$
בורסת ת"א

סיכום תשע"ב בבורסה: המדדים עלו, המשקיעים - ברחו

למרות השנה הסוערת שעברה על הכלכלה העולמית, מדד ת"א 100 סיים בעלייה של 7.5% ומדד ת"א 100 קפץ ב-6.1%; בבילון זינקה השנה ב-473% ואי.די.בי צנחה ב-72%; מעל לכל השנה התאפיינה בירידה חדה במחזורי המסחר

גיא בן סימון 18:3113.09.12

שנת תשע"ב בבורסה המקומית היתה אחת השנים הסוערות ביותר שידעו המשקיעים בישראל מאז החלו להיסחר המניות באחד העם - הסדרי חוב, מחאה חברתית, רפורמה בשוק הסלולר, קריסת הפירמידות ואם זה לא מספיק אז היה גם משבר כלכלי עולמי שמאיים להגיע בכל רגע לגבולות ישראל.

 

בסיכום שנתי של המדדים המובילים התמונה נראית חיובית - מדד ת"א 25 עלה ב-7.5% ות"א 100 טיפס ב-6.1%. אולם כשמשווים את ביצועי המדדים לאלו של חו"ל מתגלה תמונה מעט שונה - דאו ג'ונס הוסיף 21% לערכו ב-12 החודשים שחלפו, נאסד"ק עלה ב-26% ו-S&P טיפס ב-25% לרמת שיא של 5 שנים.   

  

"הסיפור הגדול בשנה החולפת הוא מחזורי המסחר הנמוכים המשקפים היעדר נזילות", אומר מורן צור מנכ"ל מיטב טרייד בשיחה עם "כלכליסט" לרגל סיכום השנה. "אין נזילות במסחר והספרדים (המרחק בין הביקוש להיצע) נפתחים. המחזורים יורדים לא רק כי אין מי שיסחר אלא כי הסוחרים היומיים יוצאים מהמשחק".

 

צור מתייחס בדבריו לירידה החדה בנפח המסחר בשנה החולפת. מחזור המסחר הממוצע במניות בשוק המקומי בשנה החולפת הסתכם ב-1.1 מיליארד שקל ביום - 40% פחות לעומת המחזור הממוצע בתקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, מחזור המסחר ביום המסחר האחרון לשנת תשע"א בבורסה הסתכם ב-1.9 מיליארד שקל לעומת מחזור של 995 מיליון שקל שנרשם היום.

 

"אני מוצא שלוש סיבות לירידה במחזורי המסחר", אומר צור, "האחד זה הרבה מאד כסף שיצא מהמוסדיים לחו"ל, הזרים שלא נמצאים בארץ. והציבור שהכסף שלו מחכה בחשבונות בריביות אפסיות ומחכה לירידת מחירי הנדל"ן אך זה לא קרה".

 

נועם לניר נועם לניר צילום: נמרוד גליקמן

 

המפלה בשוק התקשורת

 

הסערה בשוק התקשורת שנבעה מהרפורמות בענף וכניסתם של מתחרים חדשים לשוק הסלולר לא פסחה על מדד התקשורת שאיבד מתחילת השנה כ-44% מערכו.

 

"הרגולציה בענף התקשורת היתה רפורמה מאד חיובית אך האופן והעוצמה בה זה נעשה היו גדולים מדי וגרמו לציבור נזקים במקומות אחרים שפגעו במשק", טוען צור. "השליפות מהכובע והפופוליזם הזול מבריחים את הזרים שאומרים 'לא אשקיע ברפובליקת בננות שמשנה את חוקי המשחק'".

 

סלקום ופרטנר היו המניות שחטפו את המהלומה הגדולה ביותר בתחום. סלקום ירדה בשנה האחרונה ב-53% ואילו פרטנר צנחה ב-43%.  

 

המצטיינות של השנה 

 

שתי חברות שהצליחו לרשום את השנה הטובה בתולדותיהן היו מלאנוקס של אייל ולדמן ובבילון של נועם לניר. "ההיסטוריה, ההתנהלות והאירועים הוכיחו שנכשלתי ברוב הדברים האחרים שניסיתי או התיימרתי לעשות, ומאוד הצלחתי, באופן עקבי, ביזמויות האינטרנט שהקמתי", כך אמר לניר בראיון לפני כחודש. בבילון היתה החברה שרשמה את הביצועים הטובים ביותר מבין כל 100 המניות הגדולות בבורסה של תל אביב. בבילון, חברת האינטרנט שעשתה הסבה מחברה שמתמקדת בתוכנת תרגום לכזו המתמקדת באופטימיזציה של רכישת שטחי פרסום באינטרנט, רשמה בשנה האחרונה זינוק דמיוני של 473% והגדילה משמעותית את נפח המסחר במניה. 

 

צמודה אליה במקום השני ברשימת המצטיינות של השנה נמצאת מלאנוקס שרשמה תשואה של 270% מראש השנה שעבר. החברה בניהולו של אייל ולדמן נסחרת כיום לפי שווי שוק של 16 מיליארד שקל וממוקמת במקום השישי בבורסה מבחינת שווי שוק - יותר מהבנקים לאומי ומזרחי טפחות, יותר מחברת בזק, ופי שלוש משווי השוק של חברת אסם. "אני חושב שאחד הדברים החשובים להצלחה של מנהל היא להבין כל הזמן מה קורה בחברה ומסביב, לקבל החלטות ולפעול מהר", אמר יו"ר ומנכ"ל מלאנוקס איל ולדמן בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" כשניסה להסביר את ההצלחה המסחררת של החברה בשנה האחרונה.

 

ועדת צמח ומירה

 

שנה סוערת עברה גם על שוק האנרגיה בישראל. הגשת המלצותיה של ועדת צמח לייצוא הגז מישראל, כישלון הקידוח ברישיון "מירה" והחוזה הענק עליו חתמה חברת החשמל עם שותפות "תמר" ריכזו עניין רב אצל המשקיעים.

 

הנפגעת העיקרית מהפסקת הקידוח ב"מירה" היתה הכשרה אנרגיה שצללה ב-78% במהלך השנה. הכשרה של אוהד מראני היא גם המניה שרשמה את הביצועים הגרועים ביותר מבין 100 המניות הגדולות בתל אביב. 

 

השנה של שוק האג"ח

 

בסיכום שנתי מדדי התל בונד רשמו עליות של כ-4%. מניית אי.די.בי אחזקות של נוחי דנקנר ירדה השנה ב-71.7%, בעוד שאיגרות החוב של החברה רשמו ירידות חדות וחלקן נסחרות בתשואה של מעל ל-250%. למשל, אג"ח אי.די.בי אחזקות מסדרה ד' בעל מח"מ של 2.7 שנים צללה השנה ב-75% ונסחרת כיום בתשואה של 65%.

 

גם איגרות החוב של אילן בן-דב בעל השליטה בפרטנר רשמו שנה קשה למדי. אג"ח סאני מסדרה א' בעלת מח"מ של חצי שנה ירדה ב-71% ונכון להיום נסחרת בתשואה של 373%. 

 

ההאטה בשנת תשע"ב חלה ל רק במחזורי המסחר אלא גם בגיוסי ההון במניות ובאגרות חוב. בנוסף, רק הנפקה ראשונית אחת בוצעה השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ושתי חברות דואליות בלבד נרשמו למסחר. מדובר בחברת הביומד האמריקנית - פוטומדקס, הנסחרת בנאסד"ק, שצורפה למדדי ת"א-100 ות"א בלוטק-50, ובבאטם תקשורת, הנסחרת בלונדון.

 

היקף ההנפקות לציבור בשנה החולפת צנח ב-60% לעומת אשתקד ל-2.3 מיליארד שקל בלבד. ההנפקות הגדולות ביותר בוצעו על ידי אי.די.בי, אחזקות, העומדת על סף סחרור בצל דין ודברים עם בעלי האג"ח, וטאואר - בסך 300 מיליון שקל, כל אחת. היקף הגיוסים בסקטור העסקי, באמצעות איגרות חוב, ירד בתשע"ב ל-37 מיליארד שקל – 26% פחות מהסכום שגוייס אשתקד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x