כוכבות ה-PC כורעות תחת שלטון הטאבלט
החדירה האגרסיבית של הטאבלטים בהובלתה של אפל לשוק המחשבים פגעה קשות בחברות המחשבים הניידים וגררה אותן למאבק אכזרי על שוק שהולך ומצטמצם. אולם, בעוד שרבות מהן החלו לחפש דרכי מילוט מהשוק, עשוי הדור החדש של המחשבים ההיברידיים, המשלבים את יתרונות הטאבלט, להקים אותן לתחייה
חברת HP שוב כיכבה בכותרות הראשיות לפני כשבועיים בגלל מחיקת הענק של רכישת חברת אוטונומי (AUTONOMY) הבריטית לפני כשנה. אוטונומי היתה אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בממלכה המאוחדת, והיוותה סוג של "גאווה בריטית", כאשר מחיקת המוניטין שביצעה HP באה על רקע מצגים לא נכונים, לכאורה, בעת תהליך בדיקת הנאותות טרום הרכישה.
תשומת לב המשקיעים הופנתה, שוב, לדרכי הניהול הלא מוצלחות של HP ולשאלה האם היתה או לא היתה תרמית בהצגת הנתונים ובאיזו עוצמה. במקום זאת, היה צריך להפנות את תשומת הלב למקום אחר לגמרי, אל מצבן העגום של תעשיית המחשבים הניידים והשולחניים בשנתיים האחרונות, שמספק את ההסבר האמיתי להידרדרותה של HP.
עלייתם של הטאבלטים
הגורם המרכזי לשינוי המבני שחוותה בשנים האחרונות תעשיית המחשבים הניידים הוא השקת קטגוריית הטאבלטים שמציגה שיעורי צמיחה מטאוריים, על חשבון המחשבים הניידים והשולחניים. הטאבלטים נתפסים כ"מעודכנים" יותר, ניידים יותר ובעלי פוטנציאל חדשנות רב יותר (כמעט כמו כל דבר מבית היוצר של אפל), גם לעומת הלפטופים הכי מתקדמים. תחום המחשבים הניידים והשולחניים מנסה להשיב מלחמה: בשנתיים האחרונות הוצגו שני חידושים שאמורים היו לאושש את מצב בתחום, האולטרה־בוק ומערכת ההפעלה ווינדוס 8, אולם עד עכשיו לפחות השינוי המיוחל טרם הגיע. קטגוריית האולטרה־בוק מהווה סוג של הכלאה בין מחשב נישא לטאבלט, כאשר גם השקת מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, בעלת יכולות טאץ', לפני כחודש וחצי, אמורה לשמש כזרז משמעותי לכל התחום. אף שהן עדיין לא החזירו את המומנטום לתחום המחשבים הנישאים, מוקדם עדיין לחרוץ גורלות ולהסיק מסקנות לגבי מידת הצלחתם.
בכל אופן, נכון לעכשיו, בחינת נתוני התעשייה לא מבשרת טובות, לא בהווה ולא בהסתכלות קדימה. חמש החברות המובילות בתחום (מבחינת מכירות מחשבים) הן HP, אייסר, דל, אסוס ולנובו, כאשר לפי נתוני חברות המחקר גרטנר ו־IDC, מספר יחידות המחשבים הניידים והשולחניים שהן מוכרות נמצא בירידה חדה. ברבעון השלישי של 2012 נמכרו כ־87.5 מיליון מחשבים שולחניים וניידים (שאינם טאבלטים) - ירידה של כ־8.3% לעומת הרבעון המקביל ב־2011, ומגמה זו צפויה להימשך. מלבד הופעת הטאבלטים, נפגעו המכירות בתעשיית המחשבים הניידים גם מהמצב הכלכלי בעולם, כאשר התחזיות למיתון צפויות להקשות גם בעתיד על צמיחה מחודשת בתחום.
גורם נוסף שאינו מעודד עבור יצרניות המחשבים הניידים הוא שיעורי הרווחיות הנמוכים בתחום, שעומדים על קצת יותר מ־20% (שיעור רווח גולמי). שולי הרווח הנמוכים והירידה במספר היחידות הנמכרות מייצרים מלחמת מחירים אכזרית בין החברות המובילות בתחום שמנסות לשמר את נתחי השוק הקיימים. לאור נתונים אלה, קשה להתפלא על כך שיבמ יצאה מן התחום כבר לפני כמה שנים, HP מנסה לצאת ממנו כבר יותר משנה, ויתר השחקניות הגדולות מנסות לחפש תחומי צמיחה אחרים שימתנו את הירידה במספר היחידות הנמכרות, את הירידה במחיר הממוצע ליחידה ואת השחיקה ברווחיות.
מבין שתי קרנות האור שבהן תלו החברות את תקוותיהן, האולטרה־בוק מסתמנת עד כה, כאמור, כאכזבה ולא עומדת בציפיות של התנעת הצמיחה בתחום והחזרת נתחי השוק שנגזלו על ידי הטאבלטים. אולם שילוב קרן האור השנייה, ווינדוס 8, אמור לספק דחיפה משמעותית יותר עבור האולטרה־בוק, מאחר שמערכת הפעלה זו מספקת לאולטרה־בוק את יכולת הטאץ', אחד היתרונות המהותיים של הטאבלטים. ווינדוס 8 הושקה על ידי מיקרוסופט בסוף אוקטובר, כך שעוד מוקדם לקבוע אם ובאיזו עוצמה תחלץ מערכת הפעלה זו את התעשייה מן הבוץ.
בצד השני של הכביש, ממלכת הטאבלטים ממשיכה להציג צמיחה עקבית. על פי נתוני חברת המחקר IDC, מספר יחידות הטאבלטים שנמכרו במהלך הרבעון השלישי של 2012 עמד על כ־27.7 מיליון, צמיחה של כ־49% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בממלכה זו אפל היא השליטה הדומיננטית (עם נתח שוק של כ־50%), ולמרות ירידה בנתח השוק שלה ברבעון השלישי של 2012 לעומת הרבעון המקביל, לא נראה שהשליטה שלה תאבד בטווח הנראה לעין. את מעמדה של אפל צפויה לבצר גם השקת המיני־אייפד בתחילת אוקטובר, שמהווה זרז מכירות נוסף של התחום, בעיקר על רקע העובדה שהרבעון הנוכחי נחשב לחזק בשל תקופת החגים הנוצריים.
קאמבק עסקי לניידים?
אולם, למי שחשב למצוא כאן הספד לתעשיית המחשבים הניידים צפויה אכזבה. הטאבלטים מציגים אמנם התקדמות ביכולותיהם ובכמות האפליקציות עבורם, ואכן מדובר במכשיר נהדר לגלישה באינטרנט, לצפייה בווידיאו ולאפליקציות ייעודיות. אולם, בכל הנוגע לשימוש עסקי, יש עדיין משימות רבות שלא ניתן לבצע באמצעותו, החל מעבודה על מסמכים ותוכנות ייעודיות וכלה במשימות הדורשות משאבי מערכת נרחבים. כמענה לצרכים הללו רבים עדיין מחזיקים במקביל גם נטבוק או אולטרה־בוק. במילים אחרות: המגזר העסקי לא מקבל מענה הולם, ולשם מכוונות היום כל חברות ה־PC.
קונספט האולטרה־בוק שדוחפת אינטל לא הצליח עדיין להתרומם, אבל בתקופה הקרובה אנחנו צפויים לראות שדרוג נוסף שלו שעשוי לשנות את המגמה. לא עוד אולטרה־בוק לבד, אלא מחשב היברידי לכל דבר. מדובר למעשה באולטרה־בוק מודולרי עם מסך מגע שמשמש גם כטאבלט וגם כמחשב נישא. המודולריות משתנה מחברה לחברה: אצל חלקן המסך מסתובב ב־180 מעלות, אצל אחרות הוא מתהפך לחלוטין ובחלק מסתובב על צירו, אבל בכולם הרעיון זהה.
בחודשיים האחרונים ראינו דגמים שונים מהסוג ההיברידי שהשיקו סמסונג, לנובו, דל, HP, אייסר, וכמובן, מיקרוסופט שהשיקה את ה־SURFACE, שמבטא במדויק את החזון שאליו מכוונת החברה. מיקרוסופט שדוחפת את הקונספט ההיברדי, נישאת על גבי השקת הווינדוס 8, שתשמש כמערכת ההפעלה לכל סוגי המכשירים - אולטרה־בוקים, טאבלטים וסמארטפונים. בדרך זו מאפשרת מיקרוסופט לכל המכשירים לדבר זה עם זה. כך, ניתן להוריד אפליקציה לטאבלט,ולהשתמש בה גם בווינדוס פון וגם במחשב השולחני במשרד. באופן דומה, מי שהתחיל לעבוד על מסמך אופיס במשרד, יוכל להמשיך לעבוד עליו מאותה הנקודה בבית דרך הטאבלט ההיברידי. הבשורה היא שאין עוד צורך להחזיק ב־5–4 מכשירים שונים כדי לבצע משימות שונות.
הפנייה ללקוחות העסקיים יכולה להיות ה־Game changer של חברות המחשבים האישיים (PC), זאת בעיקר משום שהאפשרות להשתמש בטאבלט לצרכים עסקיים מעבר לשימוש בדואר אלקטרוני או עבור מצגות דורשת קפיצה טכנולוגית שעדיין לא הושגה, ולחלל הזה נכנס המכשיר ההיברידי. אינטל, יצרנית המעבדים למחשבים ניידים ומחשבי שולחן, שרשמה האטה דרמטית בצמיחה על רקע החולשה בשוק ה־PC, מתכננת לצאת במחצית הראשונה של 2013 עם מעבד חדש, ה־Haswell, שתוכנן במיוחד עבור המחשבים ההיברידיים. למעבד יכולות גרפיות וחיי סוללה כפולים משל המעבד הנוכחי (Ivy Bridge). אינטל מדברת באופן ברור על טשטוש הגבול בין טאבלט לבין PC. היא מכוונת למעשה למיזוג בין הקטגוריות. למה לבחור בין טאבלט לבין PC אם אפשר ליהנות משניהם?
שנת המענה לאפל
היכולת לקלוע במדוק לצורכי הלקוח תהיה המבחן המשמעותי ביותר של הקונספט החדש. עד עכשיו אף אחד מהדגמים ההיברידיים שיצאו לשוק לא ענה במלואו על הדרישות. חלקם היו כבדים מדי, חלקם עבים מדי ובחלקם המודולריות עדיין לא מספיק חלקה. גם בסוגיית המחיר עדיין קיימת עדיפות לטאבלטים שזולים בהרבה מהדגמים המתקדמים של המחשבים הניידים. גורמים אלה מסבירים מדוע המכירות עדיין לא ממש מתרוממות. אולם, בחודשים הקרובים צפויים לצאת לשוק עשרות דגמים חדשים, ומכשירים אלו רק ילכו וישתפר.
במקביל, החברות לא מזניחות את האולטרה־בוקים הרגילים שגם הם עוברים שדרוגים ומחירם הולך ויורד. אינטל דיווחה על יותר מ־140 דגמים שונים שכבר נמצאים בשוק, כאשר צג מגע הופך להיות פריט סטנדרטי במוצרים הללו, וכך גם טווח המחירים של 600–500 דולר. המחשבים הניידים מציגים יכולות וביצועים טובים בהרבה משל הטאבלטים, ובשילוב מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט, האלטרנטיבה לטאבלטים הופכת לאטרקטיבית בהרבה.
כך, לאחר שנים של הלם וחוסר תשובה מצד חברות ה־PC, נראה ש־2013 יכולה להיות השנה שבה נראה מענה אמיתי לאפל, ממש כמו שקרה בשוק הסמארטפונים. באופן לא מפתיע, גם כאן נמצאת סמסונג בחזית הטכנולוגית, כשיצאה ממש עם השקת הווינדוס 8 עם אולטרה־בוק היברידי מרשים המבוסס על מערכת ההפעלה החדשה. שוב, נראה שהחברה הקוראנית מצליחה לקרוא את השוק ולהגיב במהירות רבה יותר מהמתחרות.
לסיכום, נראה שהצורך הקיומי המשותף לכל כך הרבה חברות גדולות להציב תחרות אמיתית מול אפל והטאבלטים, מבטיח עוד הרבה הפתעות וחידושים עד להכרעה, ולנו כצרכנים צפוי עידן מרגש של טכנולוגיית עילית במחיר שווה לכל נפש.
השורה התחתונה: חברות המחשבים הניידים והשולחניים ממשיכות לדעוך אל מול הדומיננטיות של הטאבלטים, אולם השקת ווינדוס 8 והתחזקות תחום המחשבים ההיברדיים עשויות לשנות את המגמה כבר בשנה הקרובה.
רמי רוזן מנהל את מחלקת המחקר Sell Side בהראל פיננסים. לירון רוכמן הוא מנהל מחלקת קרנות חו"ל בהראל פיא