שוק הנדל"ן למגורים מתעורר: "אנשים שישבו על הגדר ירדו ממנה, הביקוש לדיור עדיין קשיח"
איתמר דויטשר, מנכ"ל חברת התשתיות והבנייה אלקטרה, מבהיר כי "קצב המכירות של דירות למגורים לא נפגע, ובחצי השנה האחרונה ראינו גידול בהיקפי הפרויקטים שלנו. אני מזהה תהליך של התייצבות מחירי הדירות או עלייה קלה שלהם"
נתוני בנק ישראל והשמאי הממשלתי לפני שבועיים הצביעו על מגמת הפשרה של שוק הנדל"ן למגורים בישראל, עם גידול בהיקף המשכנתאות לרכישת דירות ועליית מחירים בענף, אחרי תקופה של קיפאון. "אני מזהה בארץ תהליך של התייצבות מחירים או התחלת מגמה של עליית מחירים קלה", מאשר איתמר דויטשר, מנכ"ל חברת התשתיות והבנייה אלקטרה, את המגמה בראיון ל"כלכליסט". "אנשים שישבו על הגדר ירדו ממנה. הביקוש לבנייה למגורים בארץ עדיין קשיח.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"בגלל אילוצים נקודתיים כמו מחסור בעובדים זרים או מגבלות על תנאי נטילת המשכנתאות ראינו ברבעונים האחרונים או בשנים האחרונות תנודתיות ברמות הביקוש, אולם בראייה רחבה של עשור או שניים מבינים שקצב המכירות של דירות למגורים לא נפגע והוא עדיין נשמר סביב 25–30 אלף יחידות דיור לשנה - למרות משתנים חיצוניים או פנימיים שמאיימים לפגוע בו. ההתאמה המשוכללת בענף בין הביקוש להיצע מסייעת לו לשמור על יציבות".
לדבריו, "היקפי הבנייה למגורים בארץ ממשיכים לגדול חרף התחזיות הקודרות. בחצי השנה האחרונה ראינו גידול בהיקפי הפרויקטים שלנו וגם בפרויקטים שבהם אנחנו משתתפים כקבלני משנה".
בזכות זכיית אלקטרה במרכז להקמת עיר הבה"דים, כחלק מקבוצה שכוללת את מנרב ורד בינת (אלקטרה תחזיק ב־25% והשותפות שלה ב־75%), טיפס צבר ההזמנות השנתי של אלקטרה לשיא של 5.66 מיליארד שקל בסוף הרבעון השני. "רוב ההזמנות הללו מיועדות לביצוע במהלך השנתיים הקרובות", מציין דויטשר. מהלך נוסף שביצעה אלקטרה ביולי האחרון הוא רכישת 51% מחברת חופרי השרון תמורת 51 מיליון שקל, לאחר שניסיון לרכוש את פעילות שירותי האנרגיה לתעשייה של חברת דלקיה מקבוצת ואוליה נכשל בעקבות סירוב הממונה על הגבלים עסקיים לאשר את העסקה.
האם מדובר בשינוי כיוון עסקי של החברה?
"הגדרנו לעצמנו להיכנס לתחום פרויקטי הנדסה ותחבורה מורכבים, והרכישה של חופרי השרון תאפשר לאלקטרה להשלים את המהלך האסטרטגי המזוהה כאחד ממנועי הצמיחה העתידיים של החברה.
"לאלקטרה יש היום ארבעה תחומי פעילות מרכזיים: יזמות נדל"ן מסורתית, יזמות בפרויקטים לאומיים כזכיינית, חטיבת קבלנות וחטיבת שירות ואחזקה".
יש חשש מהקטנת התקציבים לפרויקטי תשתיות בעקבות המשבר הגלובלי?
"תחום התשתיות בארץ דווקא צפוי ליהנות מעדנה, בעיקר לנוכח ההיקף הגדול של התוכניות הממשלתיות בתחום התחבורה, הגז, המים והחשמל. בתחום התשתיות הלאומי 35 מיליארד שקל מופנים לתחום הבנייה למגורים, 15 מיליארד שקל לבנייה שאינה למגורים ו־20 מיליארד שקל נוספים לתשתיות. ייתכן שיהיה אפילו קושי מבחינת היכולת הענפית להתארגן לקראת כל כך הרבה פרויקטים במקביל.
"לנוכח הירידה בפעילותן של חברות קבלניות זרות באירופה בגלל משבר גוש היורו, רואים אותן מסתובבות בישראל. רמת המחירים שהן מציעות ביחס לחברות הישראליות עדיין גבוהה, אבל רואים שהן מנסות לתקוע כאן יתד, וזה סממן מובהק להזדמנויות הרבות שקיימות גם עבורנו בתחום הזה".