בזן: גירעון של 290 מיליון דולר בהון החוזר
החברה, בניהולו של פנחס בוכריס ובשליטתה של החברה לישראל, עברה להפסד של 100 מיליון דולר ברבעון השני בשל התנודתיות במחירי הנפט
חברת בזן, בשליטה של החברה לישראל, פרסמה אתמול את דו"חותיה לרבעון השני שאותו סיימה בהפסד של 98.8 מיליון דולר. מדובר בצניחה חדה בביצועים השוואה לרבעון המקביל אשתקד, שאותו סיימה החברה ברווח של 50 מיליון דולר. לשם השוואה, בזן סיימה את 2011 כולה עם הפסד של 76.4 מיליון דולר - שעדיין נמוך מההפסד ברבעון השני. הכנסות החברה הסתכמו ב־2.45 מיליארד דולר לעומת 2.653 מיליארד דולר ברבעון המקביל.
בחברה מייחסים את ההפסד הכבד למספר גורמים, ובראשם תנודות חריגות במחירי חבית הנפט במהלך הרבעון השני של 2012. לטענת החברה, במהלך הרבעון נע מחירה של חבית נפט בין 88 דולר בשפל ל־128 דולר בשיא. בזן, שעוסקת בזיקוק מוצרים שונים ביניהם בנזין, סולר ודלק סילוני, מושפעת ישירות מתנותיות במחירי הנפט וכן על המלאי שזיקקה החברה.
מרווחי הזיקוק מזנקים
עוד טוענים בחברה כי עיתוי עריכת דו"חות הרבעון השפיע ישירות על שווי המלאי שברשותה והוא ירד בכ־70 מיליון דולר.
ירידת מחירי הנפט הובילה לעליית מרווח הזיקוק - הפער בין מחיר חבית הנפט שאותה רוכשת בזן לבין המחיר הסופי של התזקיק אותו היא מוכרת. פער זה הגיע ברבעון הנוכחי לכ־6 דולר לחבית לעומת כ־1.5 דולר ברבעון המקביל אשתקד.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אלא שלמרות זאת, בפערי הזיקוק החברות־הבנות שפועלות תחת בזן רשמו אף הן הפסדים. כך לדוגמה חברת כאו"ל (כרמל אולפינים), שמרכזת את העבודה במגזר הפולימרים, רשמה ברבעון האחרון הפסד תפעולי של 49 מיליון דולר לעומת רווח תפעולי של 20 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ההפסד מיוחס לירידה במחירי הנפטא (נפט גולמי). חברת גדיב, שמרכזת את פעילות מגזר חומרי הגלם לתעשיית הטקסטיל, סיימה אף היא בהפסד תפעולי של 17 מיליון דולר, וזאת לעומת רווח תפעולי של 7 מיליון דולר ברבעון השני של 2011. בגדיב מייחסים את ההפסד לירידה בביקוש למוצרים בתעשיית הפוליאסטר.
כתוצאה מכך, רשמה בזן הפסד תפעולי של כ־107 מיליון דולר לעומת רווח תפעולי של 94 מיליון דולר ברבעון המקביל. "שינויים תכופים במחירי הנפט ובמרווחי הזיקוק ממשיכים להשפיע על תוצאות בזן גם ברבעון השני של 2012. אני שמח כי ברבעון הקרוב נסיים את אחד מהפרויקטים החשובים והמסובכים שידעה החברה והתעשייה הישראלית, פרויקט המידן (מתקן זיקוק חדש – ל"ג) המסמל יותר מכל את הפיכתה של בזן לחברה שונה מבחינת מעמדה, רווחיותה ותרומתה לבעלי מניותיה. מלבד פרויקט זה המשכנו במימוש התוכנית להשקעות נרחבות בתחום איכות הסביבה והיום פועלת בזן כחברה ממוזגת בתחום התפעולי והניהולי", אמר יו"ר החברה היוצא יוסי רוזן.
חברות הבת לא עומדות בהחזרי ההלוואות
משרד רואי החשבון סומך חייקין, שערך את דו"חות בזן צירף אליה הבהרה, שלפיה קיים גרעון בהון החוזר של החברה בהיקף של 290 מיליון דולר. בבזן מנמקים את ההערה שנרשמה שם באי־עמידה באמות המידה הפיננסיות שנקבעו על ידי התאגידים שהעניקו הלוואות לחברה בעיקר עבור בניית מתקן הזיקוק החדש ("מידן"). אמות מידה אלו כללו עמידה ברווח תפעולי תזרימי (EBITDA) שגבוה מכ־50 מיליון דולר, כשבפועל הוא הסתכם בכמחצית מכך.
בבזן מסבירים בהמשך שהם נאלצו להתמודד עם הגירעון על ידי סיווג ההלוואות לזמן ארוך כהלוואות לזמן קצר (מתוכם בהיקף של 186 מיליון דולר רק עבור כאו"ל) וזאת למרות שהנושים לא דרשו זאת. כדי להתמודד עם הבעיה מציינים בחברה ארבע צעדים אופרטיביים: השלמת פרויקט הקמת מתקן הזיקוק החדש (מידן) שאמור לפעול עד סוף הרבעון השלישי של 2012, השלמת השינוי הארגוני בחברה שהחל בפברואר השנה ושכולל בעיקר איחוד פעילויות ל־3 חטיבות עסקיות, מעבר לשימוש בגז טבעי משותפות ים תטיס ושיפור תנאי האשראי מול ספקים.
בנוגע לתנאי האשראי, מבהירים בחברה שלמרות ההפסד הרבעוני היא סיימה עם תזרים מזומנים חיובי של 518 מיליון דולר. לגבי הגז הטבעי מסבירים בחברה שהוא כבר הגיע לרף של כ־60% מההתקשרות החוזית בינהם לבין שותפות "ים תטיס", ושהחברה צפויה להרחיב את החוזה לאחר שיסתיים המו"מ בין החברה לישראל לבין שותפות "תמר".