בלעדי לכלכליסט
מחזיקי אג"ח פלאזה סנטרס נגד דיבידנד לאלביט הדמיה
הדיבידנד מהחברה־הבת אמור לאפשר למוטי זיסר לפרוע את התשלום הקרוב לבעלי האג"ח של אלביט, ובלעדיו נראה שהמו"מ על הסדר חוב יתחיל כבר החודש. זיסר פרע שלשום 20 מיליון שקל לבנק הפועלים
ביומה האחרון של שנת 2012, שלשום, העביר מוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמיה, סכום של כ־20 מיליון שקל לבנק הפועלים, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בתשלום הראשון מאז שזיסר הגיע להסדר עם בנק הפועלים במסגרת החברה הפרטית שבבעלותו, אירופה ישראל, שלה יש חוב של 850 מיליון שקל לבנק. המבחן האמיתי של זיסר יהיו תשלומי קרן של 50 מיליון שקל לבנק הפועלים מדי שנה, החל מ־2013.
- "עדיף לאלביט הדמיה ללכת להסדר עכשיו ולא להמתין"
- חברת אינסייטק של מוטי זיסר תטפל בחולי פרקינסון באירופה
- דירוג אלביט הדמיה של זיסר נחתך ב-6 דרגות
עוד נודע ל"כלכליסט" כי במסגרת ההסדר שעבד זיסר לטובת הבנק את דמי הניהול - כ־50–40 מיליון שקל בשנה - שהוא מקבל מאלביט הדמיה באירופה ישראל. את התשלום לבנק ביצע זיסר, ככל הנראה, באמצעות העברת התמורה שקיבל ממכירת דירות שהיו בבעלותו.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה מתארגנים לכינוס אסיפת מחזיקים כבר בשבוע הבא בצעד ראשון של תהליך שצפוי להביא להסדר חוב בחברה. מחזיקי האג"ח הארוכות טוענים כי יש חשש ליכולת פירעון החוב של החברה, וצפויים להעלות את השאלה אם לפתוח בהליך משפטי למנוע את תשלום הקרן והריבית לשתי סדרות בפברואר, בשל חשש להעדפת נושים. הליך דומה נעשה לפני כארבעה חודשים באי.די.בי אחזקות שמצויה כיום בתחילתו של הליך להסדר חוב. זיסר צפוי לטעון כי החברה סולבנטית וכי תוכנית המימושים שלה תביא לעמידה בפירעון השנה.
המחזיקים הגדולים כבר החלו להתארגן לכינוס אסיפה כזו יחד עם הנאמנים, לאחר שבשבוע שעבר הורידה חברת הדירוג S&P מעלות את דירוג איגרות החוב של אלביט הדמיה ב־6 דרגות, מ־BBB שהוא דירוג בינוני בקבוצת ההשקעה, ל־B, שהוא דירוג נמוך בקבוצת ההשקעה הספקולטיבית.
לאלביט הדמיה, כמו באי.די.בי אחזקות, חמש סדרות אג"ח והחוב שלה למחזיקים עומד על 2.2 מיליארד שקל, כשהתשלומים הבאים הם בפברואר, כלומר בחודש הבא. על פי המקורות והשימושים של החברה, בקופת אלביט הדמיה אמורים להיות כיום כ־82 מיליון שקל (נמוך ב־100 מיליון מההערכה של החברה באוגוסט), בעוד שב־2013 אמורה החברה לפרוע 630 מיליון שקל לחמש הסדרות.
קופת המזומנים של אלביט אמורה להספיק לתשלום בפברואר, אבל לתשלומים הבאים מיולי ואילך היא תלויה בכמה גורמים, בהם קבלת התשלום השני עבור מכירת נכסים בארצות הברית, מכירת נכסים (בתי מלון) באירופה ובישראל (מנגו ומניות בחברת הביומד אינסייטק), ובעיקר דיבידנד של 30 מיליון יורו שאמור להתקבל מהחברה־הבת פלאזה סנטרס.
וכאן עשויה לצוץ הבעיה המשמעותית של זיסר באלביט הדמיה. פלאזה סנטרס עצמה אמורה לפרוע ב־2013 חובות של 145 מיליון יורו (כ־720 מיליון שקל) למחזיקי האג"ח, כאשר בקופתה 66 מיליון יורו בלבד. מימוש התיק בארה"ב צפוי להזרים לה 31 מיליון יורו נוספים, אולם זה עדיין לא מספיק, מה גם שאלביט מצפה לקבל ממנה דיבידנד בגובה זהה. מחזיקי האג"ח של פלאזה סנטרס כבר החלו גם הם בהתארגנות בניסיון למנוע באמצעות צו מניעה את חלוקת הדיבידנד, שמהווה חמצן של ממש עבור אלביט הדמיה.
חלק ממחזיקי האג"ח של פלאזה סנטרס מחזיק גם באג"ח של אלביט הדמיה ויהיה נתון בניגוד עניינים. בין המחזיקים הלא נגועים של שתי החברות צפוי מאבק סמוי. זיסר עצמו צפוי לנהל מגעים מול המחזיקים בפלאזה בניסיון למנוע מאבק שימנע את חלוקת הדיבידנד בטענה שפלאזה סנטרס איננה עומדת במבחן החלוקה וקיים חשש ליכולת הפרעון שלה. אם פלאזה סנטרס לא תעביר את הדיבידנד לאלביט הדמיה, הדיון על הסדר חוב באלביט הדמיה עשוי להתחיל כבר בפברואר.
בינתיים זיסר הצליח כאמור לעמוד בתשלום של הריבית לבנק הפועלים. בהבנות שהושגו ביולי הוחלט כי הפועלים, בניהולו של ציון קינן, יקבל אופציות של כ־7.5% ממניות אלביט הדמיה מידי זיסר, שיהיו ניתנות לימוש בשנים 2018–2016. זיסר אמור לפרוע החל מסוף השנה שמונה תשלומי קרן של כ־50 מיליון שקל. לאחר מכן ישלם זיסר תשלום אחרון של כ־450 מיליון שקל בסוף חיי ההלוואה בעוד כשמונה שנים.