ענקיות הספנות שיחזיקו את הראש מעל המים
4 המלצות קנייה ושורט אחד של חברות תובלה ימית: קוסקו, דיאנה שיפינג , TGH, טיקיי פרטנרס ומולר־מירסק
קוסקו (1199.HK)
קוסקו הסינית היא חברת ההובלה הימית הגדולה באסיה. פעילותה מתחלקת לארבעה מגזרים עיקריים: ספנות מכולות, ניהול מסופי מכולות, מספנות ומכליות משלוח גז ונפט. הקבוצה כוללת שש חברות בורסאיות, 300 חברות־בנות הפועלות ביותר מ־135 מדינות, וצי של יותר מ־1,000 אוניות.
הסיכוי: החברה הציגה בחציון הראשון של 2012 עלייה של 34% בהכנסות ועלייה של 41% ברווח הנקי. המניה נסחרת לפי מכפיל של 9.2, תמחור חסר בהשוואה לממוצע הענפי שעומד על 19. על רקע היציאה מהמיתון בעולם צפוי הביקוש לתובלה ימית לצמוח בכ־8% ב־2013, בעיקר באסיה ובאירופה. נתח השוק של החברה בתחום התובלה הימית העולמית גבוה מ־10%.
החל מהשנה החלה החברה להפעיל את אוניות התובלה הגדולות בעולם, הגואנגזו (350 מטר אורכן, ומהירותן 24.5 קשר), המוזילות את התובלה ומגדילות את כמות המכולות לאונייה.
הסיכון: המשך התייקרות הדלק ואי־הוודאות באירופה.
הממליץ: אבי מועלם, מנהל השקעות ראשי באלומות־ספרינט.
השורה התחתונה: למה לקנות הביקוש לתובלה ימית ב־2013 יצמח ב־8%, והחברה מחזיקה בנתח שוק של 10%.
דיאנה שיפינג (DSX)
חברת דיאנה שיפינג עוסקת בהובלה ימית של מטענים. היא פועלת בתחום ה־Dry Bulk Shipping, הובלת מטענים יבשים בתפזורת כגון: פחם, סוכר ודגנים. חברת דיאנה נהנית ממאזן חזק במיוחד ומצי ספינות צעיר יחסית.
הסיכוי: במחזור העסקים הקודם הגדילו חברות ספנות רבות את הצי שלהן בצורה משמעותית. מנגד, דיאנה דאגה לשמור על משמעת פיננסית, שמיצבה אותה בנקודת זינוק טובה לקראת המחזור החיובי הבא.
לחברה יש 451 מיליון דולר בקופת המזומנים וצבר חובות שוטפים של כ־24 מיליון דולר בלבד, ובשל המחיר הנמוך של הספינות היא יכולה להגדיל את הצי שלה בהדרגה. הצי של דיאנה מונה 28 ספינות, לעומת 24 ספינות ב־2011.
הכנסות החברה הסתכמו ברבעון השני ב־58.2 מיליון דולר, ירידה של 10% לעומת הרבעון השני ב־2011.
הסיכון: ב־2013–2014 חוזים ישנים עשויים להתחדש במחירים נמוכים יותר ובכך תיפגע רווחיות החברה, על רקע חשש מהמשך ההידרדרות הכלכלית בעולם.
הממליץ: אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.
השורה התחתונה: למה לקנות המשמעת הפיננסית של החברה מעניקה לה יתרון לקראת היציאה מהמיתון העולמי.
TGH) TGH)
חברת TGH היא אחת החברות הגדולות בעולם בתחום השכרה ותפעול מכולות לתובלה ימית. לחברה מאות לקוחות, והלקוח הגדול ביותר הוא צבא ארה"ב.
הסיכוי: החברה ניצלה את מיתון 2009 להגדלת צי המכולות שלה במחירים אטרקטיביים, במקביל ליישום תהליכי התייעלות. בזכות צעדים אלו ה־EBITDA מהווה יותר מ־75% מההכנסות, הרווח הנקי גבוה מ־42% מההכנסות, והתשואה השנתית על ההון עומדת על כ־28%. בניגוד לעודף היצע כבד בתחום האוניות, בתחום המכולות אין עודפי היצע לאחר שבשנות המשבר הפסיקו לייצר מכולות, וכך הגיע שיעור ההשכרה הנוכחי של המכולות ל־97%.
אף שהחברה יעילה ממתחרותיה ונהנית מיתרון לגודל, היא מתומחרת בדומה להן לפי מכפיל רווח עתידי של 9.1, המשקף PEG של 0.81 בלבד. בנוסף, שיעור הדיבידנד השנתי עומד על 4.4%.
הסיכון: מיתון עולמי שיפגע בביקוש למכולות, והמשך עלייה ברמת המינוף שתגדיל את הסיכון.
הממליץ: רון אלקון, אנליסט באפסילון בית השקעות.
השורה התחתונה: למה לקנות המחסור במכולות לעומת הביקוש הגבוה מחזק את אחת החברות הגדולות בענף.
טיקיי פרטנרס (TGP)
חברת טיקיי פרטנרס היא חברת תובלה ימית של גז נוזלי LNG ואחת השחקניות הגדולות בעולם בתחום שינוע ואחסון גז נוזלי ונפט. ברשותה צי של 43 ספינות, כ־70% מהן להובלת גז נוזלי, וכ־30% מהן להובלת נפט ומוצריו.
הסיכוי: בשנים האחרונות גובר הביקוש לגז הטבעי עקב שיפורים טכנולוגיים, סנקציות על יבוא נפט מאיראן שלחצו את מחירי הנפט למעלה, ומודעות סביבתית להקטנת השימוש בפחם הצפוי להגדיל את הצורך בשירותיה של טיקיי.
בנוסף, החברה נסחרת במבנה של שותפות מוגבלת (MLP), שמאפשר למשקיעים בחברה ליהנות מיתרונות מיסוי (בדומה לקרן ריט) כל עוד היא מחלקת 90% מהרווחים כדיבידנד. שיעור הדיבידנד שחילקה החברה ב־12 החודשים האחרונים היה 6.8%. שווי השוק שלה עומד על 2.9 מיליארד דולר והיא נסחרת במכפיל רווח צפוי של 19.
הסיכון: השקעות הוניות גדולות בהגדלת צי הספנות ועלייה בתעריפי תובלה בחוזי השכרה ארוכי טווח עלולות לפגוע בהכנסה עתידית.
הממליץ: אופיר נבות, מנהל תחום מניות חו"ל באקסלנס קרנות נאמנות.
השורה התחתונה: למה לקנות הביקוש הגובר לגז טבעי בעולם מגביר את הדרישה לתובלה ימית של גז נוזלי.
מולר־מירסק (AMKBF)
קבוצת מולר־מירסק הדנית היא חברת ההובלה הימית הגדולה בעולם, עם צי של יותר מ־550 אוניות משא הפועלת ב־130 מדינות.
הסיכון: ספינת הדגל הדנית נהנתה עד 2007 מעלייה מרשימה בפעילותה, אך נתוניה בשנים האחרונות מצביעים על הקושי להתרומם על רקע המשבר במדינות ה־OECD וההתמתנות היחסית בקצב הצמיחה של כלכלות סין, ברזיל והודו.
מניית החברה עלתה מהשפל ב־2009 בכ־20% בלבד. דו"חות החברה מאז 2010 מציגים עלייה קלה בלבד בהכנסות, ואילו שיעור הרווח הנקי הולך ונשחק לרמה של 5%–6%. כמו כן, ה־EBITDA מתכווץ מאז 2010 מ־19% ל־14% נכון לרבעון השני של 2012. למעשה, רוב תחומי פעילות החברה, החל מהובלה ימית, אנרגיה ועסקי הסופרמרקטים, אינם מציגים צמיחה בשנים האחרונות וכנראה שכך גם המצב יישאר. חברת הענק מתקשה להגדיל את רווחיותה בעוד שתמונת המאקרו הולכת ונעשית קודרת יותר עם מיתון אירופי, האטה בארה"ב, וצמיחה מתונה מבעבר בשווקים המתעוררים.
הממליץ: משה אוזקרגוז, אנליסט במחלקת המחקר של דיסקונט.
השורה התחתונה: למה למכור החברה מתקשה להתרומם מאז 2008 בשל המשבר בעולם, והרווחיות שלה בשחיקה.