סוף שבוע עמוס: פישמן ותשובה איבדו עסקאות של 385 מיליון שקל
כלכלית ירושלים ביטלה מכירת נכסים בשוויץ תמורת 300 מיליון שקל ואילו אלעד קנדה ביטלה עסקה למכירת נכסים בקוויבק בהיקף של 85 מיליון שקל
רגע לפני ההכרעה שתקבע האם חברת אלעד קנדה תימחק מהמסחר בבורסה, מסע המימושים שלה נתקל במכשול. בסוף השבוע האחרון דיווחה זרוע הנדל"ן של יצחק תשובה בקנדה על כישלון המשא ומתן למכירת הנכס המניב Quatre Saisons בקוויבק, שמשתרע על 14.5 אלף מ"ר של שטחי משרדים. תג המחיר לעסקה נקבע על 20–25 מיליון דולר קנדי (כ־85 מיליון שקל), בדומה לשווי בספרים. אם עסקה זו היתה מבוצעת, אלעד קנדה היתה זוכה לתזרים מזומנים של כ־8.7 מיליון דולר קנדי.
- כלכלית ירושלים: ירידה של 56% ברווח התפעולי ברבעון השלישי
- מבני תעשייה של פישמן עברה לרווח נקי של 53 מיליון שקל ברבעון השלישי
- תשובה רוצה למחוק את אלעד קנדה מהבורסה ב-188 מיליון שקל
מדובר בעסקה שנייה של אלעד קנדה במחוז קוויבק שעולה על שרטון, לאחר שבסוף אוקטובר נכשלה מכירתם של שני נכסי דיור מוגן, שהיקפה נקבע במקור על כ־115 מיליון שקל והעודף התזרימי ממנה אמור היה להסתכם בכ־26 מיליון שקל.
עסקה אחרת של אלעד קנדה שממתינה לאישור סופי בתחילת 2013 היא מכירת נכסים מסחריים להשכרה בהיקף של 95 אלף מ"ר במונטריאול. תג המחיר נקבע על 50.3 מיליון דולר קנדי, בהתאם לשווי בספרים, והשלמתה צפויה לייצר לאלעד קנדה תזרים מזומנים נקי של 23.5 מיליון דולר קנדי.
מימושי ענק באלעד קנדה
גם העסקה שנכשלה וגם זאת שעדיין על הפרק באות לאחר השלמת עסקאות ענק שביצעה אלעד קנדה בחודשים האחרונים. בתחילת נובמבר השלימה החברה את מכירת בנייני הפירמידה במתחם הכפר האולימפי שבמונטריאול, שכוללים כ־980 יחידות דיור ושטחי משרדים. המחיר לעסקה זו נקבע על 687 מיליון שקל, מתוכם העודף התזרימי לאלעד קנדה מסתכם בכ־367 מיליון שקל. חודשיים לפני כן, בספטמבר האחרון, מכרה החברה את מרבית בנייני המגורים שבבעלותה במתחם Parkway Forest בטורונטו, הכוללים כ־1,670 יחידות דיור, וזאת בתמורה לכ־1.12 מיליארד שקל. שתי העסקאות שהושלמו יצרו לחברה עודף תזרימי כולל של כמיליארד שקל ורווח לפני מס של כ־85 מיליון שקל, שנבע ברובו מהעסקה בטורונטו.
האירועים הללו מתרחשים רגע לפני שהגופים המוסדיים צריכים להחליט האם לאפשר את מחיקתה של אלעד קנדה מהמסחר בבבורסה. זאת לאחר שתשובה ומנהליו באלעד קנדה, היו"ר אודי ארז והמנכ"ל שי ברוורמן, החליטו כי שוק ההון לא רלבנטי עבור אלעד קנדה שנסחרה לאורך תקופה ארוכה במחיר שוק הנמוך בכ־40% מההון העצמי שלה. המועד האחרון להיענות, או לסרב, להצעת הרכש למניות החברה נקבע למחרתיים.
תשובה מציע 14.78 שקל לכל מניה, או לחלופין 189 מיליון שקל עבור כלל אחזקות הציבור בחברה (11.3%). מחיר הצעת הרכש נמוך ממחיר הסגירה האחרון של המניה (15 שקל), אולם גבוה בכ־30% לעומת מחיר השוק באוגוסט — אז נודע על כוונתו של תשובה לצאת למהלך.
פישמן ימשיך לחפש קונים
גם אליעזר פישמן, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן כלכלית ירושלים, צריך להתמודד מול ביטול עסקת ענק בשוויץ. החברה הודיעה בסוף השבוע כי עקב אי־עמידתו של הרוכש במסמך ההבנות, נכשלה העסקה למכירת 48 נכסי מסחר, משרדים ותעשייה בשוויץ, בשטח כולל של 97 אלף מ"ר ובשווי של כ־840 מיליון שקל.
תג המחיר לעסקה נקבע על כ־300 מיליון שקל, וזאת בשל ההסכם שקבע כי הרוכש ייקח על עצמו את ההלוואות שעומדות כנגד הנכסים. העסקה היתה אמורה להיסגר במהלך הרבעון הראשון של 2013, בהתאם לשווי הנכסים בספרים. ביטול העסקה נובע ככל הנראה נובע מאי־העברת התשלום במועד שנקבע. על פי ההסכם, היה הרוכש אמור לשלם מקדמה, שאינה בת־השבה, בהיקף של כ־40 מיליון שקל כבר באוקטובר. אולם בדו"חות הרבעון השלישי של כלכלית ירושלים שפורסמו בסוף נובמבר, נכתב כי "טרם שולם התשלום הראשון, כפי שנקבע בהסכם ההבנות".
בתגובה לביטול העסקה ציינה החברה בדיווח לציבור כי "החברה תחדש את המו"מ עם קונים פוטנציאליים אחרים שפנו לחברה בעניין ברכישת תיק הנכסים".