הדד-ליין לפתרון הצוק: חג המולד
תזמון הפתרון לצוק הפיסקאלי הוא הגורם המשמעותי ביותר כרגע עבור המשקיעים
המשקיעים המשיכו בשבוע האחרון להתרכז בעיקר בצוק הפיסקאלי, וקפצו על כל פיסת מידע שהגיעה מכיוון וושינגטון בתקווה למצוא רמזים לגבי האופן שבו יימצא הפתרון. במשך רוב השבוע שעבר התנדנדו המניות בהתאם לשינויים באווירה בוושינגטון, ובסופו של דבר סיימו את השבוע בעלייה קלה.
לטוב או לרע, אני מעריך כי נמשיך לחוות סביבה תנודתית זו של עליות וירידות בשווקים עד שיושג פתרון לצוק הפיסקאלי (הטבות המס שצפויות לפוג וקיצוצי התקציב הצפויים להיכנס לתוקף בסוף 2012). אולם למרבה הצער, בשבוע שעבר לא נרשמה שום התקדמות ממשית בכיוון הזה.
הנשיא ברק אובמה אמנם הציע חבילה חדשה, שכללה העלאת מסים וקיצוצים מתונים וארוכי טווח בתוכניות הרווחה, אולם היא נדחתה במהירות על ידי הרפובליקנים. לטענתם, התוכנית של הנשיא כללה יותר מדי העלאות מסים ופחות מדי קיצוצים בהוצאות. כמו כן, במסגרת התוכנית הקונגרס היה אמור לוותר על חלק ניכר מהשליטה שלו בתקרת החוב.
שאלה של תזמון
עם זאת, ישנה נקודה חיובית אחת שנוגעת לאיתות שעלה מהבית הלבן בדבר כוונתו להתגמש, יותר מכפי שציין בעבר, על שיעור העלאת המס על העשירים. נציגי הבית הלבן רמזו כי יסתפקו בשיעורי המס שיהיו בין הרמה שבה עמדו בתקופת ממשל קלינטון ובין הרמה שאליה ירדו בעקבות הקיצוצים של ממשל בוש. הצעה זו מעניקה פתח מסוים להשגת פשרה.
בשלב זה השאלה המרכזית הנוגעת לצוק היא מתי צריכים המשקיעים לצפות להתקדמות ממשית. בעוד שתאריך היעד ה"רשמי" למציאת פתרון נקבע לסוף השנה הנוכחית, אני מאמין כי יעד פרקטי יותר הוא לפני חג המולד, שכן מרבית המחוקקים ייצאו לחופשה לפני החג. בנוסף, מכיוון שכ־80 חברי קונגרס וסנטורים מסיימים את תפקידם בתחילת השנה הבאה, אם הסכם לא יושג לפני 25 בדצמבר קשה להאמין כי נראה התקדמות ממשית דווקא בשבוע האחרון של השנה.
תמרורים מוניטריים
נושא נוסף שמעסיק משקיעים רבים הוא עתיד שיעור הריבית. הבנק הפדרלי המרכזי לא הסתיר כי בכוונתו לשמור בשנים הבאות על שיעורי הריבית קרוב לאפס, אולם רבים תוהים למשך כמה זמן מתכוון הפד להמשיך ולתמוך בכלכלה דרך אמצעי הקלה אחרים.
יש לזכור שהבנק מחזיק במנדט כפול - שמירה על יציבות מחירים ושיפור התעסוקה. מכיוון שהבנק לא מודאג במיוחד מהאינפלציה, המנוע העיקרי שצפוי להשפיע על עתיד המדיניות המוניטרית הוא השינויים בשוק העבודה.
אם כך, מהם התמרורים הספציפיים שלהם צריכים המשקיעים לצפות? הראשון הוא איתות כלשהו שהבנק הפדרלי מוכן לעצור את התוכנית לרכישת נכסים. התמרור לכך יהיה, להערכתי, ירידת שיעור האבטלה ל־7%–7.25%. האיתות הנוסף יהיה הנקודה שבה הבנק יתחיל להעלות את שיעורי הריבית. כדי שזה יתרחש, שיעור האבטלה יצטרך ליפול ל־6.5%. כעת, יש לציין, אף אחד מהתמרורים לא נראה באופק, כך שהמשקיעים ימשיכו להתמודד עם סביבה של שיעורי ריבית נמוכים.
פירוש הדבר הוא כי המשקיעים ימשיכו להתקשות להשיג תשואות בתיקי ההשקעות. למרות המצב, אני ממליץ שלא לחפש תשואה על ידי נקיטת סיכונים על ידי אג"ח בעלות פירעון ארוך יותר, אלא להתרכז בהשקעות כמו מניות שמשלמות דיבידנדים ואג"ח הקשורות לאשראי.
השורה התחתונה
בשל הריבית שצפוייה להישאר נמוכה, מומלץ שלא להשקיע באג"ח במח"מ ארוך, אלא במניות דיבידנד ואג"ח בתחום האשראי
הכותב הוא אסטרטג המניות הראשי של בלאקרוק