מכה קשה לתשובה: הבנקים הזרים משתלטים על הנכס המרכזי של דלק נדל"ן
מדובר בחניוני לינצ'פילד בבריטניה עליהם מושתת תזרים המזומנים העתידי של דלק נדל"ן. המלווים, ובראשם RBS וקרן בלאקסטון, דרשו הזרמה של מאות מיליוני שקלים. גורמים בהנהלת החברה יצאו השבוע לדיונים בבריטניה, וחזרו בידיים ריקות
לאחר אינספור דרמות ומהפכים בסאגה המתגלגלת של דלק נדל"ן, הנה מגיעה לה אחת נוספת: החברה מאבדת את הנכס המרכזי שלה - חניוני לינצ'פילד בבריטניה לידי המלווים, והודעה רשמית על כך צפויה לצאת כבר מחרתיים (א'). כיוון שכבר נחתם הסדר חוב מול בעלי האג"ח, במסגרתו ישלם הבעלים יצחק תשובה מכיסו כ-800 מיליון שקל (תספורת של כ-65%), ודלק נדל"ן תהפוך לחברה פרטית, הרי שמדובר במכה קשה עבור תשובה עצמו שנותר ללא הנכס שמתוכנן היה להניב לו מאות מיליוני שקלים בתוך מספר שנים.
- אלשיך אישרה את הסדר החוב בדלק נדל"ן; "תשובה הציל את עורו"
- מה הרוויחו ומה הפסידו המעורבים בהסדר החוב בדלק נדל"ן?
- בכירי דלק US מימשו מניות ב־30 מיליון דולר מאז ינואר
הבשורה הנוכחית הינה בגדר הוכחה שמתווה הסדר החוב הקודם שהוצע בדלק נדל"ן, שבו אובדן חניוני לינצ'פילד הוחדר כתנאי מתלה, היה מושתת על יסודות רופפים. אם אכן היה נחתם אותו מתווה, הרי שכבר עתה היה מקבל תשובה נתיב בריחה מהסדר החוב, ובעלי האג"ח היו נותרים עם ניירות ללא כיסוי.
בתחילת השבוע יצאו גורמים בהנהלת החברה לבריטניה במטרה להגיע להסדר כזה או אחר מול קונסורציום הבנקים המלווים, אלו שהחוב עבורם מסתכם ב-560 מיליון ליש"ט (3.4 מיליארד שקל) אולם נתקלו בעמדה קשוחה. הבנקים הזרים, ובראשם רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS), לוידס בנק וכן קרן בלאקסטון, דרשו כי השותפים בפורטפוליו החניונים – בהם דלק נדל"ן (59%), רו"ח יצחק סוארי (4%), הפניקס (5%), אבי הויכמן בעל השליטה בגירון (7%) ומשקיעים זרים - יזרימו מאות מיליוני שקלים על חשבון החוב.
כבר בדצמבר 2011 חשף "כלכליסט" כי בלאקסטון נכנסה לעובי הקורה ושהיא עשויה להוביל מהלך השתלטות על החניונים.
משנענו המלווים בשלילה, בשל חוסר יכולתם של תשובה ודלק נדל"ן להעמיד סכומים שכאלו, החליטו לממש את זכותם על הנכס וכבר הודיעו על כך לשותפים, כך על פי גורם בכיר מאוד בבריטניה המעורב ישירות בעניין.
לינצ'פילד נחשב לנכס המהותי ביותר של דלק נדל"ן. מדובר בפורטפוליו של 127 חניונים בבריטניה. דלק נדל"ן משכירה את החניונים עבור מפעילת החניונים National Car Park) NCP), בחוזה לטווח ארוך עד שנת 2037. על פי דו"חות דלק נדל"ן, שווי הפורטפוליו מסתכם בכ-750 מיליון ליש"ט, אולם הבנקים הזרים סבורים כי השווי נמוך בכ-150 עד 200 מיליון ליש"ט. אם מוסיפים את הגרעון שנוסף לדלק נדל"ן עד כה גם בגין ה-SWAP (מכשיר גידור פיננסי להגנה מפני שינויים בשער הריבית), הרי שהחוב הכולל בגין חניוני NCP מסתכם במעל ל-800 מיליון ליש"ט – גבוה משמעותית משווי הנכס.
סיבה מרכזית להפקעת הנכס מידי דלק נדל"ן הינה כי גובה סך החוב גבוה משווי הנכס, כאשר בידי החברה אין די כסף לשרת את החוב, בטח ובטח לאחר שהשוכרת NCP הצליחה להפחית את דמי השכירות המשולמים לדלק נדל"ן. הסיבה השנייה היא כי NCP נחשבת כעת לשוכרת יציבה, וזאת לאחר שרק לפני מספר שבועות הגיעה להסדר חוב מול המלווים שלה. הדבר מאיץ את נכונותם של הבנקים המממנים של דלק נדל"ן לעמוד ישירות מול NCP ולא מול דלק נדל"ן חסרת המזומנים.
מדלק נדל"ן נמסר: "לאורך כל הדרך פעלה החברה בכל דרך אפשרית על מנת למצוא פתרון לנכס החניונים של חברת הבת, DGRE, בשים לב לשווי הנכס, שיעור החוב וההכנסות הצפויות ממנו במהלך השנים הבאות. החברה בוחנת את ההתפתחויות האחרונות בקשר עם הנכס ובהתאם תחליט על צעדיה בתקופה הקרובה. החברה שומרת על מלוא זכויותיה בעניין זה, בין השאר בקשר עם טענותיה כנגד התנהלות המלווים בהלוואה".