$
שוקי חו"ל

ועדת באזל הקלה בדרישות הנזילות לבנקים בעולם מחשש למחנק אשראי

נגידי הבנקים המרכזיים החליטו כי הבנקים יצטרכו לעמוד רק ב-60% ממחויבויות חוקי הלימות ההון של באזל 3 עד 2015, והיישום המלא ייכנס בהדרגה עד 2019

בלומברג 12:0307.01.13

נגידי בנקים מרכזיים ברחבי העולם הסכימו לצמצם ולדחות את אישורו של חוק מתוכנן בנוגע לנזילות הבנקים, בתגובה לאזהרות כי ההצעה תיצור מחנק אשראי ותשתק את ההתאוששות הכלכלית. בפגישה שערכו אתמול בבאזל, שוויץ נגידי הבנקים המרכזיים הוחלט כי המלווים יורשו להשתמש במגוון מורחב של נכסים, כולל מניות מסוימות ואג"ח מגובות משכנתאות, על מנת לעמוד בכללי הלימות ההון (LCR).

 

כמו כן, יעמדו לרשות הבנקים ארבע שנים נוספות כדי לעמוד בדרישות. "זו הייתה פשרה בין דעות מנוגדות שהובעו ברחבי העולם", מסר נגיד הבנק המרכזי של אנגליה מרווין קינג בסיומה של הפגישה. קינג משמש כיו"ר קבוצת הנגידים וראשי הפיקוח (GHOS), שקובעת את כללי הבנקאות העולמיים. "לראשונה בהיסטוריית הרגולציה, הצבנו תקן מינימאלי עולמי ממשי לגבי נזילות הבנקים".

 

נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי צילום: בלומברג

 

בין הקוראים לעריכת שינויים בכללי הלימות ההון נמנה נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי, שטען כי אחרת הרשויות יתקשו ליישם מדיניות מוניטארית. "תקן הנזילות החדש לא יפגע בשום דרך ביכולת של מערכת הבנקאות העולמית לממן התאוששות עולמית", הוסיף קינג. "נקטנו בגישה ריאליסטית. היא לא נבעה מניסיון להחליש את התקן".

 

הרגולטורים המשתתפים בוועדת באזל לפיקוח על הבנקים התקשו לאורך השנה כולה לתקן את כלל הלימות ההון. לאחר שכשלו בחודש שעבר להשיג הסכם סופי, עברה ההחלטה לנגידי הבנקים המרכזיים. הכלל, יאלץ את הבנקים להחזיק במספיק נכסים קלים למכירה שיאפשרו להם לשרוד מחנק אשראי הנמשך 30 יום. זהו רכיב מרכזי בחבילה של אמצעי הון ונזילות, המוכרת בשם חוקי באזל 3, ונועדה למנוע חזרה על המשבר הפיננסי של 2008. אולם מאז פרסומו, באזל 3 ספג לא מעט ביקורת בשל מורכבותו, שהובילה לדחיות ביישומו באיחוד האירופי ובארצות הברית. טיוטה של החבילה פורסמה כבר ב-2010, מתוך כוונה להכניס אותה לתוקף באחד בינואר, 2015.

 

במסגרת ההסכם שהושג אתמול, הבנקים יצטרכו לעמוד רק ב-60% ממחויבויות חוקי הלימות ההון עד 2015, והיישום המלא ייכנס בהדרגה עד 2019.

 

כמו כן, ההסכם שמר על העיקרון שמאפשר לבנקים להשתמש באג"ח ממשלתיות כדי לעמוד בדרישות הכלל, זאת במידה והאג"ח נחשבות כפטורות מסיכונים על פי כללי ההון הבינלאומיים של הבנקים. ההסכם אף מרחיב את הטווח של אג"ח קונצרניות שהבנקים יכולים להשתמש בהן. הבנקים יורשו גם להשתמש במניות ובאג"ח מגובות משכנתאות בעלות דירוג גבוה.

 

"הוועדה וכן ועדת הרגולטורים חשו כי היה זה הולם להרחיב את הדרגות של הנכסים הנזילים", ציין קינג. "עם זאת, אין פירוש הדבר כי אנחנו מחלישים את המשטר כולו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x