$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חקירת הרשות מסתעפת; החשד: דנקנר חילץ גם את המקורבים

לפי החשדות, הברוקרים שסייעו לנוחי דנקנר בהרצה רכשו מניות של אי.די.בי אחזקות בהיקף של 40 מיליון שקל. לאחר ההנפקה דנקנר, שדאג כי המניות יימכרו למקורביו במחיר מוזל, נחלץ לעזרתם ורכש מהם בחזרה את המניות באמצעות אחת מהחברות הבנות של אי.די.בי

גולן חזני 06:5229.11.12

חקירתו של נוחי דנקנר ברשות ניירות ערך בחשד להרצת מניות אי.די.בי ממשיכה להסתעף: "לכלכליסט" נודע כי חוקרי רשות ניירות ערך הגיעו למשרדי אי.די.בי בבוקר יום שני ואספו מסמכים ואף לקחו עמם לחקירה את מנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי. עם זאת, בניגוד לדנקנר, גבריאלי אינו בחזקת חשוד כרגע, החקירה שלו בוצעה שלא תחת אזהרה והוא לא נקרא לחקירה נוספת. 

 

ככל הידוע, חוקרי רשות ניירות ערך האזינו לחשודים בפרשה ולדנקנר בכללם כבר מחודש מאי השנה, אז הם גם קיבלו את אישור בית המשפט לצו החיפוש שדרשו כבר מ־7 בנובמבר. אלא שמכיוון שדנקנר וחלק מהחשודים הנוספים לא היו בארץ, המתינו חוקרי הרשות עם פתיחת החקירה הגלויה והזמנת החשודים עד ליום שני האחרון.

 

כך התנהלה התרמית במניית אי.די.בי - לחץ כאן

 

רכשו מניות ביוקר ומכרו בזול למקורביו של דנקנר

 

עוד נודע "לכלכליסט" כי ברשות חושדים שדנקנר פעל באופן הבא: בימים שקדמו להנפקת המניות שביצעה אי.די.בי בפברואר השנה רכשו הברוקרים החשודים, איתי שטרום ועדי שלג, לבקשת דנקנר, מניות של קבוצת אי.די.בי בהיקף של 40 מיליון שקל, כדי לייצב את שער המניה לפני ההנפקה הצפויה. לאחר ההנפקה מכרו השניים את מניות אי.די.בי שרכשו במחיר מוזל לקבוצת משקיעים המקורבים לדנקנר, שגויסו לרכישה על ידי דנקנר. בצורה זו חילצו אותם מקורבים את הברוקרים מאחזקה במניות שהניבו להם הפסד. מדובר במשקיעים שחלקם אף רכשו מניות בהנפקה.

 

שני שמות של מקורבים שהרשות חושדת כי רכשו את המניות אחרי ההנפקה הם קרן רנסנס וצבי ויליגר, הבעלים של חברת וילי פוד. אולם ויליגר מכחיש כי קנה מניות וטוען כי רכש איגרות חוב בלבד אחרי ההנפקה, בכסף שבו מכר את המניות.

 

ויליגר מצוי בקשרים עסקיים עם דנקנר כספק של מוצרי מזון לשופרסל, ובהנפקה רכש ויליגר מניות ב־2.5 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כמה חודשים בחן ויליגר אפשרות לגבש קבוצת משקיעים לרכישת השליטה בשופרסל, אבל לא הגיע להסכמות עם דנקנר על המחיר.

 

נוחי דנקנר. רכש ממקורביו את המניות שרכשו נוחי דנקנר. רכש ממקורביו את המניות שרכשו צילום: עמית שעל

 

דנקנר טען כי אם מי מהגורמים רכש מניות גם אחרי ההנפקה, הרי שככל הנראה מדובר בהחלטה עסקית של אדם שהאמין בחברה ובמניה, וחשב שהירידות הן הזדמנות לרכישה.

 

חילץ את שטרום ושלג ב־8 מיליון שקל

 

דנקנר, כך על פי חשדות רשות ניירות ערך, מימן את הפסדם של הברוקרים באמצעות 8 מיליון שקל שהעביר להם. מהלך מעין זה מכונה בשוק ההון "חילוץ", אלא של"כלכליסט" נודע כי חשדות הרשות הם כי המהלך של דנקנר כלל חילוץ כפול: לא רק שדנקנר מימן לברוקרים את ההפסדים שנבעו להם מרכישת מניות אי.די.בי, אלא שהוא גם רכש את מניות אי.די.בי שרכשו המקורבים מהברוקרים.

 

על פי החשד, בין מאי לאוגוסט האחרון, "חבריו של דנקנר" שרכשו משלג ושטרום את המניות במחירי הפסד מכרו את אחזקותיהם בשוק, שוב במחירי הפסד. ככל הידוע, מכירת האחזקות התבצעה לאחר שהמקרובים לא רצו להחזיק יותר במניה ודנקנר ביקש מאחת החברות בקבוצת אי.די.בי שבבעלותו, לרכוש את אותן מניות ואף הקצה לכך כמה מיליוני שקלים מכספו האישי. אותה חברה רכשה את המניות מאותם מקורבים שרכשו את המניות מהברוקרים, ובכך הרשות רואה את היסוד התכנוני במהלך של דנקנר. מהלך תכנוני כזה נחוץ לה כדי להרשיע את דנקנר בעבירה של השפעה על ניירות ערך בדרכי תרמית.

 

לדברי גורמים המעורים בנושא, יכולתה של הרשות להוכיח כאן כוונה תלויה במידה רבה בהיקף הדוקומנטים והעדויות המוקלטות שבידם, ומדובר ביסוד קשה ביותר להוכחה. ואכן, גם במשרדי החברה האמורה ביקרו שלשום חוקרי רשות ניירות ערך וגם שם נאספו מסמכים. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", החוקרים הציגו בפני דנקנר תמלילי שיחות שהוקלטו, ככל הידוע, ממאי האחרון.

 

דנקנר טען כי לא הוא שהינחה את המקורבים לרכוש מניות לאחר ההנפקה, או לסוחרים למכור להם מניות כדי לחלץ את ההשקעה שלהם.

 

גורם המקורב לנושא טען כי סביר להניח שדנקנר יטען כי הוא לא הורה לחברה שמקבוצת אי.די.בי לרכוש מניות אלא שבחברה עשו את עבודתם, ביררו מי מחזיק במניות וקנו אותן מהם, ללא כל הוראה כזו מדנקנר. דנקנר צפוי לטעון בנוסף כי לא מדובר בהכרח בקנוניה וכי ממילא לא כל מי שדנקנר פנה אליו הסכים למכור.

 

דנקנר לא נחקר אתמול והגיע לעבודה כרגיל

 

דנקנר לא נחקר אתמול והגיע כרגיל לעבודה באי.די.בי. חוקרי הרשות מסתפקים בשלב זה בחומר שנאסף מיומיים של חקירה, כדי לעבד אותו לצד החומרים מהחקירה הסמויה.

 

דנקנר מסר שלשום בתגובה: "מתקיימת בדיקה של הרשות לניירות ערך. אני מכבד את הליך הבדיקה ויש לי אמון מלא ברשות. אני משוכנע כי יתברר במהרה שכל פעילותי בכל נושא שהוא היתה והינה תמיד חוקית ובוצעה ביושר וללא דופי". בתגובה של דנקנר לא מופיעה הכחשה לטענות הרשות, אלא אמירה כי פעל כחוק.

 

ההנפקה המדוברת נערכה כזכור בפברואר ובה בוצעה הנפקת מניות ואופציות בהיקף של 321 מיליון שקל. בהנפקה השתתפו לא מעט בעלי עסקים הנחשבים למקורבים לדנקנר.

 

את ההנפקה הוביל קונסורציום של לא פחות מ-12 חתמים, הכולל את כלל פיננסים חיתום, לידר הנפקות, אקסלנס חיתום, ברק קפיטל, פועלים אי.בי.אי חיתום, רוסאריו קפיטל, דש איפקס, מנורה חיתום, מגדל חיתום, מיטב הנפקות ופיננסים, דיסקונט חיתום והנפקות ורקורד.

 

החתמים הזרימו 60 מיליון שקל, שמתוכם הזרימה כלל חיתום 10 מיליון שקל, לידר הנפקות - 6 מיליון שקל ורוסאריו קפיטל - 6 מיליארד שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x