם ארה"ב וגם מדינות אירופה הפכו למדינות רווחה ענקיות שלא מסוגלות לממן את עצמן יותר. במקום להודות בזה הן דוחות את הקץ באופן מלאכותי באמצעות הדפסת כסף, הגדלת החוב, מיסוי משתק וטריקים ממשלתיים נוספים. אין לי ספק שכשהקץ יגיע, הוא יהיה הרבה יותר גרוע מהמציאות הנוכחית.
"אני מדמה את ארה"ב לאחד משני אצנים שרצים ופתאום שניהם נפצעים. אחד עובר להליכה, ומגיע לקו הסיום אחרי הרבה מאוד זמן, אבל על הרגליים. לאצן השני ניגש הרופא במהלך המירוץ ותוקע לו סמים מאלחשים וממריצים כדי שימשיך לרוץ. הוא חוזר לרוץ ועוקף את האצן הראשון, אבל לפני שהוא מגיע לקו הגמר הוא מת".
ניצול הזדמנויות חברות צריכה סיניות
"בדומה לארה"ב, גם דעתי על הדולר היא שלילית, ולכן לא אמליץ על אג"ח אמריקאיות. אולם, יש הזדמנויות בתאגידים אמריקאיים שהם יצואנים גדולים כמו אינטל או מיקרוסופט. אני סבור שארה"ב היא אבן ריחיים על צוואר העולם, וכשהיא תתמוטט, העולם ירוויח. כשארה"ב תיפול, הסינים יתחילו לצרוך את מה שהם מייצרים ויעברו למודל מוטה צריכה וארה"ב תפסיק לייצא אינפלציה לעולם. לכן אני ממליץ להשקיע במניות של חברות צריכה סיניות, במטבעות של מדינות שמצבן טוב כגון שבדיה, נורבגיה וקנדה, ובמניות של חברות כרייה, אנרגיה וזהב".
בזמני החופשי מנקה את הראש בטניס
"למרות העומס בעבודה, אני מקפיד לשחק טניס, לפחות פעמיים־שלוש בשבוע. זה ניקוי ראש אדיר. בסקנדינביה שיחקתי רק בדמינטון שבניגוד למה שחושבים, הוא לא ספורט קל".
השורה התחתונה של אלפר: "להתרחק מהדולר ומאג"ח ארה"ב, להעדיף מטבעות של שבדיה ונורבגיה, ולחפש חברות צריכה סיניות וחברות כרייה"
גלעד אלפר (42)
מגורים: רמת גן
השכלה: תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת ת"א. MBA מבית הספר לכלכלה בברגן, נורבגיה
תפקיד: אנליסט בכיר בבית ההשקעות אקסלנס נשואה ברוקראז'
תפקידים קודמים: אנליסט טכנולוגיה בקומרצבנק ובמריל לינץ'