הדילמה של יוכמן וההעדפה של דנקנר
אלא שלמרות ההנחות האופטימיות, די ברור מה תהיה העדפתו של דנקנר לגבי החלטת שותפו העסקי
חברת אי.די.בי פתוח, בראשות היו"ר נוחי דנקנר והמנכ"ל חיים גבריאלי, מעדיפה מסיבותיה שלה, שלא לחשוף את התוצאות הרבעוניות של החברה הבת אי.די.בי תיירות ומציגה אותן בקטגוריית "מגזרים אחרים", יחד עם השקעתה בשותפות חיפושי הגז מודיעין.
ברבעון השלישי של 2012 נרשם תחת
אל על הציגה ברבעון השלישי עלייה של 0.6% בהכנסות ל־606 מיליון דולר לעומת הרבעון המקביל ורווח תפעולי של 63 מיליון דולר - פי 2.5 לעומת הרבעון המקביל. גם איסתא הציגה ברבעון עלייה של 8% בהכנסות ל־216 מיליון שקל וזינוק של 89% ברווח התפעולי ל־26 מיליון שקל.
גורמים בענף התעופה והתיירות מעריכים כי שיפור משמעותי ברווחיות וברווחים נרשם ברבעון השלישי גם אצל אי.די.בי.תיירות - שפעילותה כוללת הן את חברת התעופה ישראייר והן סוכנויות נסיעות כדוגמת דיזנהויז - וזאת אף שבסעיף ההכנסות של קטגוריית "מגזרים אחרים" (שמשויך ברובו המכריע לאי.די.בי תיירות מאחר שלמודיעין אין הכנסות) נרשמה ברבעון השלישי ירידה של 4.4% ל־459 מיליון שקל. מסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2012 עולה כי בסעיף ההכנסות נרשמה ירידה של 6% ל־974 מיליון שקל.
אלא שאחרי הפסד של 119 מיליון שקל שרשמה אי.די.בי אחזקות ב־2011, גם השיפור שנרשם כנראה ברווחים וברווחיות ברבעון השלישי אינו יכול להבטיח את המשך ההתאוששות בשנת 2013. וכאשר בפוטנציאל הצמיחה העתידית מדובר, הרי שזהו אחד הפרמטרים העיקריים שינחו בקיץ הקרוב את קרן סקיי בהחלטתה האם להאריך את השקעתה באי.די.בי תיירות, או לממשה ברווח צנוע.
סקיי היא כיום כוח מוביל באי.די.בי תיירות. מנהל הקרן צבי יוכמן מחזיק בתפקיד יו"ר אי.די.בי תיירות והוא גם זה שמינה את דוד קמיניץ לתפקיד המנכ"ל. אלא שסקיי היא קודם כל קרן השקעות, שייעודה הוא להשיא ערך למשקיעיה (בעיקר גופים מוסדיים) והמוניטין שלה תלוי בהצלחת השקעותיה.
כשסקיי נכנסה להשקעה באי.די.בי תיירות באוגוסט 2010, היא בחרה לעשות זאת בדרך שמרנית. במקום להשקיע בהון המניות של אי.די.בי תיירות, העניקה לה סקיי הלוואה המירה למניות של 15 מיליון דולר (59 מיליון שקל) לשלוש שנים, שנושאת ריבית של 8.75% ושמגובה בערבות של אי.די.בי פתוח. באוגוסט יידרש יוכמן להכריע, האם עדיפה לקרן קבלת מניות של אי.די.בי תיירות (בשיעור שייקבע לפי הערכת שווי) עם אפשרות לאפסייד עתידי, או שברמת הסיכון הקיימת בהשקעה עדיף לו לדרוש את הכסף בחזרה. והחלטה כזאת, איך לומר, תייצר לדנקנר וגבריאלי כאב ראש נוסף בדמות פירעון חוב של 75 מיליון שקל (קרן וריבית).
סכום זה כבר מופיע כיום בדו"ח התזרים החזוי של אי.די.בי פתוח ל־2013, והופעתו מעידה על האפשרות האמיתית לדרישת מימוש הערבות מצד סקיי. מתחילת השנה כבר הזרימה אי.די.בי פתוח לאי.די.בי תיירות סכום של 55 מיליון שקל תמורת הנפקת שטרי הון, וזאת בהמשך להזרמות של 196 מיליון שקל שהעבירה אי.די.בי פתוח לאי.די.בי תיירות בשנים 2009–2011 - הכל באמצעות הלוואות ושטרי הון.
דו"ח הרבעון השלישי גם מגלה כי לאי.די.בי תיירות ולחברות־הבנות שלה יש הלוואות בהיקף כולל של 500 מיליון שקל, שנושאות ריבית של 2.55%–8.35% ושאמורות להיפרע בין 2012 ל־2014. כך, שמלבד החוב לסקיי יש לה עוד חובות רבים.
בדו"ח התזרים החזוי מציינים דנקנר וגבריאלי, כי באמצעות מכירת מניות כור ב־290 מיליון שקל, מכירת מניות כלל תעשיות ב־227 מיליון שקל וגיוס מקורות אחרים בהיקף של 520 מיליון שקל, תדע אי.די.בי פתוח לצלוח את 2013, גם אם תידרש להיכנס בנעלי אי.די.בי תיירות ולפרוע עבורה את ההלוואה לסקיי. אלא שלמרות ההנחות האופטימיות, די ברור מה תהיה העדפתו של דנקנר לגבי החלטת שותפו העסקי.