המסחר באירופה ננעל בירידות על רקע ביקורה של מרקל ביוון
דאקס בגרמניה ירד ב-0.7% וקאק בפאריס איבד 0.8%; קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הגיעה היום ליוון לראשונה מאז 2009
בורסות אירופה ננעלו היום (ג') בירידות למרות שעברו לעליות עם תחילת ביקורה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ביוון לראשונה מאז 2009. ברקע: פגישת שרי האוצר של 27 חברות האיחוד האירופי היום בלוקסמבורג. מחר ייפגש ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד בפריז. ברקע: הורדת תחזית הצמיחה העולמית.
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, נחתה באתונה לפני שעה קלה, לראשונה מאז פרץ המשבר הכלכלי. הביקור צפוי להימשך חמש שעות, ונתפס על ידי הממשלה היוונית כדחיפה היסטורית לעתידה של המדינה בגוש היורו. מרקל התקבלה בשדה התעופה על ידי ראש הממשלה אנטוניס סאמארס ומספר שרים בממשלתו, כולל שר האוצר יאניס סטורנראס.
במסיבת העיתונאים המשותפת של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת יוון אנטוניס סאמארס, המסכמת את פגישתם המשותפת. סאמארס פותח, הוא מספר כי הבהיר למרקל כי "העם היווני מדמם", אך עם זאת המדינה מתכוונת לעמוד בהתחייבויות שלה. הוא מדגיש כי יוון נחושה להישאר בגוש היורו, ואסור שההקרבות של היווני יהיו לחינם. סאמארס המתבסס על ההצהרה המעודדת שפרסמו אתמול שרי האוצר של גוש היורו בקשר ליוון, טוען כי המדינה "הפכה דף". במקביל, שיבח ראש הממשלה את החלטתה של מרקל לבקר באתונה, ביקור המהווה "שלב חדש ביחסים בין יוון וגרמניה". מרקל הסכימה עם דבריו, וציינה כי שתי המדינות הן שותפות וחברות, וכי יוון מתקדמת בכל יום. היא אף הוסיפה כי "שמחה" לבקר באתונה.
משבר החובות האירופי ממשיך להיות במרכז העניינים על רקע מצבה של קפריסין ולאחר שספרד נמנעה מלבקש סיוע מקרן החילוץ.
אתמול שוב בערו רחובות ספרד על רקע מה שנראה כניסיונות של הממשלה בספרד להגביל את חופש המחאה. אלפי בני אדם צעדו הערב במדריד במחאה על צעדי הצנע במדינה, שלטענתם יובילו לקיצוצים בביטוח הבריאות ולהפרטת שירותים ציבוריים. המפגינים נשאו שלטים ועליהם הכתובות "לא להפרטה ולא לקיצוצים"; רבים מהם היו עובדי המגזר הציבורי, שמשכורותיהם הוקפאו לשנה הקרובה.
שרי האוצר של 17 מדינות גוש היורו הסכימו בפגישתם כי חילוץ של קפריסין הינו הכרחי. בתוך כך, סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה את הדירוג של קפריסין ואת הדירוג של שלושה בנקים מרכזיים במדינה.
במפגש שרי האוצר של האיחוד נחנכה באופן רשמי קרן הסיוע הקבועה (ESM) שתפקידה להחליף את קרן הסיוע הזמנית (EFSF) שתוקפה פג ביולי 2013. לפי אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, "עולה השאלה האם הקרן תתפקד כמחלצת בנקים באופן ישיר ותאפשר הזרמת כספים לבנקים הספרדיים ללא העמסה של הלוואות על תקציב הממשלה. וכן האם קרן הסיוע תאגור את הנכסים הרעילים שבידי הבנקים באירופה".
קרן המטבע העולמית הורידה היום את תחזית הצמיחה העולמית ל-2012 ל-3.3% ולשנה הבאה ל-3.6% - מדובר בקצב הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2009. זאת, לעומת התחזית הקודמת לפיה הצמיחה השנה תסתכם ב-3.5% ובשנה הבאה ב-3.9%.
בתוך כך, לפי קרן המטבע, צרפת, ספרד ומספר מדינות נוספות חברות גוש היורו לא יעמדו ביעד הגירעון התקציבי עליו הוסכם עם הרשויות באיחוד.
יו"ר קרן המטבע, קריסטין לגארד, דחקה בממשלת יוון לעשות יותר בל החזיתות בדגש על תשומת לב לרפורמות מימוניות, על רקע בחינתם של הלווים את צעד הצנע בהם נקטה המדינה. "יוון עושה הרבה, אין ספק בנוגע לזה", אמרה לגארד. "עם זאת כדי לפעול צריך פשוט לפעול ולא רק לדבר", הוסיפה.
אתמול, הבנק העולמי הפחית את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית של המדינות המתפתחות במזרח אסיה, לא כולל יפן והודו,ל-7.2%, מ-8.3% ב-2011. מדובר בשיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2001, ונמוך מתחזית מוקדמת של 7.6% שפורסמה במאי.